Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
Katarina Jacobson redigerad

Katarina Jacobson (t.v.) tar emot sin delägda Showhaat på Jägersro Galopp efter hans första seger. I sadeln satt Per-Anders Gråberg och tränade gjorde Lennart Reuterskiöld Junior. Showhaat var för ovanlighetens skull inte uppfödd av Katarina utan är ett av två föl köpta på Irland. Den andra, som numera ägs och tävlar i Norge, heter Moonflash och närmar sig miljonen insprunget.

Hon har fött upp vinnare i elva länder: "Att vara med hästar är som balsam för själen"

16 februari 2024 13:47

HELGINTERVJUN: Hon har vigt sitt liv till att föda upp hästar och det kan vara dags för en ny utmärkelse på Galoppgalan i Malmö. Möt uppfödaren som fött upp långt över hundra hästar och ligger bakom den prisnominerade stjärnan Espen Hill. – Jag älskar fullblodshästar – de är så vackra och har ett fantastiskt humör och psyke, berättar Katarina Jacobson.

Katarina är född i textilhuvudstaden Borås, drygt sex mil från Göteborg och hästintresset började tidigt – föräldrarna spelade sin roll i de första kapitlen av Katarinas rika liv och omfångsrika hästbok.

– Min mamma Ann-Ida hjälpte till att rida galopphästar på Åbygaloppen* innan skolan och hon red ju dressyr på fullblod och var innan en knäskada jätteduktig inom hoppning, bland annat vann hon en höjdtävling på 170 centimeter. Mamma red också jaktlopp på Åbygaloppen som ensam tjej. Även "halvblodshästar" var tillåtna att vara med, säger Katarina.

Pappa Anders Jacobson tävlade hästhoppning på elitnivå och var reserv till OS 1956 – där ryttartävlingarna flyttades från Melbourne till Stockholm på grund av de stränga karantänsreglerna.

Mamma red inte bara på Åbygaloppen utan firade också framgångar inom dressyren, bland annat red hon Grand Prix-klassen på det engelska fullblodet Bombay och var dressyrdomare på australiska mästerskapen. Under uppväxtåren köpte familjen gård utanför Ulricehamn och efter att ha bott på många ställen, bland annat i Sörmland och Skåne, för att inte tala om alla platser hon har besökt i världen, så bor hon numera i Blidsberg, mellan Ulricehamn och Falköping.

Följer inte strömmen – går sina egna vägar

Katarina har klara idéer om hur hennes uppfödning ska bedrivas.

– Jag går inte på modehingstar, men jag tänker till – jag använder hingstar som jag tycker är bra och jag vill få fram bra "löphästar". Jag har vinnare i elva länder – hur många har det?

Ja, hur många har det? Visst finns det gigantiska uppfödare i världen som är svåra att mäta sig med, men med skandinaviska mått mätt är det med stor säkerhet unikt. Katarina säger det inte på något skrytsamt sätt alls, tvärtom är hon ödmjuk och kärleken till hästarna lyser igenom under hela intervjun...från första minuten till sista sekunden.

– Man måste våga för att vinna - man måste våga vara lite udda för att vinna något större.

Förra året slutade hon på femteplats i uppfödarligan och detsamma lyckades hon med 2019 då Espen Hill utsågs till årets 3-åring.

I Sverige finns just nu 65 hästar registrerade – nästan alla är födda med uppfödarnamnet "Hill" i namnet och även om några döpts om så är "Hill"-hästarna välkända på banorna.

– Namnet Hill var en slump. Det första fullblodsstoet jag köpte hette Florence och hon var dräktig med Hill’s Double. Avkomman döptes till Florida Hill och gick till halvblodsaveln. Sedan användes fullblodshingsten Muthhil och då blev det "Hill" igen och på den vägen var det. Jag tycker det är bra att det finns något att hänga upp det på, det är ändå bra för varumärket, skrattar hon.

Espen Hill historisk segrare i Stockholm Cup

Utan uppfödare föds det inga hästar – det är förstås en mening som kan kännas märklig att skriva, men som ändå behöver sättas på pränt just därför att var och en som upplever galoppsporten, oavsett när, var eller hur, ska skänka en tanke till den eller de personer som sett till att hästarna man ser på banan en gång tog sina första stapplande steg på jorden.

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
i-Z4rFKzW-X3 Espen Hill och Madeleine Smith vinner Stockholm Cup 2023

Espen Hill och Madeleine Smith stod för en mäktig prestation när de segrade i Stockholm Cup International (Gr.3), närmast före Outbox under Hollie Doyle.

Med det skrivet så kan Katarina Jacobsons betydelse för framgångssagan Espen Hill givetvis inte värderas nog. Valet att korsa den USA-födda hingsten Helsinki, då uppstallad i Sverige hos Eva CS Pettersson, med hennes sto Explosive Hill slutade alltså med att publiken den 17 september ifjol på Stockholmsbanan Bro Park fick se den första svenskuppfödda hästen vinna Stockholm Cup International (Gr.3) sedan den berömda Nicke segrade 1984!

