Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Nya forskningsrön: Spödrivning lönar sig inte

28 juni 2013

”Spödrivning påverkar inte en hästs chanser att sluta bland de tre första i ett lopp. Det som mest påverkar en hästs placering är hur den löper under loppets första del, då spöet inte används.”

Detta konstateras i en av de första vetenskapliga utredningar som gjorts om spöanvändningen i galoppvärlden. Den har gjorts av professor David Evans vid fakulteten för veterinärvetenskap vid Universitetet i Sydney, Australien.

Det konstateras, att hästar drivs med spö i slutet av loppen, då muskelmassan är uttröttad, till ingen nytta.

Hästar springer vanligen fortast i sektionen mellan 600 och 400 meter, då spöet sällan används, medan spöet används mest under de sista 200 meterna, då hästarna är trötta.

Medförfattaren till utredningen, professor Paul McGreevy, drar denna slutsats:

- Elithästar har fötts upp och tränats för att ge sitt bästa. Om man till det lägger horsemanship av högsta klass, så får man en vinnande kombination. Det är allt som behövs. Vi har bevis i studien för att högklassigt horsemanship inte inkluderar att slå trötta hästar.

Ett sammandrag av utredningen presenterades vid sammanträdet i det internationella galoppförbundets styrelse, the ExCo of IFHA, i Dubai på söndagen, där många andra betydelsefulla ärenden också behandlades.

Påtagligt är att den sydamerikanska galoppsporten alltmer anpassar sig till de internationella reglerna. Det gäller såväl dopningspolitik som gradering av storlopp. Sålunda hävdade den sydamerikanske delegaten Horacio Bauer, från Argentina, att bara 8 procent av de hästar som tävlar i Brasilien är behandlade med medel som lasix och butafenerol, medel som är förbjudna i de flesta länder i övrigt (utom USA). Även Saudiarabien avser att anpassa sig till västeuropeiska, medicinska bestämmelser.

Frågan om hästar som gör sina bästa prestationer, när de är medicinskt behandlade, ska förses med en markering på världsrankinglistorna, ska diskuteras vidare. Den är mer komplicerad än vad som antogs från början. En sådan markering kan få stor betydelse för en hästs framtida värde.

När det gäller harmoniseringen av tävlingsregler är frågan om trängning (’interference’ fortfarande olöst. Frankrike och Japan har t ex mycket strängare regler än England och Irland (och Sverige). Fast Japan aviserade att göra en översyn, vilket utlöstes av den mycket impopulära nedflyttningen av stjärnan Buena Vista i Japan Cup.

Apropå Japan meddelade den japanske ordföranden , dr Koji Sato, som var mycket stolt över Victoire Pisas seger i Dubai World Cup kvällen före, att man börjat tävla i västra Japan igen efter de katastrofala jordbävningarna och tsunamin. Däremot var flera banor närmare katastrofområdet illa skadade.

Det meddelades också att England och Irland övergår till den regel som säger att startspår 1 alltid ska vara på innerspåret. Det kan tyckas som en detalj men har länge diskuterats på de brittiska öarna.

Mötet leddes som vanligt av IFHA:s ordförande Louis Romanet, som meddelade att han avser att kandidera för ytterligare en treårsperiod, när hans nuvarande mandat går ut 2012. Han är oavlönad i denna position. Beskedet mottogs positivt i styrelsen.

Den oförtröttlige handläggaren av stuteriböcker och säkerhetsbestämmelser, Dr Roland Devolz, som nu är 71 år, meddelade att han gärna fortsätter arbetet med att granska galoppländerna så länge han orkar. Den dag han slutar blir han inte lätt att ersätta.

Bland de länder han just nu granskar är Uzbekistan, Kazakstan och Turkmenistan. Galoppvärlden fortsätter att växa.

Styrelsen möts nästa gång i Paris i samband med Prix de l’Arc-meetinget.

Björn Eklund, ledamot av IFHA:s styrelse

 

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Häst i box Häst i box

Svensk Galopp introducerar ett nytt e-postutskick för dig som är verksam inom galoppsporten. Vår målsättning är att kunna ge dig den mest relevanta informationen för att framgångsrikt bedriva din verksamhet inom sporten. Läs mer

Föreläsningar hästvälfärd 3 Föreläsningar hästvälfärd 3

Nu lanserar Hästsportens Folkhögskola i samverkan med Svensk Galopp en föreläsningsserie på tema hästvälfärd. Läs mer

Galopphästar och publik på Göteborg Galopp2.jpg Galopphästar och publik på Göteborg Galopp2.jpg

Efter ett långt budgetarbete är propositionerna för 2024 äntligen klara. Med bakgrund av de utmaningar som Svensk Galopp står inför har prispengarna justerats ner något. Målsättningen är att propositionerna ska ge fler hästar i loppen. Läs mer