Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp
i-QgqkDZt-X2 Mira Karlberg och Munsboro Big Man

Mira Karlberg och Munsboro Big Man gjorde ett riktigt bra lopp tillsammans och segrade i dagens första lopp.

Tävlingsreferat ponnygalopp: Novisdagen på Bro Park 20 november

22 november 2022 17:59

Den sista dagen för säsongen levererade tre verkligen spännande lopp. Tävlingsdagen startade tidigt, cirka klockan 10:30, och reds på en god dirttrackbana som möjligtvis var lite tyngre än en vanlig sommarbana. Årets första snö hade lagt sig, men vädret var klart och ganska vindstilla. Humöret var glatt och årets första tomteluva skymtades också.

Dagens lopp sponsrades av Triton och pris till "Bäst Gjorda Ponny" och till segrande ryttare sponsrades av Floccs som bland annat representerades av Mathilda Hammarström.

I varje lopp delades pris ut till Bäst Gjorda Ponny och vinnarna blev:

Lopp 1 Kram-Go Othilia Hedeland

Lopp 2 Munsboro Mayfair Aline Jigrud

Lopp 3 Käpplinge Solero Adora Söderberg Egenian

Lopp 1: Triton Novislöpning kat. B

Loppet reds över 600 meter och snabbast från start var 3 Thornberry Maytime under Svea Lindersson Hagberg och 5 Munsboro Riot tillsammans med Julia Öhgren Granberg. In på upploppet ledde Svea och Thornberry Maytime när Othilia Hedeland och en duktig 4 Kram-Go attackerade hastigt. Det var dock en annan häst som skulle segra efter en smart ritt – Mira Karlberg red ett perfekt lopp på 2 Munsboro Big Man som spurtade mycket ettrigt mellan hästar och segrade till slut säkert även om Svea och Thornberry Maytime aldrig gav upp och var duktiga som tvåa. Inte långt efter som trea slutade startsnabba Munsborro Riot och Julia. Vi vill också uppmärksamma debutanten Victoria Sjökvist som red sitt första lopp på ett jättefint sätt ombord på 6 Miss Spirit. Ett härligt lopp inledde årets sista tävlingsdag.

Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp
i-TQ9xGMT-X2 Munsboro Big Man i vinnarcirkeln

Glada miner i vinnarcirkeln efter att Mira Karlberg lotsat Munsboro Big Man till seger.

Lopp 2: Triton Novislöpning kat. C

Loppets distans var 800 meter och här pep startkatapulten 5 Steyn till ledningen (för vilken gång i ordningen är svårt att veta) under Amanda Söderman, men de fick inte vara i fred särskilt länge där framme därför att Manda Olsson och 4 Kiltown Sienna ville annorlunda och fick snabbt ett övertag. Ekipaget ledde in på upploppet. Steyn och Amanda ville inte heller ge sig, men det blev till slut ett tredje ekipage som kom att spurta ner dem båda – Ashley Dale tillsammans med sin ritt 1 Carpaccio C.J hade tagit det lite lugnt från början och avslutade faktiskt klungan i början av loppet. Det är inte ofta man ser det, men det blev en klassisk "från sista till första häst" för Carpaccio C.J som spurtade sportigt värre längst ut och hann dit i dagens, och ett av årets, mest spännande upplopp.

Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp
i-WZJfPbD-X2 Carpaccio CJ och Ashley Dale

Dagens tajtaste upploppskamp såg Carpaccio C.J och Ashley Dale komma längst ut och spurta ner Kiltown Sienna och Steyn.

