Nyfiken på galoppen? Här är sportens viktigaste grunder

Är du fascinerad av galoppsporten och vill veta mer? Då är Nationaldagsgaloppen på Gärdet den 6 juni något du inte får missa. Festen är gratis och lockar varje år 50 000 besökare. Här guidar vi dig så du har koll på läget inför ditt första besök!

Vilka hästar tävlar?

I Sverige tävlar engelska fullblod och arabiska fullblod. Vanligast är de engelska fullbloden och idag finns ungefär 800 engelska fullblod i träning i Sverige.

Under Nationaldagsgaloppen på Gärdet den 6 juni kommer det avgöras 4 lopp för engelska fullblod och 1 lopp med arabiska fullblod.

Dessutom finns ponnygalopp där barn och ungdomar tävlar och då kan ponnyer av alla raser vara med. Ponnyloppen på Gärdet brukar vara ett uppskattat inslag bland publiken.

Hur fungerar det med dressen som jockeyn tävlar i?

De färgrika hästägardresserna är en viktig del av galoppsporten. Alla hästägaren har nämligen egen tävlingsdress som jockeyn rider i. Som ägare får du välja mellan olika mönster och färger och alla dressar är unika.

NDG 2016_jockeys003.jpg

De unika dresserna gör det lättare för hästägaren och publiken att följa hästen i loppet.

Hur långt springer hästarna?

I Sverige tävlar galopphästarna på dirttrack, ett slags sandunderlag samt under sommarhalvåret tävlas på det på gräs.

Under Nationaldagsgaloppen anordnas en tillfällig gräsbana på Gärdetsfältet i centrala Stockholm. Dessutom bygger man upp stall för hästarna och läktare för publiken.

Några vanliga galoppdistanser i Sverige är 1200 meter, även kallat sprint, 1600 meter, medeldistans samt 2400 meter, lång- eller stayerdistans. På Nationaldagsgaloppen är distanserna 1 500 meter och 2 750 meter.

Foto: Magnus Östh/Svensk Galopp
Nationaldagsgaloppen MOF190606-100385.jpg

På Nationaldagsgaloppen i Gärdet anlägger Svensk Galopp en tillfällig galoppbana. Som publik kommer du riktigt nära hästarna.

Startboxarna

Inom galoppen använder man startboxar för att hästarna ska komma iväg samtidigt. Hästarna går in i startboxarna sida vid sida i nummerordning och när startern trycker på en knapp så öppnas grindarna och loppet kan börja.

Startboxarna kan flyttas runt på banan beroende på vilken distans loppet är. På Gärdet finns i vanliga fall ingen startbox utan den transporteras från galoppbanan Bro Park utanför Stockholm.

NDG 2016_startbox002.jpg

Starten är viktig inom galoppen och tack vare startboxarna kommer hästarna iväg samtidigt.

Hur fungerar det med vikten?

Vikt är en viktig faktor inom galoppsporten och det är förbestämt vilken vikt en häst ska bära i loppet.

Vilken det handlar om ser du i programbladet som du får när du besöker en galoppbana. Vikten är jockeyn med all utrustning samt sadeln.

Jockeyn väger sig med kläder, säkerhetsväst och sadel och skulle jockeyn vara för lätt kan man addera en vojlock med bly som ligger under hästens sadel.

Jockeyn väger sig alltid både innan och efter loppet och skulle jockeyn väga in med för låg vikt efter ett lopp diskvalificeras hästen.

Vad är handicap?

Handicaptal är en ranking som visar hur bra hästen är.

Alla hästar som tävlat minst tre gånger eller vunnit ett lopp har ett handicaptal. Talet baseras på hästens prestationer och justeras efter varje lopp.

Talet uppges i kilogram och är från 40 upp till 100 och ju bättre hästarna är desto högre tal.

Inom galoppen finns något som heter handicaplopp. Det innebär att hästar med olika handicaptal kan mötas och man jämnar ut skillnaderna genom att hästarna bär olika vikt. En häst med lägre handicaptal bär lägre vikt än de med ett högt handicaptal.

NDG 2016_publik004.jpg

När du besöker Nationaldagsgaloppen får du ett banprogram så du kan se vilka hästar som tävlar och deras handicaptal.

Vad får vinnaren?

När hästarna gått i mål granskar måldomaren loppet för att se vilket ekipage som var först över mållinjen.

Innan vinnaren utses ska jockeyn vägas in med kläder och sadel och skulle jockeyn ha tappat mer än 0,5 kilo så diskvalificeras hästen. Domarna granskar även loppet för att säkerställa att det inte har skett några störningar.

Förstapriset i galopplopp i Sverige kan variera alltifrån 20 000 kronor till 1,2 miljoner kronor. Priset går till ägaren av hästen och jockeyn har ett fast arvode samt bonus för segrar.

NDG prisutd 7785.jpg

Missa inte Sheikh Zayed Bin Sultan Al Nahyan Cup (L) under Nationaldagsgaloppen. Där får vinnaren hela 125 000 kronor. Här är bild från 2014 års vinnare.

Mer om Nationaldagsgaloppen 2023

Nationaldagsgaloppen firas 6 juni i år på Gärdesfältet i centrala Stockholm.

Tävlingarna lockar tusentals besökare och är helt gratis!

Konferencier för tävlingarna är den uppskattade TV4-profilen Per Skoglund.

Förutom galopp bjuds det på musik, god mat och dryck, ponny-ridning, publik-tävlingar, en uppskattad hattparad med bland annat Match your dog och en kändisjury.

Mer om Nationaldagsgaloppen 2023

Nationaldagsgaloppen firas 6 juni i år på Gärdesfältet i centrala Stockholm.

Tävlingarna lockar tusentals besökare och är helt gratis!

Konferencier för tävlingarna är den uppskattade TV4-profilen Per Skoglund.

Förutom galopp bjuds det på musik, god mat och dryck, ponny-ridning, publik-tävlingar, en uppskattad hattparad med bland annat Match your dog och en kändisjury.

Läs mer om Nationaldagsgaloppen

NDG MOF190606-100819

Expertens snabbguide: Så funkar trav, galopp och monté

Den 6 juni intar galoppstjärnorna Gärdet för Nationaldagsgaloppen. Men förutom galoppsport kan du njuta av både trav och monté. Men vad skiljer egentligen de tre sporterna åt? Vi tog hjälp av travtränaren och experten Preben Sövik för att få veta mer!

Nationaldagsgaloppen_1077495.jpeg

7 härliga ögonblick från Nationaldagsgaloppen

Äntligen är publiksuccén Nationaldagsgaloppen tillbaka! 6 juni förvandlas Gärdet i centrala Stockholm till en tävlingsarena när galoppstjärnorna gör upp. Vi minns tillbaka på 7 härliga ögonblick och tog hjälp av den folkkära TV4-profilen, travikonen och konferenciern Per Skoglund.

Nationaldagsgaloppen MOF190606-101494.jpeg

10 saker du inte visste om galopp

Galoppen är en sport som fängslar miljoner människor runt om i världen. Men visste du att en galopphäst kan ha flera hundra ägare? Och att i Sverige anordnas varje år en gratis galoppfest den 6 juni i centrala Stockholm! Här är 10 spännande saker som inte alla känner till om galoppen.

Nationaldagsgaloppen DSC_6728.jpeg

Därför är hästvälfärden det viktigaste under Nationaldagsgaloppen

På Nationaldagsgaloppen bjuds det på spännande lopp mitt i centrala Stockholm – men det många inte vet är att hästarnas välfärd ligger i fokus.