Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Populär hemmaseger i Breeders’ Trophy Classic

11 september 2013

Glädjen stod högt i tak i vinnarcirkeln på Täby den 31 augusti när Roy Arne Kvisla-tränade Desert Dawn äntligen fick allt att klaffa precis i rättan tid och kunde bärga över 650.000 kronor i Breeders’ Trophy Classic, effektivt understödd av sin ständige partner Espen Ski.

Desert_Dawn

Desert Dawn kom fint iväg från start och bevakade sitt innerspår alldeles bakom ledande Exquest och Quite a Mission. När det närmade sig upplopp styrde Espen ut ett spår och gick förbi ledarna, men följdes upploppet ner av Oaksvinnaren Whistler och fick lägga manken till för att hålla undan för denna med en halv längd, och med Captain America som god trea. Kuriosa i sammanhanget är att Espen Ski har fött upp måltrean!

-Idag var första gången som Desert Dawn har uppträtt som en ”äkta racehorse” och han svarade fint när jag bad om mer fart på upploppet. Under vägen runt hade jag ro att bara kunna sitta och behövde inte använda mitt spö i förtid. Jag tyckte att Whistler såg farlig ut och ett tag hade hon faktiskt huvudet före min häst, men han kom fint igen. Att han fick vinna idag är så mycket härligare mot bakgrund av de problem som han har haft, påpekade ryttaren.

Desert_Dawn2

Roy Arne Kvisla var väldigt glad och kanske ännu mera lättad efter den stora segern.

-Jag är allt lite skakig i knäna. Det är nervöst att starta Desert Dawn, för allt måste klaffa och man måste passa på honom hela tiden så han inte stressar upp sig. Han har invändiga nerver som gör att han plötsligt kan explodera, och därför måste han hållas lugn både i ledvolten, bakom boxarna och i boxarna. Om han mår bra efter det här loppet är Norsk Breeders’ Prize en tänkbar fortsättning, sammanfattade tränaren.

Hästens nerver ställde till det både i Breeders’ Trophy Mile, där han fick strykas sedan han fått ett utbrott i startboxen, och i Svenskt Derby, där han slutade anonym tolva, så det var en skön revansch nu för kretsen kring hästen.

Desert Dawn är efter Desert Style och uppfödd av HB Skattkistan, Leif Wretman och MedHorse. Hästen har växt upp på Eva Isacsson-Sjunnessons Horse Nature - fullblodsstuteri. Jan Kleerup, som även är med i ägandes Stall Dawn, fick föra gruppens talan i vinnarcirkeln.

-Jag har kämpat länge med hans mamma Gaelic’s Fantasy tidigare och Desert Dawn var sista försöket på stoet. Det har ju varit mycket bekymmer med honom men jag vill ge en stor eloge till Roy och Espen som har gjort ett fantastiskt jobb med hästen, påpekade ägaren.

Utöver segerpriset på 584.123 kronor fick ägarkretsen även 75.000 kr i Hästägarpremie, och uppfödarna fick 64.254 kr i särskild uppfödarpremie, utöver de allmänna cirka 20% på insprunget. Visst lönar det sig att satsa på svenskuppfödda hästar!

I Breeders’ Trophy Classic delas det ut sju priser, och bakom topptrion slutade Rockyto, Watch Me Prosper, Exquest och Be My Award, vilket gör 4-3 till Sverige i den inofficiella landskampen med Danmark. I gengäld fick Danmarksuppställde Academy Award in sina avkommor på andra, tredje och sjunde plats.

Trippel till Rävdansen
Frank_Floyd_Wright

SM-löpningarna var tre till antalet och mest pengar tävlade tvååringarna om, där segerpriset var 250.000 kr. Frank Lloyd Wright med Per-Anders Gråberg i sadeln syntes tidigt i ledningen och hade inga problem med att stanna kvar där. Det blev en säker seger till slut, före likaledes Rävdansen-uppfödda Philadelfia och Hearts And Bones, och således en trippel till Rävdansens Stuteri, samtidigt som det var en dubbel för stuteriets egen hingst Philomatheia, vilken har sin första kull på banan i år. Ivan och Berit Sjöberg på Rävdansens Stuteri kommer nog aldrig att glömma den här dagen, och med bara två veckor till åringsauktionen finns det anledning att se ljust på tillvaron.

Per-Anders Gråberg var också full av lovord över segerhästen.