Lopp 3: Triton Novislöpning kat. A

Loppet reds över 400 meter och det var hela tio ekipage som fanns på startlinjen. Starten var så jämn att många ponnyer kan sägas ha prickat den bäst och gått till ledningen, men det kan nämnas att veteranerna 2 Ti Ta Tovenaar tillsammans med Ella Forsmark (ersatte Julie Laurent), 3 Storm och Siri Karlberg och 4 Moritz v Tobbenhof under Wilma Jensen, var ordentligt taggade och fick en kanonstart. En bit in i loppet hade Moa Fägerhall och 8 Hercules fått ordentlig fart och gått förbi samtliga. Ekipaget jagades av ett annat ekipage som nu hade kommit i gång ordentligt – Inna Smedberg7 I am a Beliver. När de två sistnämnda ekipagen var sida vid sida skyggade Hercules åt höger och Moa ramlade av. Två andra ekipage drabbades också (läs "Noteringar galoppdomstolen"). Inna och I am a Beliver blev då snabbt utmanade av en vilt kämpande Moritz v Tobbenhof, slutligen tvåa i loppet, väl understödd av en välridande Wilma, men lyckades hålla undan till seger med längd efter en snygg ritt av Inna. Även trean i mål, Ella och Ti Ta Tovenaar, samt fyran 9 Delux och Adriana Lopera blev ganska närgångna upploppet ner.

Alla tre ryttarna som föll av kollades noga av vår ambulanspersonal och klarade sig undan större skador – vi är tacksamma för det. Också ponnyerna klarade sig bra. Även om det blev en dramatisk avslutning på ponnyåret så gick allt väl och loppet blev spännande där alla ekipage gjorde fina insatser.

Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp
i-CZqVFwX-X2 I am a Beliver

Inna Smedberg fick sitta upp på I am a Beliver och de segrade på ett snyggt sätt i dagens sista lopp.

Noteringar galoppdomstolen

Lopp 3

Galoppdomstolen noterade att ledande ponnyn 8 Hercules skyggar åt höger och hans ryttare faller av, vilket fick till följd att även två andra ekipage (6 Käpplinge Solero och 10 Lexies Day Dream) drabbades och det blev en kedjereaktion. Hördes Moa Fägerhall som red Hercules och hon uppgav att Hercules har sämre syn på det vänstra ögat och upplevde att han blev rädd när han passerades av I am a Beliver på vänster sida och skyggade varpå hon tappade balansen. Förklaringen noterades.

Noteringar galoppdomstolen

Lopp 3

Galoppdomstolen noterade att ledande ponnyn 8 Hercules skyggar åt höger och hans ryttare faller av, vilket fick till följd att även två andra ekipage (6 Käpplinge Solero och 10 Lexies Day Dream) drabbades och det blev en kedjereaktion. Hördes Moa Fägerhall som red Hercules och hon uppgav att Hercules har sämre syn på det vänstra ögat och upplevde att han blev rädd när han passerades av I am a Beliver på vänster sida och skyggade varpå hon tappade balansen. Förklaringen noterades.

Svensk Ponnygalopp vill tacka alla våra trogna sponsorer för den gångna säsongen!

Vi vill rikta ett särskilt stort tack till vår sponsor Triton för sponsringen av denna, och många andra av våra tävlingsdagar, och för ert stora engagemang i ponnygaloppen. Vi vill också rikta ett tack till alla våra funktionärer, aktiva och publik.

Här finner du lopprepriser: Lopparkiv 20 november

Hela sändningen för dig som vill se allt: Sändning 20 november

Samtliga vinnarbilder: Vinnarbilder 20 november

Fullständigt resultat: Resultat 20 november

Det här var årets sista tävlingsdag. Tack för i år!

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Ville och Araceli Pizarro vinner i fin stil Ville och Araceli Pizarro vinner i fin stil

Intresset för ponnygalopp har ökat under året och därför var det uppskattat med en extrainsatt tävlingsdag. Fyra löp skulle avgöras med över 20 anmälda ekipage. Det blev en gråmulen novemberdag på Jägersro där det låg regn i luften under hela tävlingen. Läs mer

Malva Blademo.jpg Malva Blademo.jpg

Malva Blademos första bekantskap med galoppsporten var genom skolpraktik i ett galoppstall. Nu är hon en av Sveriges mest lovande ryttartalanger och har 30 segrar som jockeylärling. I det här videoreportaget får du stifta bekantskap med Malva som bland annat berättar om vad ponnygaloppen har betytt för henne och om sina drömmar inom sporten. Läs mer

i-W3zhfQS-X2 Secret Ballerina och Moa Fägerhall.jpg i-W3zhfQS-X2 Secret Ballerina och Moa Fägerhall.jpg

Här kan du läsa om den totala sammanställningen av Triton Cup 2022 Läs mer