I tränaren och ryttaren Madeleine Smiths och hennes teams händer har publikfavoriten Espen Hill genom hela karriären visat vad han går för, men just den här sommarvarma söndagen i september var något alldeles extra.

– Det är det största loppet man kan vinna i Sverige så det är stort – det är det bästa man kan uppleva i Sverige och i svensk avel – det är nästan bättre än "derbyt", meddelar Katarina.

En alldeles speciell mormor

Espen Hills mormor, det vill säga Explosive Hills "mamma”, var synnerligen framgångsrik i aveln – en riktig fullträff får man säga. Hon heter Energiya Sacc och är uppfödd av en annan strävsam uppfödarkämpe – Tommy K Nilsson.

Alla sex i syskonskaran lyckades fint på banan, men alldeles särskilt bra gick det för stjärnorna Equip Hill och hans helbror Epsom Hill, båda med den franska hingsten Homme D'Honneur som far. Den förstnämnde blev, efter stora segrar i Sverige Norge, Danmark och Polen utsedd till Årets häst 2007 och på den tiden fick Katarina också gå på travets gala, kallad Årets Häst-galan, på klassiska Rondo på Liseberg för att motta priset!

– Equip Hill hade en fantastisk speed – en sådan som "Espen" också har. Antingen blir de "entaktade" eller så har de en fantastisk speed, säger hon och flera av de segrarna som de roligaste:

– Man var ganska ny i fullblodssporten och så då. Han sprang också i Stockholm Cup, men det var nog "fel underlag" då.

Epsom Hill exporterades till Storbritannien året efter han föddes och utvecklades där så enormt att han såldes till Australien för nästan 2,2 miljoner svenska kronor. Han var också tilltänkt för en start i det legendariska loppet Melbourne Cup! Nu blev det inget deltagande där, men visst vann han i sitt nya hemland – över hinder! Även Gunnel Håkansson ägde en fjärdedel och hon var även med och delägde Equip Hill tillsammans med Katarina, som alltså inte bara är uppfödare utan också har delägt en del av tävlingshästarna.

– Energiya Sacc köpte jag när hon var sex år och sista avkomman var Epsom Hill. En tränare kom från Newmarket och köpte honom här i Sverige, men sedan bytte han regi (tränare). Jag hade kvar en fjärdedel, men sålde min andel när han såldes till Australien.

Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
i-Khsmf2Z-X3 Ascot Hill i vinnarcirkeln Stefan O

Slitvargen Ascot Hill (e. Ad Valorem) sprang nästan in en miljon kronor och blev en klassisk vinnare när han spurtade hem Jockeyklubbens 2000 Guineas under Elione Chaves. Tränade gjorde Lennart Reuterskiöld Junior (längst t.h.). Många kända och glada ansikten kan ses på bilden denna strålande tävlingsdag på Täby Galopp. Katarina Jacobson ses som tvåa till vänster om Ascot Hill.

Uppfödning och vinnare i många länder – däribland Kina!

Katarina har bra koll på sina engelska fullblodsuppfödningar och har alltså haft vinnare i elva länder, eller vad sägs om följande?

  • Sverige
  • Norge
  • Danmark
  • Storbritannien
  • Frankrike
  • Tyskland
  • Litauen
  • Polen
  • Ungern
  • Australien
  • Kina

Det sista landet på listan kan ju få en och annan läsare att haja till. Det var en tvååring efter Katarinas favorithingst Elzaam. Modern heter With Distinction och henne köptes för en fyndpeng på auktion i Storbritannien.

– Jag köpte tre dräktiga ston på Tattersalls auktion, däribland också Veenwouden som är mor till en mycket lovande hinderhäst i Frankrike som heter Nyiri.

– Han är nog riktigt bra. Han är bara fem år och något Grupp 1-lopp hade varit fint att vinna. Han är riktigt fin hela tiden, hälsar hon.

Ja, det har han faktiskt redan bevisat genom att tidigt i karriären vinna ett listedlopp i hård fransk konkurrens. Han startade faktiskt på Irland några gånger, men fick aldrig sätta nosen först och även om Katarina har haft vinnare i så många länder så återstår några mål.

– Jag drömmer om vinnare i Tjeckien, Italien, USA och på Irland. Jag skulle vilja åka till Sydafrika också – jag tycker de har så bra avel.

Kanske kan hinderhästen Esther Hill, som hittills gjort tre starter i både Tjeckien och Italien ordna en seger i Italien? Hon tränas i just Tjeckien av den välmeriterade och solida hindertränaren "Greg" Wroblewski, som bland firat stora framgångar i Sverige.

– Jag hoppas att "Greg" kan göra något med henne. Jag har sagt till honom det – jag behöver ha en vinnare i Italien. Han får jobba på det, skrattar hon.

Foto: Burt Seeger
Equip Hill vinner SOC

Equip Hill utvecklades kopiöst och skördade stora framgångar på banan. Här seglar han ifrån motståndarna i 2007 års upplaga i prestigefulla Scandinavian Open Championship (Gr.3) på Klampenborg i Köpenhamn under Per-Anders Gråberg.

