Vi har placerat cookies på din dator och lagrar ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av vår webbplats. Om du inte godkänner eller vill ha mer information kan du läsa mer >här.

Yoker

En Yoker kan uppfylla Derbydrömmen för Jacob Johansen och Mr Ascot

Jacob Johansen har vunnit Danskt Derby, han har vunnit Norskt Derby – men fortfarande saknar en seger i Svenskt Derby. På söndag har en av Sveriges främsta ryttare chansen att komplettera sin samling av titlar.

Jacob Johansen square

– Det vore givetvis bra att få sätta det på mitt CV, säger han på sitt lite försiktiga sätt men tillägger också:

– Jag tror att jag sitter på den bästa och klassigaste hästen.

Jacob jobbar för Lennart Reuterskiöld Jr och rider Yoker – den häst som ”Junior” bedömer som den bästa av stallets fem(!) i Svenskt Derby.

Som ryttare har Jacob fullt upp. I torsdags redan han i danska Odense, under fredagen var det fullt ös i stallet hos ”Junior” och lördagseftermiddagen/kvällen tillbringar han med att tävla på Klampenborg.

Hur laddar en ryttare upp inför en av säsongens viktigaste dagar?

– Det blir full fart hem efter tävlingarna på Klampenborg och direkt till sängen för att samla krafter inför söndagen.

Jacob har redan hunnit studera startlistan till Svenskt Derby ett bra tag, i huvudet har han ett tänkbart scenario för hur det blir ridet. Men det finns också flera alternativa upplägg:

– Det är lite lättare i de större löpen, jag känner hästarna och deras egenskaper rätt bra, säger han och ger sedan ett förvånande svar på frågan om det är Bullof Wall Street till ledningen i Svenskt Derby?

– Nej, jag tror inte det, inte från det läget (startbox 12).

Jacob själv ser flera olika möjligheter i löpet. Han har en häst som klarar att gå i ledningen och som kan komma bakifrån.

– Det hänger lite på tempot, men jag har en häst som kan gå i hög fart och ändå ha en pollett kvar tillslut. I löp med hög prissumma blir det nästan alltid hög fart och sen är det ofta någon som tappar huvudet så det blir lite speciellt.

Yoker är alltså en riktigt bra chans för Jacob att få vinna sitt första Svenskt Derby – och en seger skulle dessutom spräcka ”Derbyspöket” för Mr Ascot.

Stallpseudonymen Mr Ascot startades av Erik Söderberg redan tidigt 50–tal och 1954 hade stallet sin första Derbyhäst; Amarant som tog en andraplats – fortfarande den främsta placeringen i den klassiska löpningen för Mr Ascot.

Erik Söderberg drev stallet fram till sin död, då tog Finn Blichfeldt – son till Sonja Söderberg som var gift med Erik Söderberg – över och fortsatte satsningen.

– Erik försökte vinna Derbyt många år, min mor har försökt och jag har försökt, men ingen av oss har lyckats, berättade Finn inför Barades start i Svenskt Derby för två år sedan.

Barade slutade då tvåa, slagen en dryg längd av Nordic Defense.

– Men Yoker är en bättre häst, klassigare, lovar Jacob Johansen.

Kanske kan både Jacob Johansen och Mr Ascot spräcka den förhatliga Derbyförbannelsen tillsammans.

Här kan du se en intervju med Jacob inför söndagens klassiska löpning (videointervjun gjordes i onsdags):

Läs mer:

Läs om alla starthästarna i Svenskt Derby och om hur du följer tävlingarna hemifrån på svenskgalopp.se/svensktderby.

Tips inför tävlingsdagen hittar du på Galopptips.se.

Senast uppdaterad 2020-07-11. info@svenskgalopp.se

Bro Park



bro bankropp Till banan

Jägersro Galopp



jägers bankropp2 Till banan

Göteborg Galopp



GG bankropp2 Till banan