Foto: Burt Seeger
VAILET_D2I9052.jpg

Vailet har gjort sex besök i vinnarcirkeln på Klampenborg i år och utsågs nyligen till Årets handikapper på banan.

Ormbettet som föl gjorde Vailet till en liten kämpe

23 november 2022 16:25

Vailet fick lära sig att kämpa från början. När hon var 3,5 månad blev hon ormbiten i mulen och på en sekund förändrades livet drastiskt för det lilla fölet. Kanske är det också den erfarenheten som hjälpte henne till sex segrar och titeln Årets handikapper på Klampenborg. "Det är inte någon stor häst, men hon vill verkligen kämpa och vara först", säger tränaren Gina Rooth om sin lilla stjärna.

Vailet fick alltså en tuff start i livet. Där, efter ormbettet, slutade hon dia. Hon ville definitivt inte bli flaskmatad så från den dagen är det havre och müsli som stått på menyn. Hon är uppfödd hos Gina Rooth som bor på en gård utanför skånska Hästveda. Tillsammans med maken Jonas Persson, hovslagare, och dottern Isabell Persson, precis färdig med sin utbildning i hästterapi, driver de sin lilla träningsrörelse. Gina är egentligen sjuksköterska, men tillsammans med resten av familjen syr de ihop verksamheten kring hästarna.

– Det är ett litet pussel, men det går.

Hemma är det oftast Gina själv som rider Vailet, annars hjälper Isabell till. Det blir turer i skogen och runt gården, annars går Vailet i hagen hela dagarna. Hon får helt enkelt utrymme att vara häst.

– Sen tränar vi förstås henne lite inne på Jägersro också och då är det Cornelia [Hartsmar] som hjälper till.

Vailet var segerlös som 2-åring, lika segerlös som 3-åring – men som 4-åring har allt lossnat. Sex segrar på femton starter innan avslutningen på Jägersro.

– Jag kan inte riktigt förklara det, allt har bara rullat på. Hon gillar att tävla så hon har bara fått starta på.

Och även om hon gjort en del fina lopp i Göteborg och på Jägersro är det på Klampenborg som de stora framgångarna har kommit.

– Vi trivs jättebra på ”Klampen” och det gör hästarna också, förklarar Gina.

Hemma i stallet finns snart fyra hästar. Förutom Vailet också hennes lillebror Casivo, sen Breakfast in Bed som tidigare tränades av Francisco Castro och snart även Laguna Seca från samma tränare.

– Min gamla svärfar är Per-Åke Ragnarsson som äger hästar hos Castro, förklarar Gina hur det kommer sig att de två Castrohästarna hamnat i Hästveda.

Med fyra hästar inför kommande säsong är det stopp, fler hinns inte med.

– Nej, nu är det bra. Men visst känns det spännande.

Trivsel ute på landet, ett litet familjestall och plötsligt kommer framgångarna. Och ett vinnande koncept ändrar man inte gärna på.

– Nej, vi siktar in oss på Klampenborg nästa säsong också.

Men först startar Vailet och Casivo på Jägersros avslutningsdag på söndag. Mer om tävlingarna kan du läsa i kalendariet.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Jet Action TOP 6878 Jet Action TOP 6878

I söndags avgjordes årets sista tävlingsdag på Jägersro Galopp och i slutet av tävlingsdagen kunde årets champions koras. Det var riktigt jämnt i några av championatstriderna och spännande in i det sista! Läs mer

El Camino DSC_3482 copy El Camino DSC_3482 copy

28 november 2022 | Nyhet

Galopp den här veckan

Här är galopptävlingarna och sändningarna du inte får missa under vecka 48 (28 november till 4 december). Årets galoppsäsong närmar sig sitt slut och det är numera endast Bro Park som håller öppet. Läs mer

Footfall TOP Footfall TOP

Flera av banans lokala champions fick påpassligt nog besöka vinnarcirkeln när Jägersrogaloppen arrangerade årets sista tävlingsdag på söndagen. Per-Ander Gråberg säkrade jockeychampionatet efter en hård kamp med Jacob Johansen. Dessutom nådde Ricardo Ramallo sin 100:e tränarseger. Läs mer