Katarina har dessutom varit hingsthållare inom galoppsporten då hon ett tag hade hand om den makalöst bildsköne Mandrake El Mago, född i Chile.

– Jag hade Mandrake El Mago hemma i två år. Jag godkände honom i halvblodsaveln i Mecklenburg-Vorpommern, Tyskland.

Det finns ett stort intresse även för ridsporten. Det är således inte bara engelska fullblod som har kommit till jorden med Katarina som uppfödare – hon har fått upp ungefär lika många "halvblod"; hopp- såväl som dressyr- och fälttävlanshästar och många av dem återfinns utanför Sveriges gränser.

– Det är tyvärr svårare att följa halvblodshästarnas karriärer, beklagar hon.

Katarina har aldrig legat på latsidan och det förstår man när land efter land och äventyr efter äventyr dyker upp. Oavsett disciplin så finns det engelska fullblodet där som bas.

– Jag har nästan bara haft fullblodsston – jag älskar fullblodshästar. Använder man en dressyrhingst på ett fullblod så blir det en dressyrhäst – använder man en hopphingst på så blir det en hopphäst. De är så vackra och har ett fantastiskt humör och psyke. Vidare anser jag att ”fullblodsmammor” är mycket bättre än ”fullblodspappor”.

Utmärkelser och galor

Hennes uppfödning Espen Hill är återigen nominerad i klassen "Årets äldre" på Galoppgalan i Malmö. Kanske blir det en ny utmärkelse för en Katarina Jacobson-uppfödd häst? Bara att en häst man fött upp är nominerad ska ses som ett kvitto på att man lyckats med "jobbet". Om han vinner så är det alltså andra gången kretsen kring hästen får uppleva den äran – själv lär han stå kvar hemma och ägna sig åt kvällsmaten.

Katarina Jacobsons svenska statistik ståtar med 98 uppfödarsegrar så visst vore det något att få fira 100 segrar snart? Det är nog bara en kort tidsfråga bort och det lär inte vara något högt odds på att ”Espen” fixar det under 2024.

Det är tydligt att lågan ännu brinner intensivt efter decennier i hästuppfödningens tjänst och även om gården är såld numera så har hon fortfarande kvar några hästar. De är svåra att vara utan.

– Att vara med hästar är som balsam för själen, avslutar Katarina Jacobson.

*Åbygaloppen låg i Mölndal, en grannkommun till Göteborg.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Sto och föl i hage Sto och föl i hage

I år lanserar Svensk Galopp ett nytt spännande projekt för att stimulera svensk fullblodsavel. Ambitionen är att skapa en positiv bild av den svenskuppfödda hästen, samt stärka kontakten mellan uppfödare och sportens övriga intressenter. Läs mer

Under fredagen var det åringsauktion på York Stutteri då Scandinavian Yearling Open Sale 2023 arrangerades. Av de 89 åringarna som gick genom ringen såldes 47.

Breeding & Racing I/S har fött upp katalognummer 20 som alltså är stjärnan Seaside Songs första föl. Far är Study Of Man (IRE) och priset slutade på 520 000 DKK. Köpare var tränare Cathrine Erichsen som hade det framgångsrika stoet i träning under tävlingskarriären (då hon ägdes av Stall Irish Coffee).

Pernilla Nilsson är uppfödare till nummer 46, American Queen (e. Cracksman u. America Mon Amie), som Bent Olsen köpte å Lone Kaj-Nielsens vägnar för 500 000 DKK.

Epic Bloom (Eva Isacsson Sjunnesson) återropades på den svenska auktionen för 580 000 kronor. Nu blev stoet efter Pastorius undan Millibloom sålt för 350 000 DKK av Stald Ras.

Bland övriga svenska uppfödare så sålde Stall CeCe/Malin Roth, JP Long, Yasmine Nilsson och Staffan Lidbeck en eller flera hästar för mellan 100 000 och 230 000 DKK.

Snittpriset på de sålda åringarna slutade på108 083 DKK.

Det slutgiltiga auktionsresultatet fastslås av Dansk Galop på måndag. Här är resultatet som det såg ut fredag kväll efter avslutad åringsauktion (med förbehåll för rättelser).

Foto: Burt Seeger
Scandinavian Open Yearling Sale 2023_DSC7872

Med första utrop klockan 13:00 hålls Scandinavian Open Yearling Sale på York Stutteri i Danmark. Auktionen kan förstås följas digitalt.

109 åringar finns i katalogen, men i går var det 17 som var strukna. Det är många svenskuppfödda åringar som ska gå genom ringen under eftermiddagen.

Läs allt om auktionen här. Där hittar du också en länk till sändningen (livestreaming) och instruktioner hur man bjuder på åringarna digitalt.

Katalogen hittas här.

Foto: Nils Rosenkjaer/Svensk Galopp
i-v9c4rPT-X3 P Long med åring 2018 arkivbild