Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Ljungstorps Gård visade upp Center Divider

2 juli 2013

I söndags trotsade ett 50-tal skånska galoppentusiaster vintervädret och begav sig ut på den traditionella hingstvisningen. Christer och Mathias Schildt på Ljungstorps Gård visade tre hingstar med nyförvärvet Center Divider som russinet i kakan. På Tranberga Gård presenterade Eva CS Pettersson avelskometen Helsinki.

Center DividerCenter Divider gör avelsdebut efter en framgångsrik tävlingskarriär i Nordamerika.

Ljungstorps Gårds hingstvisning på Sextorps Slott i mellersta Skåne är en tradition som nu sträcker sig många år bakåt i tiden. Som vanligt bjöds besökarna på varm soppa och andra godsaker i stallgången innan de tre hingstarna presenterades.

Intressantast i årets laguppställning är naturligtvis nyförvärvet Center Divider, som gör avdelsdebut 2013. Med sin fina härstamning och gedigna meriter från de nordamerikanska kapplöpningsbanorna kommer Center Divider att bli ett spännande tillskott i den svenska fullblodsaveln.

Att Giant’s Causeway-sonen hamnade i Sverige var egentligen en ren slump. Efter en stark femårssäsong som bland annat resulterade i en andraplats i Grade 1-löpningen Man o’War Stakes såldes hingsten till nya intressenter. Tanken var att han skulle fortsätta sin tävlingskarriär i Australien, men en gaffelbandsskada satte dessvärre stopp på planerna.

 

Via sina internationella kontakter fick Ljungstorp Gård reda på att Center Dividers ägare avsåg att sätta sitt nyförvärv i avel och sedan ett par veckor tillbaka står hingsten uppstallad på Sextorps Slott i Skåne.

Center Divider presenterades i ett riktigt fint skick och det gick inte att ta miste på att hästen gjorde sin sista start så sent som för två månader sedan.

För de stoägare som är intresserade av att använda Center Divider i år meddelar Ljungstorps Gård att betäckningsavgiften är 1 700 Euro.

På Sextorps Slott visades även Swing That Cat och Nobileo. Den förstnämnde behöver säkert ingen närmare presentation för dem som följt den svenska galoppsporten de senaste fem åren. Swing That Cat vann Svenskt Derby 2008 och debuterade i aveln 2011. Förra året betäckte han 13 ston och hamnade därmed på en sjundeplats i den nationella betäckningsstatistiken.

Ägare Bengt Thomasson sparar inte på superlativen han talar sig varm för Cat Thief-sonen, som i Fredrik Reuterskiölds regi vann fem av sina 16 starter och sprang in drygt 2 miljoner kronor. Swing That Cats mamma Incha (e Nashwan) representerar en mycket stark stolinje som lämnat många stakes-vinnare i USA.

Nobileo gick från sju till endast ett betäckt sto ifjol, vilket kanske är lite märkligt med tanke på att han är en son till den europeiska avelsgiganten Galileo. Under sin tävlingskarriär tränades Nobileo av Wido Neuroth och lyckades springa in över en miljon kronor på endast sju starter. Nobileos första kull har precis fyllt tre år och gjorde bara ett fåtal starter som tvååringar.

Tidigare på söndagsförmiddagen presenterade Eva CS Pettersson hingsten Helsinki hemma på Tranberga Gård utanför Bara. I tuff konkurrens med bland annat Layman var USA-importen den hingst som betäckte flest ston ifjol. Närmare bestämt 43 stycken.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Sto och föl i hage Sto och föl i hage

I år lanserar Svensk Galopp ett nytt spännande projekt för att stimulera svensk fullblodsavel. Ambitionen är att skapa en positiv bild av den svenskuppfödda hästen, samt stärka kontakten mellan uppfödare och sportens övriga intressenter. Läs mer

Katarina Jacobson redigerad Katarina Jacobson redigerad

HELGINTERVJUN: Hon har vigt sitt liv till att föda upp hästar och det kan vara dags för en ny utmärkelse på Galoppgalan i Malmö. Möt uppfödaren som fött upp långt över hundra hästar och ligger bakom den prisnominerade stjärnan Espen Hill. – Jag älskar fullblodshästar – de är så vackra och har ett fantastiskt humör och psyke, berättar Katarina Jacobson. Läs mer

Under fredagen var det åringsauktion på York Stutteri då Scandinavian Yearling Open Sale 2023 arrangerades. Av de 89 åringarna som gick genom ringen såldes 47.

Breeding & Racing I/S har fött upp katalognummer 20 som alltså är stjärnan Seaside Songs första föl. Far är Study Of Man (IRE) och priset slutade på 520 000 DKK. Köpare var tränare Cathrine Erichsen som hade det framgångsrika stoet i träning under tävlingskarriären (då hon ägdes av Stall Irish Coffee).

Pernilla Nilsson är uppfödare till nummer 46, American Queen (e. Cracksman u. America Mon Amie), som Bent Olsen köpte å Lone Kaj-Nielsens vägnar för 500 000 DKK.

Epic Bloom (Eva Isacsson Sjunnesson) återropades på den svenska auktionen för 580 000 kronor. Nu blev stoet efter Pastorius undan Millibloom sålt för 350 000 DKK av Stald Ras.

Bland övriga svenska uppfödare så sålde Stall CeCe/Malin Roth, JP Long, Yasmine Nilsson och Staffan Lidbeck en eller flera hästar för mellan 100 000 och 230 000 DKK.

Snittpriset på de sålda åringarna slutade på108 083 DKK.

Det slutgiltiga auktionsresultatet fastslås av Dansk Galop på måndag. Här är resultatet som det såg ut fredag kväll efter avslutad åringsauktion (med förbehåll för rättelser).

Foto: Burt Seeger
Scandinavian Open Yearling Sale 2023_DSC7872