Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp

Tio anledningar att besöka Svenskt Grand National

Välkommen till galopptävlingarna med Svenskt Grand National på Strömsholm den 17 juni 2023. Det blir en fartfylld, spännande och internationell dag med löpningar för fullblod, arabhästar och ponnyer. Här är tio goda anledningar att besöka evenemanget!

Delta i Sveriges största picknick

Svenskt Grand National brukar av tradition kallas Sveriges största picknick. På området finns många härliga platser att duka upp sin picknick på. Samla ihop familj och vänner och upplev tillsammans en spännande och fartfylld dag hos oss. Givetvis finns det både kiosk och matservering också för den som önskar.

Beskåda världens snabbaste hästras

Det engelska fullblodet har avlats för galoppsport i över 400 år. De är därmed snabba, atletiska, kraftfulla och uthålliga hästar, som är en fröjd att titta på. Sju av dagens åtta löpningar är för engelska fullblod. En av löpningarna är bara öppen för arabiska fullblod, som många anser vara den vackraste hästrasen.

Upplev galoppsport när den är som bäst

På Strömsholm får du se galoppsporten när den är som mest kraftfull. Fyra av de åtta löpningarna är hinderlöpningar. Huvudnumret Svenskt Grand National är det ultimata kraftprovet för både hästar och ryttare, där ekipagen i ett perfekt samspel ska bemästra 16 utmanande hinder. Den sportliga prestationen av hästar och jockeys är i fokus. Snabbhet, uthållighet, styrka, koncentration och taktik är faktorer som avgör.

Medverka i en folkfest

Galopptävlingarna på Strömsholm är en folkfest. Över 4000 personer brukar besöka tävlingarna, vilken gör dagen till en av galoppsportens mest välbesökta evenemang. Oavsett väder är stämningen alltid på topp och det finns något för alla att göra. För de minsta har vi flera barnaktiviteter!

Känn historiens vingslag

Steeplechaselöpningar – löpningar över fasta hinder – infördes på Strömsholm redan år 1888. Så hindersporten har en lång historia på Strömsholms kapplöpningsbana Österängen. Även vandringspriset i Svenskt Grand National – den 7,2 kg tunga silverpjäsen Tophamtrofén – är i sig självt ett stycke historia: det delades ut till vinnaren i det engelska Grand National år 1895.

Heja på den svenska eliten

Kapplöpningarna på Strömsholm är en av den svenska galoppsportens mest internationella tävlingsdagar och den svenska eliten möter många utländska utmanare. Tävlingarna lockar deltagare från flera europeiska länder.

Öka spänningen med spel

Från vilket annat sportevenemang eller picknick kan du potentiellt gå hem med mer pengar i fickan än vad du hade när du anlände? Genom att spela på hästarna kan du öka spänningen och ha en egen favorit att hålla på – och dessutom vinna pengar, om du har tur! Känner du dig osäker på vilken häst du ska satsa på? Välj den häst du tycker ser finast ut i ledvolten eller nedstartsgaloppen, eller fråga någon av experterna på plats. I år finns inga totoluckor på plats men du kan spela i ATG:s app på mobilen.

Upplev den fantastiska naturen

Kapplöpningsbanan på Strömholm är beläget inom Naturreservatet Österängarna. Här vid Mälarens strand samsas hästsport med ett myllrande växt- och djurliv. Knutna till de gamla ekarna på området finns över 170 hotade och missgynnade arter av skalbaggar, lavar och svampar.

Och när ni kommer till Strömsholm, passa på att ta in hela skönheten från det kungliga slottet som så vackert tronar på sin ö i strida Kolbäcksån.

Ta med hunden

Du vet väl att du får ta med dig din fyrbenta bästa vän till kapplöpningsbanan? Din hund får gärna följa med till tävlingarna på Strömsholm, så länge du håller den kopplad.

Se morgondagens stjärnor

Under dagen avgörs de svenska mästerskapen i ponnygalopp, första start är klockan 10.40. Ponnyer i alla storlekar och deras unga ryttare gör upp om mästartitlarna. Flera av Sveriges bästa jockeys har börjat med ponnygalopp. Kanske får vi se några av morgondagens jockeystjärnor i ponnyloppen?

Praktisk information:

Grindarna öppnar klockan 10.30 och dagen inleds klockan 11.00 med SM i ponnygalopp. Klockan 12.45 går starten i det första loppet för engelska fullblod.

Inträde kostar 100 kronor, och är gratis för barn och ungdomar under 18 år. På Tickster kan du förköpa din biljett.

Mer information hittar du på sidan praktisk information.

Praktisk information:

Grindarna öppnar klockan 10.30 och dagen inleds klockan 11.00 med SM i ponnygalopp. Klockan 12.45 går starten i det första loppet för engelska fullblod.

Inträde kostar 100 kronor, och är gratis för barn och ungdomar under 18 år. På Tickster kan du förköpa din biljett.

Mer information hittar du på sidan praktisk information.