Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Mats Genberg 50 år på söndag

10 september 2013

Den smala vägen in i arabgaloppen stod väl egentligen blivande frun Catarina för. En tvådagars info på Blommeröd 1993 – som ju drog igång arabgalopp på gammal sjöbotten nedanför stallarna - med praktisk info av ATG-veterinär, Alan Jack och en arabtränare som jag inte minns – Susanne Mohammed? – ledde vidare.

Mats och Catarina bodde då i en enkel och charmig skånsk boning - under renovering - nära Ingelstad, med hus, kontor och stall allt-i-ett. Två arabiska fullblod rymdes där, Golmohar och Clese.

Det ena gav det andra - en tränarkurs på Jägersro, där Catarina var med. Rein Kuningas höll i trådarna och stod ut med alla knasiga frågor från oss nyfrälsta, och med Benny Carlsson som företrädare för Svenska Galoppförbundet. Benny Carlsson pratade bland annat om den klassiska pyramiden – utan bredd finns inte eliten.
Rundvandring i stallar, besök hos måldomare och en hel del annat fanns i kursprogrammet. I dag är nog vägen till amatörlicens aningens tuffare än för 20 år sedan.

Blommeröd var ju lite metropol för arabgaloppen under en period, 1996 var det till exempel fyra tävlingsdagar varav två med totospel, och åtminstone hälften av loppen för araber. 5000 kronor till vinnaren var man "skitglad" för - fritt från hjärtat.
Där var Mats mycket till praktisk hjälp, exempelvis när något nödbedde Clese skulle in i startboxarna. En dask i rumpan med ledtygeln brukade funka, eller så lyfte man in hästen. Mats har en del kropp att sätta bakom.

I ungefär den här vevan blev väl också Göteborgsbanan etablerad, till stor del genom engagemang från "arabfolk" som Hans Bourghardt, Dag Ulvegärde och Stig Pilroth. Även där fanns då en bas för arabgalopp.

Exakt när Mats kom med i styrelsen för dåvarande Svenska Arabgaloppklubben minns jag inte. Förslaget kom i alla fall upp vid möte i Mellbystrand. Mats – och Catarina – hade yrkesmässig datakunskap, vilket många av oss andra saknade, och sysslade dessutom med reklam. Han hade friska idéer, bland lite okonventionella. Han försökte hitta lösningar i stället för att fastna i problem.

Sedan dess har det rullat på, och Mats blev så småningom ordförande. Familjen Genberg – med barnen Leo och Fia - hittade så småningom ett större renoveringsprojekt, i Örnaberga utanför Simrishamn.

Ett första steg för att höja vår del av sporten var att skapa några stora lopp under varje tävlingssäsong: ett större på Jägersro tidigare på året, ett stolopp på Göteborg under sommaren och ett större på Täby lite senare på året. SAHF:s Stora Pris fanns ju sedan många år på Strömsholm.

Eftersom vi inte fick mer pengar från galoppförbundet blev Mats förslag att genom insatser skapa en större pott för varje lopp. Allt gick till prispengar. Förslaget gick igenom tack vare bra diskussion och stöd för idéerna av Bo Gillborg. Att vi själva kom med förslag till att förbättra sporten, i stället för att bara kräva mer, föll i god jord.
I dag hör dessa tre lopp till de mest välbetalda i arabgalopp i norra Europa. Dessutom finns ytterligare några synnerligen väl sponsrade lopp, tack vare internationella kontakter.

Ett jobb som innebär mycket tid vid datorn innebär att man också måste pausa från jobbuppdragen och ägna sig åt annat för att rensa hjärnan. Som häst. Den ena kontakten över mail och galoppsidor gav en ny, som i sin tur gav en ny, över hela världen. Personliga möten betyder också oerhört mycket. Också de över hela världen.

Genom åren har en massa ideellt arbete lagts ner på att lyfta arabgaloppen – som numera är en skandinavisk organisation, Scandinavian Arabian Racing Association (SARA). Antalet hästar i träning i Danmark och Norge har tyvärr hela tiden sjunkit, och därmed intresset från banorna där.

Lyft har det verkligen blivit. I Sverige, pengamässigt och i antal löp - även det i bra diskussion med Bo Gillborg under många år. Ett vardagslopp för arabiska fullblod kostar inte mer än ett för engelska fullblod av sämre kategori. Ändå var 30 000 kronor i total prissumma ett jättelyft för vår del av sporten för ett antal år sedan, jämfört med 5000 kronor till vinnaren tidigare.

Lyft har det också blivit genom Mats internationella engagemang i IFAHR, International Federation of Arabian Horse Racing. I dagsläget har arabgaloppen i Sverige ett avtal med Qatar som ger ungefär en halv miljon extra per år i åtminstone ytterligare två år, att lägga ovanpå pengapåsen från Svensk Galopp. På så vis kan arabgaloppen lyfta ett antal lopp till mer klassiga.

Dessutom finns ytterligare stora sponsorer till ännu ett par lopp. De internationella kontakterna har indirekt lett till att utlandshästar satts i proffsträning i Sverige. Under senare år har också ett antal utomskandinaviska arabgaloppörer köpts in till Sverige och satts i träning, hos proffstränare ibland.

Arabgaloppen i Skandinavien – vi har några tappra tränare i Danmark som fortfarande är med – hade inte varit där den är idag utan Mats Genberg, med mer eller mindre tokiga idéer.

Vi i SARA önskar honom en minnesrik 50-årsdag!

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Tord Nilsson och Kinsman TOP montage Tord Nilsson och Kinsman TOP montage

En pensionär och en amatör. Den kombinationen ligger bakom Sveriges förmodligen bästa sprinter – i alla fall hemma på Jägersros grus. Med talet 92 står Kinsman bäst till i Jägersro Sprint och utmanar Skandinaviens övriga stjärnor som samlas på Jägersro på söndag. Läs mer

Ayani TOP Ayani TOP

Benny Anderssons galoppstjärna Ayani startar i storloppet Pramms Memorial på Jägersro på söndag. Ayani, som tillhör en av favoriterna, är en av Sveriges mest löftesrika och talangfulla galopphästar – inte minst efter den populära segern i Svenskt Derby förra året. Läs mer

Pramms kurva 2023 Pramms kurva 2023

I veckosvepet bjuder vi på ett axplock med aktuella händelser från galoppens spännande värld. Allt presenterat i ett komprimerat och snabbläst format. Läs mer