Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Stor spridning på priserna vid SÅEF-auktionen

28 juni 2013

Vid SÅEF-auktionen på Täby Galopp den 9 oktober var det åter mycket stor spridning i priserna, där ett tiotal av de jämnt 100 katalognumren tilldrog sig ett markant större intresse än övriga. Åtta av hästarna såldes för 100.000 kr eller mer – flera av dem för mycket mer – och samtliga dessa var efter i utlandet uppställda hingstar.

Ahina
Nr 70 Ahlina (Shamardal - Brightest Star / Unfuwain) såldes för 400 000 kronor och blev därmed auktionens dyraste åring. Köpare var Benny Andersson och säljare Annelie Holm.

Av de 96 åringar som gick genom ringen efter fyra strykningar såldes 42 stycken för 2.931.000 kr, vilket ger en snittsiffra på 69.786 kr. Toppbudet 400.000 kr gällde stoet Ahlina, e Shamardal och u Unfuwain-dottern Brightest Star, som Annelie Holm från Kungsbacka sålde till Benny Andersson.

Roy Arne Kvisla gick till 300.000 kr för att säkra Desert Prince-sonen Tabasco från Eva Isacsson Sjunnessons black type-sto Sweet Chili. En kvarts miljon betingade halvsystern till Hallöjsa och Dantolini när Cathrine Erichsen ropade in skimmelstoet Binamix (Binary File-Gryngolette) från Pernilla Nilsson i Krylbo.

Auktionens allra sista nummer, en High Chaparral-hingst undan Soviet Star-dottern Fortunate Star, visade att det fanns köpare kvar runt ringen då Börje Olsson fick sträcka sig till 280.000 kr för att få sista ordet för åringen från Bo och Kerstin Helander på Svista. Samma uppfödare sålde sexsiffrigt två gånger till då Stall Gransäter slog till på en hingst e One Cool Cat-La Lula för 160.000 och Tommy Gustafsson köpte en Peintre Celebre-son undan framgångsrika modern Di’s Pearl för rena fyndpriset 140.000.

Ture och Jenny Lindblad sålde stoet Arizona High, e Indesatchel-Be Practical, för 150.000 kr till Filippos, och Annika Källse fick slutbudet på With Approval-hingsten Yuyu från Leif Wretman, 100.000 kr jämnt.

Resultatet visar att det framför allt är de i utlandet uppställda hingstarnas avkommor som väcker stort intresse och därmed ger bättre betalt. Detta är ju ingen nyhet men väcker åter frågan om huruvida det behövs en vitalisering av hingstbeståndet i landet. Mödernet spelar givetvis också roll, och inte minst individen i sig, både exteriör och ”dagsform”. Många besökare vittnar dock om att åringarna överlag numera ser mycket bättre ut än de gjorde för bara 10-15 år sedan, vilket lär bero på att de flesta säljarna preparerar sina hästar betydligt mera inför auktionen.

Eftersom SÅEF från och med årets auktion har en ny regel som säger att de köp som görs upp ute i stallarna efter auktionen kan komma med i auktionsstatistiken om de rapporteras senast kommande tisdag, är det officiella resultatet av auktionen ännu så länge endast preliminärt.

SÅEF:s förgrundsgestalt Roger Asp avrundade auktionen med att tacka alla närvarande och med att säga att årets auktion knappast kommer att gå till historien som en av de bästa, men var ändå nöjd med arrangemanget som helhet.

– Snittpriset är något upp från i fjol och det mesta flöt på smidigt, även om vi hade lite glappkontakt i mikrofonen i början, men det är sådant som kan hända hur mycket man än har testat utrustningen på förhand.

– Resultatet visar att för bra hästar får man bra betalt, och vice versa. Siffrorna kommer ju att ändras en del efter att vi har fått in rapporterna om de hästar som sålts efteråt, och vi vet att många affärer görs upp då.

– Gårdagens mingel på Clocker’s Corner lockade 175 besökare och kommer definitivt att upprepas till nästa år. Det är trevligt att ordna något för både säljare och köpare att samlas kring, summerade Roger Asp.

Från publikens synvinkel fungerade det åter mycket bra att bese auktionen i det inhyrda och förhållandevis varma cirkustältet, där det finns gott om plats för alla att sitta och man har god överblick från alla håll.

Alastair Pim från Tattersalls var som vanligt en utmärkt auktionist med stor energi och humoristiska kommentarer som lättade upp emellanåt.

Lisbeth Jensen och hennes medarbetare från Clocker’s Corner skötte cateringen med den äran och såg till att det fanns mat och dryck ända till slutet av den fem timmar långa auktionen.

 

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Eva CS Pettersson på Tranberga TOP Eva CS Pettersson på Tranberga TOP

Från föl till vinnarcirkel. Eva C S Pettersson berättar om den speciella känslan att få följa fullblodshästarnas karriärer under hela deras liv. Från gården i Skåne följer hon uppfödningarnas framgångar med både glädje och engagemang. Läs mer

Häst i box Häst i box

Svensk Galopp introducerar ett nytt e-postutskick för dig som är verksam inom galoppsporten. Vår målsättning är att kunna ge dig den mest relevanta informationen för att framgångsrikt bedriva din verksamhet inom sporten. Läs mer

Sto och föl i hage Sto och föl i hage

I år lanserar Svensk Galopp ett nytt spännande projekt för att stimulera svensk fullblodsavel. Ambitionen är att skapa en positiv bild av den svenskuppfödda hästen, samt stärka kontakten mellan uppfödare och sportens övriga intressenter. Läs mer