Vi har placerat cookies på din dator och lagrar ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av vår webbplats. Om du inte godkänner eller vill ha mer information kan du läsa mer >här.

top_dukeofburden_gunvald_derby16

Fredrik Reuterskiöld om Svenskt Derby

Idag är det Svenskt Derby på Jägersro Galopp. Anders Engman fick en pratstund med Svensk Galopps VD Fredrik Reuterskiöld om vikten av Derbyt för svensk galoppsport och hans Derbytips.

Fredrik Reuterskiöld. Foto: Magnus ÖsthFredrik Reuterskiöld

Svenskt Derby är inte bara den finaste löpningen, det är kanske också den viktigaste löpningen för hela sporten.

– Oavsett så är det alltid en bra häst som vinner, säger Fredrik Reuterskiöld, idag vd för Svensk Galopp men tidigare framgångsrik tränare med just Svenskt Derby som det stora målet.

Genom åren har Fredrik haft 33 hästar till start i Svenskt Derby och han tränade fram tre vinnare (Zenato, Mad Dog Slew och Swing that Cat) och inte mindre än sex tvåor. Idag är livet lite annorlunda, han avslutade sin tränarlicens våren 2018 och har en mer administrativ roll.

– Det är mycket HR, Arbetsgivarverket och budget, förklarar han. Men det är ju sporten som är vår kärnverksamhet.

Den första vinsten i Svenskt Derby, med Sten Thynells Zenato, var väldigt speciell för Fredrik, men han har många minnen förknippade just med Svenskt Derby.

– 2010 var ett mycket speciellt år. Jag hade fem hästar i Svenskt Derby [Aces Star, Chenango, Halos in the Hall, Major Calloway och Hurry Lime] och min bror Lennart hade tre [Academy Wing, Western Memory och Diamool]. Vi hade alltså åtta av tolv hästar och det måste vara något av ett rekord. Aces Star var den bästa av mina fem och han blev tvåa bakom Moe Green, berättar Fredrik och fortsätter:

– 2016 trodde jag att jag skulle vara etta och tvåa med Ramstein och Gunvald, men de slutade delad tvåa – ett huvud bakom min brors [Lennart] Duke of Burden.

I Sverige, precis som i nästan alla länder, är Derbyt den viktigaste och finaste löpningen. Det är också den som ska fungera som en motor för hela sporten. Några få ägare satsar stora pengar för att köpa hästar som ska vara med i de finaste löpen för unghästar, de vill förstås ha en rimlig chans att få tillbaka en del av vad de satsar och därför är det viktigt med bra prispengar i de största unghästloppen. Många av de hästarna, som inte riktigt räcker till bland de allra bästa, ramlar sedan nedåt i näringskedjan, till andra tränare eller till amatörer.

– Säg att en häst kostar 300 000 på en auktion, den säljs kanske sedan för 30 000 när den är synad. Oftast tappar de så mycket i värde, förklarar Fredrik.

Något som förvånade Svensk Galopps vd är att årets upplaga av Svenskt Derby bara innehåller tretton hästar (tolv sedan Auenfürst strukits).

– Det finns ingen solklar favorit, så jag trodde nog att det skulle bli ett fullt löp och även hästar som inte ens fick plats.

Förklaringen?

– När jag och Hans Adielsson slutade försvann två tränare som satsade på unghästcirkusen. Vi skulle behöva fler tränare som satsade på unghästar.

Tillslut måste vi får ett Derbytips från Fredrik Reuterskiöld.

– Den som vinner Voterlöpning brukar vara långt fram i Derbyt, 5-6 vinnare av Voter har väl gått vidare och vunnit Svenskt Derby. Så jag säger Bullof Wall Street. Distansförmågan tvivlar jag inte på och läget är bra. Jag hade själv två frontrunners som vann från spår 15 [Mad Dog Slew och Swing That Cat]. Hellre ett spår där ute än längre in där det är stor risk att man blir klämd och får trafikproblem i första sväng.

Ta det som ett tips från en semestrande vd som även han får följa Svenskt Derby på distans.

Senast uppdaterad 2020-07-12. info@svenskgalopp.se

Bro Parkbro bankropp Till banan

Jägersro Galoppjägers bankropp2 Till banan

Göteborg GaloppGG bankropp2 Till banan