Gråberg 2000 TOP

Tävlingsreferat: Per-Anders nådde 2000

16 april 2023 16:40

I samband med söndagens vårpremiär på Jägersro trillade polletten ner! Efter att ha jagat sin 2000:e seger en längre tid nådde Per-Anders Gråberg äntligen den åtråvärda milstolpen i sin jockeykarriär. Detta efter en entusiastisk finishritt i sadeln på Vanja Sandrup-tränade Röde Baronen.

Efter en andraplats med favoriten Hasard De Faust i det föregående loppet var Gråberg säkert lite extra revanschsugen när han tog sig an Röde Baronen från Vanja Sandrups stall i en 1 730 meter lång Guldhandicap, premiärdagens huvudbegivenhet på Jägersro.

Och den här gången hade den flerfaldige championjockeyn marginalerna på sin sida. Efter en lika rafflande som jämn upploppsfight med Una Matina lyckades Röde Baronen och Gråberg knipa den översta pallplaceringen med en nos.

- Just nu känns det faktiskt mest skönt att få det gjort. Även om många andra förmodligen har funderat på det här mer än jag. När denna milstolpen är nådd är det bara att köra vidare mot 3000 segrar, sade Gråberg, som genom åren upplevt otaliga stora stunder på kapplöpningsbanan.

- Men jag måste lyfta fram min första seger i Stockholm Cup och min hittills enda seger i Svenskt Derby. Sedan var så klart stort att tävla mot världens främsta jockeys i Shergar Cup, fortsatte Per-Anders, som stolt kunde hänga upp fyra vojlockar med siffrorna 2 0 0 0 på sitt ridspö, samtidigt som han tog emot publikens hyllningar i vinnarcirkeln.

Röde Baronen

Röde Baronen skuggade ledande Caliste fram till 800 meter kvar. Därefter tog Casamento-sonen själv över kommandot och skaffade sig ett välbehövligt övertag fram till upploppets början. Över de sista 150 meterna närmade sig Una Matina betänkligt och kampen in mot mållinjen blev riktigt hård.

- Vi siktade på front men fick svar inifrån. Sedan tyckte jag han kopplade av fint så jag bestämde mig för att trycka på med 800 meter kvar. Vi blev utmanade över hela upploppet, men Röde Baronen kämpade verkligen och visade ett stort hjärta, sade Per-Anders.

Röde Baronen hade en lång treårssäsong, som resulterade i fyra segrar på 12 starter.

- Jag tror faktiskt att Röde Baronen och Per-Anders var lika sugna på att vinna idag. I år kommer vi att testa Röde Baronen i lite bättre lopp och han är anmäld till ITM Spring Mile redan nästa söndag, sade Vanja Sandrup.

Jan och Maj-Lis Marttorp både äger och har fött upp den stilige fuxen.

- Vi har hoppats på att det skulle finnas lite mer i den här hästen, men jag hade ändå inte väntat mig att han skulle vara så stark som idag, sade en rörd Maj-Lis i vinnarcirkeln.

Beckham rundade konkurrenterna

Söndagen och galoppsäsongen på Jägersro inleddes med en liten fin treårsnovis över 1 600 meter. Efter en gedigen tvåårssäsong som avslutades med en stark andraplats bakom Master Zone i Svenskt Kriterium gick Lennart Jr Reuterskiöld-tränade Beckham ut och säkrade karriärens första viktoria på ett mersmakande sätt.

Med Martin Rodriguez i sadeln fick Beckham en lugn inledning längst bak i det lilla fältet, som länge anfördes av Fourth Commandment och Footfall. Först i ingången till slutsvängen sökte Shalaa-sonen sig ut i spåren och ökade farten. Segergreppet kopplades mitt på upploppsrakan och Footfall fullföljde bra som tvåa.

- Planen var att Beckham skulle få ett lopp på rulle och det tycker jag att han löste på ett bra sätt. Han borde gå framåt med den här segern och känslan säger att han ska kunna hantera längre distanser. Den här hästen är anmäld i allt från Dansk 2000 Guineas till Voter och Svenskt Derby, så vi får se om han har vad som krävs senare i år, sade Lennart Jr Reuterskiöld.

Buck Racing AB har fött upp Beckham, som ägs av Ann Carin Svedberg och Wiveka Jardby.

Beckham

Har bibehållit vinnarformen

En 2 200 meter lång Silverhandicap utmynnade i en härlig upploppsduell mellan Miss Rachel Zane och Princess Latifa. När linjen skars avslöjade målkameran att den förstnämnda hade huvudet först tillsammans med Jan-Erik Neuroth. Därmed inledde Annika Delinders adept säsongen lika starkt som hon avslutade fjolåret.

Miss Rachel Zane fick en komfortabel inledning som invändig fyra strax bakom El Pepino och Primacor. När Princess Latifa sedan fick marschorder i slutet av bortre lång hängde El Kabeir-dottern på fint och tog upp jakten på ledaren vid upploppets början. Slutvinjetten blev riktigt rafflande, men på mållinjen hade Miss Rachel Zane huvudet först.

Miss Rachel Zane tog tre segrar på sju starter ifjol och fyraårssäsongen kunde inte börjat bättre.

- Miss Rachel Zane har övervintrat bra. Det är en häst som inte kräver så mycket träning, hon gör faktiskt det mesta själv. Min plan för i år är att testa henne över lite längre distanser och så här långt verkar det fungera bra. Förhoppningsvis kan vi hitta något stolopp för henne framöver, sade Annika Delinder, som har sex hästar i träning.

Miss Rachel Zane

Dansk gäst spräckte segernollan

King Of från Bent Olsens stall i Danmark fick aldrig smaka på segerns sötma som tvååring. Men i årets första framträdande i en Maidenlöpning över snabba 1 200 meter trillade polletten ner.

