Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Hinderchampions rustar för nästa år

2 juli 2013

Hindersäsongen i Sverige avslutades i och med tävlingsdagen den 28 oktober, då tre hinderlopp var utskrivna, två häcklöpningar och en steeplechase. Tyvärr var inte vädrets makter på rätt humör dagarna före tävlingarna och efter flera frostnätter fick man ta beslutet att flytta loppen till dirttrackbanan. Loppen ingår trots detta, som sig bör, i hinderstatistiken.

SupermanFyra hinderchampions i vinnarcirkeln på Täby Galopp i söndags. Dennis Persson, Nils Adlercrutez, Niklas Lovén och hästen Superman.

Vinnarna blev i alla fall de väntade i samtliga tre loppen och när alla resultat räknats fram finns ett antal champions i olika kategorier av aktiva. Det har dock länge stått klart att Dennis Persson tar sitt femte raka tränarchampionat i överlägsen stil, och med betydligt mera pengar intränade än de föregående åren, då han nu nådde över 800.000 kr enbart i hinderloppen.

-Jag tycker att hindersporten utvecklas fint och är optimistisk inför framtiden. En sak som förvånar mig är att inte fler av mina tränarkollegor har fått upp ögonen för vilka fina pengar det finns att tjäna här. Visst innebär det lite merarbete att träna hinderhästar, men det är mödan värt, kommenterar Dennis.

Stall ATL och Superman

I sitt stall har Dennis dels årets segerrikaste hinderhäst, Superman, och dels championhästägaren Nils Adlercreutz i Stall ATL.

-Nisse är en av de mest framgångsrika hästägarna i disciplinen och han har varit med i mitt stall sedan jag tog ut min egen tränarlicens 2006. Just nu har han faktiskt bara en häst i träning hos mig men tidigare har vi ju kamperat ihop med hästar som Lights Out och Watson.

Superman har vunnit fyra lopp i år, inklusive Familjen Perssons Minneslöpning på Strömsholm, vilken ses som ett förberedelselopp inför Svenskt Grand National, en löpning som halvbrodern Lights Out som bekant har segrat i vid två tillfällen, 2008 och 2010. Blir det GN för Superman nästa år?

-Förr eller senare är det dit vi siktar med honom, men det är inte helt säkert att det blir redan nästa år. Superman har stora likheter med sin bror, men det finns skillnader också, där lillebror är lite mer försiktig av sig och tar mindre väl hand om sin ryttare, så vi får suga på den karamellen under vintern.

-Visst gick han bra på Strömsholm, men det är ändå viss skillnad på den kortare steeplechasen och huvudlöpningen, så han kanske behöver lite mer rutin innan vi når ända fram.

Åker ut och köper nytt

Som många vet har Dennis goda internationella kontakter inom hindersporten, inte minst i Tjeckien, vilket har lett till att flera svenska ryttare har ridit där i år, och han har också prövat på att tävla med sina hästar i Frankrike. Hur blir det i år, blir det någon utlandsresa?

-Det lutar åt att hästarna får stanna hemma i vinter. Jag är mycket mån om att de ska få vila och ladda om sina batterier, och de har tävlat flitigt i år och gjort det bra. Men vi har inte bestämt oss definitivt hur vi ska göra.

Själv har Dennis dock flera resor inplanerade, nu närmast till England, men eventuellt även till Irland och Polen.

-Jag åker ut för att sondera lite och se om vi kan hitta några fler lämpliga hinderhästar. Det kommer ju en del auktioner framöver och intresset är stort bland mina hästägare att vara med även under kommande år, summerar Dennis Persson.

Niklas igen!

Bland ryttarna blev det ännu en titel för veteranen Niklas Lovén; vilken i ordningen totalt vet han inte själv, men det är den sjätte sedan han tog ut proffslicens 2003. Han har ridit uppemot 1.000 löpningar och vunnit fler än 150, och det kan lugnt sägas att inget hinderlopp i Skandinavien känns komplett utan honom. I år har han segrat i elva lopp, varav tre på släta banan, där han hoppar in ibland på någon högviktare.

I oktober fick Niklas en spännande chans då han blev erbjuden en ”spare ride” i den stora steeplechasen i Tjeckien, Velká Pardubická. Han var där för att rida en annan häst i en mindre steeplechase (denna var oplacerad) när det plötsligt fanns en häst utan ryttare i huvudloppet. Löpningen anses vara en av de tuffaste i världen. De 31 hindren består av allt från enorma bankar till höga oxrar och breda vattengravar. Över en betydande del av de nästan sju kilometerna galopperar hästarna på något som närmast liknar åkermark.

Niklas och hans ritt Imbir hängde med fram till det nionde hindret, sedan tog äventyret tyvärr slut, men erfarenheten gav mersmak.

-Jag hoppas självklart på en ritt i loppet nästa år. Men bara att ha fått tillfälle att rida i Velká Pardubická en gång i livet känns helt fantastiskt, understryker Niklas, och vi håller tummarna för att det kan bli en ny chans som räcker ända hem nästa gång.

Fler ryttartalanger

Kim Stern är kanske mest känd som ägare och tränare till fantastiske hinderklipparen Apocal, men han är även ryttare och har i år fått något av ett genombrott i skymundan bakom de mer etablerade namnen. I våras fick han, tillsammans med fem andra svenska ryttare, chansen att delta i en hinderryttarkurs på British Racing School i Newmarket (välvilligt sponsrad av Jockeyklubben), vilket gav nya insikter och inspiration. Tolv ritter här hemma har resulterat i fyra totoplatser, varav tre i steeplechaselopp med den egentränade Traffic Chaos.

Framgångarna med denne samt med Apocal och Merrion Tiger räckte för att Kim skulle bli champion amatörtränare på hinder. En extra krydda under säsongen för den 29-årige Sävsjöbon var förstås gästspelet i Tjeckien, där han tillsammans med Tobias Hellgren (som vann) och Christopher Roberts (femma) fick delta som ryttare i en internationell häcklöpning och nådde en tredjeplats.

Den sistnämnde, Christopher Roberts, blev nationell champion amatörryttare på hinder för andra året i rad (i fjol var han även segerrikaste ryttare alla kategorier), åter med fem segrar, och kommer att tillbringa vintern i Australien för att förkovra sig ytterligare.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Tord Nilsson och Kinsman TOP montage Tord Nilsson och Kinsman TOP montage

En pensionär och en amatör. Den kombinationen ligger bakom Sveriges förmodligen bästa sprinter – i alla fall hemma på Jägersros grus. Med talet 92 står Kinsman bäst till i Jägersro Sprint och utmanar Skandinaviens övriga stjärnor som samlas på Jägersro på söndag. Läs mer

Ayani TOP Ayani TOP

Benny Anderssons galoppstjärna Ayani startar i storloppet Pramms Memorial på Jägersro på söndag. Ayani, som tillhör en av favoriterna, är en av Sveriges mest löftesrika och talangfulla galopphästar – inte minst efter den populära segern i Svenskt Derby förra året. Läs mer

Pramms kurva 2023 Pramms kurva 2023

I veckosvepet bjuder vi på ett axplock med aktuella händelser från galoppens spännande värld. Allt presenterat i ett komprimerat och snabbläst format. Läs mer