-Det gör mitt jobb lätt att rida en så här fin tvååring. Han är en stor, fin häst med en massa talang men väldigt grön, och har inte fattat ännu varför han ska springa, utan han gör det bara för att han kan, så jag tror att det kan finnas mycket mer att hämta.

Niels Petersen tränar Frank Lloyd Wright åt Familjen Einar Nagell-Erichsen, och det var valackens andra seger på lika många försök.

-Han var lite stökig när vi fick hem honom för ett år sedan så vi beslöt tidigt att kastrera honom, och sedan har han varit en mönsterelev, tyckte tränaren, som hade tittat ut just denna individ på åringsauktionen i fjol.

Banditos bäst i SM Classic
Banditos

SM Classic reds över 1950 meter gräs med 150.000 kr i förstapris och El Gran Mago tog hand om ledningen kort efter start och strävade på där länge. In på upploppet kom anfallen, och bäst gick överraskningen Banditos under Fredrik Johansson, som spurtade in till säker seger före sent men hastigt kommande Moon Life, medan El Gran Mago höll strålande till tredjeplatsen.

Fredrik Johansson satt upp på Banditos för första gången men var förstås nöjd med hästen.

-Han är i mycket fin författning och jag tycker att han vann ganska lätt.

Patrick Wahl inte bara tränar vinnaren utan har även fött upp sonen till Funambule och dugliga avelsstoet Tess.

-Jag har aldrig haft några tvivel om Banditos kapacitet men vi har haft mycket problem med virus och förkylningar i stallet i år och då kan man inte träna hästarna optimalt, förklarade tränaren.

Bakom ägarnamnet Stall Banditos-Easy finns i princip samma konstellation som i Fellowship Racing, som anförs av Mårten och Jesper Kask.

Gamla var äldst i SM Sprinters
Simian

I SM för Sprinters, även detta med 300.000 kr att dela ut i fem priser, hade man tagit ett nytt grepp genom att låta loppet gå på dirttracken, och då blev distansen 1350 meter. Det tackade Stall EOS’ egenuppfödde Simian för genom att vinna lätt, efter att ha varit väl placerad som trea bakom Mykonos och Girl From Ipanema på vägen runt. Mister Admiral, liksom vinnaren 8 år gammal, och Dundee, 5 år fyllda, spurtade fint och belade platserna närmast när linjen nåddes.

Wido Neuroth tränar vinnaren, som är fallen efter Okawango och toppstoet Simmering, och då han själv befann sig i Tyskland hade han överlåtit både ritten och segerintervjun till sin son Jan-Erik, vilken nu vann sitt andra SM, eftersom han hemförde samma lopp med just Simian 2008.

-Vi fick en fin position och jag kunde bara sitta och vänta. Simian är en gammal häst som kan det här och som kämpar ärligt när han är i form, en rolig häst att ha i stallet som presterar på topp i många år, underströk ryttaren.

Omstart för treårssprinters
Vestibule

I Treårssprinten över 1150 meter var det tre hästar som bröt sig igenom startboxgrindarna precis innan man var klar med ilastningen, och det innebar att man fick släppa ut alla hästar som redan hade lastats och invänta nytt starttillstånd. Lyckligtvis kunde detta ske utan att någon häst behövde strykas från loppet, som hade 200.000 kr i samlad prissumma.

Efter en del skiftningar i positionerna på vägen runt var det Vestibule och Oliver Wilson som hade övertaget in mot mål, medan favoriterna Saving Kenny och Casanova Star möjligen hade lite problem att komma fram bakom en mur av tröttnande hästar. Easy Road var den enda som kunde närma sig vinnaren och slutade längden bakom, medan Saving Kenny lyckades knipa tredje till slut.

Johan Reuterskiöld tränar vinnaren på Jägersro åt Stall Hall of Fame.

-Vestibule är i god form, vann senast på Jägersro och gick ju bra häst på Täby i starten före det, så visst var jag förhoppningsfull idag, även om det var tufft motstånd, medgav tränaren.

Vestibules pappa heter Kheleyf och är en hingst som har blivit populär i Sverige och har en hel del avkommor i de yngre årgångarna.

Klassig Dingle View
Dingle_View

Dagen inleddes med en Klass 1-handicap över raska 1150 gräsmeter, där fina stoet Dingle View fick visa lite av sitt stora kunnande genom ledning från start till mål, och det slutade i seger med 1,5 säkra längder till hastigt men sent spurtande tvåan Calrissian, vilken slog av Timeless Stride om kombplatsen på linjen.

