Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Lärorik hinderkurs på British Racing School

1 juli 2013

Den 14-17 mars reste 6 ryttare från Sverige och Danmark till British Racing School i engelska Newmarket på hinderkurs, som skräddarsytts för den skandinaviska gruppen. Kursen sponsrades av Jockeyklubben, hos vilken Amatörryttarklubben och Skandinavisk Hindersport tillsammans sökt resestipendium för ändamålet. Ett varmt tack riktas till Jockeyklubben från såväl ARK och SHS som från de deltagande ryttarna!

Steeple

De som deltog i hinderkursen var Sebastian Caceres, Fredrik och Rickard Gustafson, Anna Pilroth, Kim Stern och Oliver Wilson. Vi fick en pratstund med Kim efter att gruppen kommit hem från resan, och han var full av lovord över kursupplägget.

–Det var väl förvaltade dagar; den bästa kurs jag har varit på! Tempot var högt och det var hårt ibland men det passade oss bra, då vi var där för att lära oss så mycket som möjligt på bara några dagar, konstaterar Kim.

Intressant temporidning

Teori och praktik varvades och förutom ridning på hästar tränade man även på simulatorer och tittade på filmupptagningar från träningspassen.

–Vi fick öva på sits, balans och finishridning, och fick också instruktioner om hur man rider an mot ett hinder. Ett särskilt teori- och ridpass handlade om snabbarbeten, men det som kanske var ännu mer intressant var temporidning.

–Då fick vi rida i olika tempon och lära oss att känna av hur fort vi red med hjälp av mätapparatur. Detta hade vi gärna gjort fler gånger, för det kändes som något man verkligen behöver träna på.

Fruktbärande fallträning

Ett annat lärorikt och nyttigt moment var fallträning, som man lade ganska mycket tid på under två av dagarna.

–De har en simulator som ser ut ungefär som Plastic Wonder men den löper längs en räls och när rälsen tar slut så duckar hästen och man kastas av. Fallhöjden är som om man faller på ett hinder och över huvud taget påminner det mycket om ett riktigt fall, berättar Kim, som har hunnit med några vurpor ”in real life”, som det heter.

–Innan vi fick testa på maskinen tillbringade vi en god stund med att göra kullerbyttor i en gymnastiksal, där vi med hjälp av en pilatesboll såg till att få rätt vinkel på armar och nacke.

–En sådan simulator för fallträning borde vi ha i Sverige också, så att alla hinderryttare kan få tillfälle att öva på att falla rätt. När man har gjort det tillräckligt många gånger blir det som en reflex, och när man sedan faller på riktigt kan tekniken att landa betyda skillnaden mellan att skada sig eller inte.

Yogi höjdpunkten

Höjdpunkten på hinderkursen var, inte oväntat, passet med Göran ”Yogi” Breisner, då man hade både teori och praktik avseende ridning över hinder.

–Göran är en helt suverän lärare! Han såg alla detaljer och kunde inte bara peka ut brister utan också tala om precis hur man skulle göra i stället för att få ett bättre resultat.

–Vi tyckte alla att detta pass var fantastiskt och inspirationen var på topp efter att vi hade fått hoppa för Göran, så jag tror att vi har fått några nya hinderryttare nu!

–Efter ridpasset fick vi se alltihop på film och hade genomgång, och vi var så glada över detta moment i kursen att vi frågade om Göran (som ju är svensk) kunde tänka sig att komma till Sverige och hålla kurs för oss här hemma. Inför OS har han mycket att göra, men kanske till hösten...

Inspirerande resa

Under de fyra dagarna hade deltagarna också fysisk träning och utvärdering och ett diskussionspass om kostens betydelse. Sista morgonen fick man rida ut hos en tränare i området, och Kim hamnade tillsammans med Rickard och Sebastian hos Neil King, som har ett trettiotal hinderhästar i träning.

–Vi fick inte skola (hoppa) hästarna men hade en trevlig ridtur och efteråt visade tränaren oss runt, och han var mycket vänlig och glad.

Kim och de andra kom hem fulla av entusiasm och inspiration inför årets tävlingar, där hindersäsongen mjukstartar med ett slätlopp redan den 8 april.

–Jag har tre färdiga hinderhästar i stallet, Apocal och två nya som vi köpte i januari, och en fyraåring under utbildning, så det ska bli ett spännande år, sammanfattar Kim Stern.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Häst i box Häst i box

Svensk Galopp introducerar ett nytt e-postutskick för dig som är verksam inom galoppsporten. Vår målsättning är att kunna ge dig den mest relevanta informationen för att framgångsrikt bedriva din verksamhet inom sporten. Läs mer

Föreläsningar hästvälfärd 3 Föreläsningar hästvälfärd 3

Nu lanserar Hästsportens Folkhögskola i samverkan med Svensk Galopp en föreläsningsserie på tema hästvälfärd. Läs mer

Galopphästar och publik på Göteborg Galopp2.jpg Galopphästar och publik på Göteborg Galopp2.jpg

Efter ett långt budgetarbete är propositionerna för 2024 äntligen klara. Med bakgrund av de utmaningar som Svensk Galopp står inför har prispengarna justerats ner något. Målsättningen är att propositionerna ska ge fler hästar i loppen. Läs mer