Med Carlos Lopez i stigbyglarna tog King Of enkelt över kommandot från innerspårets Butterfly Glory i utgången av kurvan och skaffade sig snart ett litet grepp. Över de sista 150 meterna närmade sig emellertid både Bud och Billy’s Joy betänkligt, så någon komfortabel viktoria blev det inte.

- King Of har visat stor kapacitet i träning, men sedan har han varit en besvikelse på tävlingsbanan. Idag höll han hela vägen in i mål och min bedömning är att kan mer, framför allt över korta distanser, konstaterade Bent Olsen.

Footstepsinthesand-sonen ägs av Oluf I Jensen Gaard Aps, som nyligen har börjat satsa hårt på fullblodssporten i Danmark.

King Of

52 kilo gjorde resan lätt

Mysterious Mind från Dina Danekildes stall tycks ha övervintrat fint. Första segern i 13:e försöket säkrades på ett galant sätt efter en fin ritt signerad Ulrika Holmquist.

Med lätta 52 kilo på ryggen tog Mysterious Mind tidigt hand om befälet i den 1 200 meter långa Silverhandicapen. Thatsthefinest gjorde ett litet försök att smyga fram närmast railen genom kurvan, men Mysterious Mind hade en extra växel sparad och drygade ut med tre komfortabla längder.

- Mysterious Mind hoppade av fint från start och med 52 kilo var det bara att cruisa över upploppet, sade Ulrika Holmquist.

Dina Danekilde tränar det fyraåriga Appel Au Maitre-stoet åt Pia Hougaard.

- Mysterious Mind har utvecklats fint under vintern, men med tanke på att det var årets första start var jag ändå lite osäker på var jag hade henne, sade Dina om Hjortebo-uppfödningen.

Mysterious Mind

Rund om magen men snabb som en iller

Eftermiddagens avslutande Sunday Special fick en riktigt överraskande vinnare i form av Headora. Englandsimporten reds av amatörryttaren Emelie Gustafsson, som även äger femåringen tillsammans med Marie Lustigs Grytåsa Ridcenter.

Headora avancerade tidigt fram som utvändig trea bakom Appel Ride och Cutie. När sedan Zingaro Boy påbörjade ett avancemang lite längre ut i banan svarade Charming Thought-sonen fint. Väl inne på upploppsrakan blandade sig även Civilon i striden. Men bäst kämpaglöd hade Headora, som avvisade sina två konkurrenter och säkrade segern med ett huvud.

- Headora är en väldigt ärlig och ambitiös häst, sade segerryttaren.

Emelie Gustafsson har både ridit och vunnit mot proffsen tidigare, men planerar att fortsätta rida som amatör. I år kommer hon dessutom att representera Sverige i den internationella Fegentri-serien.

- Jag trivs väldigt bra som amatör, sade Emelie.

Marie Lustig var så klart nöjd med både häst och ryttare.

- Headora är så rund om magen att man nästan kan tro att han ska föla i maj. Men trots det är han snabb som en iller, sade tränaren.

Headora

Smakstart för Rebecca

Fjolårets lärlingschampion Rebecca Stålhandske har fått en riktigt smakstart efter den operation och påföljande rehabilitering hon genomgått den gångna vintern. Lördagens comebackseger på Klampenborg följdes nu upp med ett nytt besök i vinnarcirkeln med Muna May i Romele Araber Sprint.

Muna May smög fram invändigt om favoriten Hasard De Faust i ingången till kurvan och övertog snart kommandot. Väl inne på upploppsrakan såg Rebecca ut att ha full koll på läget och även om Hasard De Faust fullföljde starkt var det ändå en halv längd mellan de båda hästarna i mål.

- Det känns fantastiskt att vara tillbaka efter operationen. Jag har haft en bra rehab och kämpat mycket för att komma tillbaka. Muna May låg på lite över bortre lång, så jag tog ett invändigt spår för att spara lite mark. Sedan kämpade hon på bra sista biten in i mål, sade Rebecca Stålhandske.

Trots att Muna May hunnit bli åtta år har hon endast gjort sex starter, varav tre slutat med ett besök i vinnarcirkeln.

- Hon är fortfarande ganska grön. Därför var jag lite orolig för att hon skulle stoppa sista biten, sade tränare Maria Hagman-Eriksson.

Muna May

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Sankt Peder 3
Sankt Peder 3

Det är något visst med stranden i Sibirien. Det är många fullblod som slipar formen på den hästvänliga stranden strax utanför Ängelholm. Senast i raden är Anna-Maria Andersson från Munka Ljungby som låter sina hinderhästar galoppera i vattenbrynet på den långa strandremsan. Och det har gett resultat – på lördag startar båda hennes hästar vid den så populära tävlingsdagen på Strömsholm. Läs mer

Veckosvep 24 toppbild
Veckosvep 24 toppbild

Från Nationaldagsfirandet på Gärdet till storloppen på Bro Park. Den gångna veckan bjöd på många minnesvärda ögonblick. Men vi nåddes även av det sorgliga beskedet att Gunnar Nordling har lämnat oss. De närmaste dagarna väntar flera spännande tävlingsdagar runt om i Skandinavien, inte minst Svenskt Grand National på Strömsholm. Läs mer

Monseiur Vic DSC_1427.jpeg
Monseiur Vic DSC_1427.jpeg

Hindersportens stora höjdpunkt är de årliga kapplöpningarna på Strömsholm med de två stora hinderloppen EMC Svenskt Grand National och Autoexperten Svenskt Champion Hurdle. På lördag är det äntligen dags och nedan presenterar vi starthästarna i de båda huvudloppen. Läs mer