Jacob Johansen red vinnaren, som tränas av Bent Olsen för Stall Cambre.

-Ett fint sto, som har haft lite bekymmer med en hov, men nu verkar hon vara tillbaka till sitt rätta jag igen och gjorde det bra, summerade ryttaren.

Dubbel till Niels och P-A
Birkebeinern

Ännu en Klass 1-handicap reds mellan storloppen, och här fullföljdes en dubbel för Familjen Nagell-Erichsen, Niels Petersen och Per-Anders Gråberg när Birkebeinern höll undan för storspurtande Afaal och Copper Canyon över 1600 meter.

-Detta är en jättefin häst som brukar ligga på väldigt hårt men idag kunde jag släppa ledningen till Golden Memory så han fick ligga bakom ett tag, förklarade P-A.

-Birkebeinern är egentligen bäst på dirttrack men han gillar inte att hamna bakom i sprutet, då vill han inte, kompletterade tränaren.

Emmi Hansson svensk mästarinna
Emmi_Hansson

Det reds även ett SM för amatörryttare och här fick vi se gamle (10 år) klasshästen Highway ta sig an ett Klass 3-gäng och göra det lekande lätt till glädje för Emmi Hansson, som gör sin första säsong i tävlingssadeln.

-Jag började rida lopp i januari och har bara 16 ritter bakom mig, så att jag skulle kunna vinna SM var ju bara en dröm! Men det är fantastiskt att få rida en så fin häst, och mina ridorder var bara att låta honom ha kul. Jag började rida redan i kurvan och kände att han svarade hela vägen, och så fort någon försökte närma sig så ökade han bara, berättade en strålande glad mästarinna, som också avslöjade att hon gärna vill börja rida över hinder nästa år.

Rune Ohlsson tränar och deläger vinnaren tillsammans med Jan Lundgårdh.

Tröst i skymundan
Interwatch

När skymningen föll över årets sista lördagskväll med galopp, avgjordes även tröstlöpningen till Breeders’ Classic. Den vanns av Interwatch och Oliver Wilson efter ett offensivt upplägg, med Lovesong och Go On Direction på platserna.

-Han pullade hårt i första sväng men när vi kom in på bortre långsidan lugnade han ner sig och verkade trivas. Jag trodde verkligen inte att han skulle vinna idag så det var en positiv överraskning, tyckte ryttaren.

Johan Reuterskiöld tränar, och fick därmed in en dagsdubbel, och sonen till Bosun’s Watch ägs fortfarande av sin uppfödare Benny Carlsson i Carlsson Racing.

-Detta är en mycket speciell häst som kan pulla hårt, och dagens distans var lite längre än han är van vid, men han löste det på ett bra sätt och såg allt bättre ut ju längre loppet gick. Den fortsatta matchningen är inte bestämd, utan vi får se hur vi går vidare, summerade tränaren.

Fin tradition

En sportsligt mycket fin tävlingsdag förgylldes också av ett celebert besök från Beridna Högvakten, som invigde SM-dagen med pampiga och högtidliga ceremonier. Man hade med sig 22 hästar och med hjälp av Dragonmusikkåren spelade man flera stycken medan man red olika formationer.

Publiken som var tidigt på plats fick njuta av skickliga musiker och fantastiska hästar som gjorde ett mäktigt intryck, inte minst de båda pukhästarna, som måste vara väldigt lugna för att deras ryttare ska kunna hantera de stora pukorna. Om ni missade att lösa medlemskap i Beridna Högvakten på plats, så gör det gärna i efterhand!

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Tord Nilsson och Kinsman TOP montage Tord Nilsson och Kinsman TOP montage

En pensionär och en amatör. Den kombinationen ligger bakom Sveriges förmodligen bästa sprinter – i alla fall hemma på Jägersros grus. Med talet 92 står Kinsman bäst till i Jägersro Sprint och utmanar Skandinaviens övriga stjärnor som samlas på Jägersro på söndag. Läs mer

Ayani TOP Ayani TOP

Benny Anderssons galoppstjärna Ayani startar i storloppet Pramms Memorial på Jägersro på söndag. Ayani, som tillhör en av favoriterna, är en av Sveriges mest löftesrika och talangfulla galopphästar – inte minst efter den populära segern i Svenskt Derby förra året. Läs mer

Pramms kurva 2023 Pramms kurva 2023

I veckosvepet bjuder vi på ett axplock med aktuella händelser från galoppens spännande värld. Allt presenterat i ett komprimerat och snabbläst format. Läs mer