Vi har placerat cookies på din dator och lagrar ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av vår webbplats. Om du inte godkänner eller vill ha mer information kan du läsa mer >här.

Sea Lieutenant TOP

Sea Lieutenant på topp Hurricanelöpning

Francisco Castro hade en bra dag på jobbet när Jägersro arrangerade storlopp på måndagskvällen. Det blev tre besök i vinnarcirkeln för hemmatränaren, vars hästar inkasserade 750,000 kronor under kvällens tävlingar. Castro är nu hack i häl på Niels Petersen i den svenska tränarligan.

Sea Lieutenant 1

Francisco Castro sadlade ut två av de nio hästarna i kvällens avslutande Hurricanelöpning över 2650 meter, en av måndagens höjdpunkter med en miljon kronor i samlad prissumma. Det var hans adept Shake The Disease med Manuel Martinez som tog ledningen strax efter start, och Maikel Narvaez Bravo placerade Sea Lieutenant på utsidan av fältet.

Med ett knappt varv kvar var det Frans med Madeleine Smith i byglarna som tagit över ledningen, men i upploppssvängen tog sig Sea Lieutenant förbi ledarna och drog ifrån sina motståndare. De fick dock kämpa hårt för att hålla undan från Miintaka, som med Elione Chaves i sadeln hittade ytterligare en växel med ett hundratal meter kvar. Segermarginalen blev en halv längd, med ytterligare en dryg längd ner till tredjeplacerade Arctic Waltz. Derbyvinnaren Nordic Defense, som spelats till favorit, slutade på en fjärde plats.

Sea Lieutenant 2

Delägarna i danska Stald Seaside sken ikapp i Jägersros vinnarcirkel, som de besökt vid flera tillfällen på sistone. Sea Lieutenant har nu vunnit fyra av sina fem senaste starter och kan bli ursäktad för sin bleka insats i Svenskt Derby senast, då han startade som en av de mest betrodda hästarna men slutade på sista plats.

- Hästarna var inte sig själva på Derby-dagen, men vi gick igenom dem efteråt och hittade inga fel. Det är precis som med människor, ibland vaknar man på fel sida, sa Francisco Castro i vinnarcirkeln.

Tränaren svarade varken ja eller nej på sportchefens fråga om Stockholm Cup (Gr. 3) kan vara ett lämpligt nästa mål, men erkände att det kan bli ett försök på gräs härnäst.

- Jag tror att han kan bli ännu bättre på gräs. Att han går på dirt är bara ett plus för oss.

Sea Lieutenant, som är efter Mastercraftsman, köptes för 35,000 euro på 2016 års Goffs Orby sale och har nu tjänat ihop mer än det dubbla.

Breakdancer tillbaka i vinnarcirkeln

Seger för Stall Castro blev det också i kvällens åttonde löpning, en Guldhandicap över 1200 meter. Breakdancer låg sist under större delen av löpningen, men avancerade snabbt när fältet svängde in på upploppet och segrade med en halslängd efter en hård duell med Honeymoon Honey.

 Breakdancer

Francisco Castro prisade ridande Manuel Martinez efter loppet.

- Vi hade den bästa jockeyn i loppet. Man måste förstås också ha hästen, och hästen måste må bra, men i det här fallet var det en väldigt bra kombination, jockey och häst.

Inger och Lennart Linell äger Breakdancer, som tog sin första seger i Castros regi. Femåringen tränades fram till april av Fredrik Reuterskiöld, som numera är VD på Svensk Galopp.

- Idag stämde allt. Tidigare har han varit placerad och vi gjorde ett försök på gräs, men han är en dirttrackhäst tycker jag, sa Castro om valacken, som är franskfödd men med amerikanskt blod.

Tredje raka för Amon Ra

Fyra tvååringar gjorde upp i dagens första löpning, Lambada Cup över 1200 meter. Francisco Castro sadlade ut Amon Ra, som efter två segrar i två försök var storfavorit i uppgörelsen. Hingsten var senast i action på derbydagen, där han tog en säker seger framför Marc Stott-tränade Nipozzano.

Amon Ra

Komben blev densamma den här gången. Maikel Narvaez Bravo placerade Amon Ra utvändigt om ledande Bearnee, riden av Valmir De Azeredo, och drog runt upploppssvängen ifrån till en säker seger före Nipozzano och Oliver Wilson, som utmanade på upploppet men inte hade någon chans mot vinnaren. Därmed kunde Amon Ra, som ägs av Mac Racing med vänner, lägga till ytterligare 200,000 kronor till vinstkontot.

Med tre segrar på mindre än en månad ser det ut som om detta är en häst att räkna med i de större löpningarna framöver. Amon Ra köptes för €68,000 på Goffs Orby på Irland förra året och är efter toppsprintern Exceed And Excel, som är känd för att lämna tidiga tvååringar. Majoriteten av hans avkommor tävlar framförallt på korta distanser, men det finns även gott om stamina i Amon Ras stam och mamman Roses For The Lady (Sadler’s Wells) var tvåa i det irländska Oaks.

I Kirks halvbror Joker Face från start till mål

Tvååringarna var även i action i dagens andra löpning, en maidenlöpning över 1200 meter, där sju hästar startade. Hans Adielsson var ansvarig för nästan halva fältet, inklusive Joker Face, som är halvbror till både Sveriges bästa sprinter I Kirk och den klassiska vinnaren Pocahontas Face och därmed har stora skor att fylla.

Joker Face

Två tidigare starter hade resulterat i en tredjeplats som bäst, men den här gången var det ingen som kunde fånga valacken. Kajsa Lindsjö, som red i Lutfi Kolgjinis vinröda och vita färger, styrde Joker Face till ledning från start och släppte inte förbi någon. Segermarginalen blev en dryg längt före stallkamraten Iwannabetheonlyone som hade nyblivna världsmästaren Josefin Landgren i byglarna.

- Det är en jättefin häst. Han är stor och sen, men väldigt sund. Jag tror mer på honom inför treårssäsongen, sa Hans Adielsson efter segern.

Den svenskfödda valacken är uppfödd av Löberöds Hästklinik AV och tillhör den första årgången avkommor efter den välstammade men ostartade Hallucinate, och är hingstens första vinnare.

- Amie Karlsson

> Läs även: Trippel till Sandrup och De Azeredo
> Se fler bilder på svenskgalopp.smugmug.com

Senast uppdaterad 2018-08-07. info@svenskgalopp.se

Bro Parkbro bankropp Till banan

Jägersro Galoppjägers bankropp2 Till banan

Göteborg GaloppGG bankropp2 Till banan