Foto: Mimmi Jarl/Svensk Galopp
Sam Bill och Or Harry.jpeg

Sam, Bill or Harry? Eller, som i det här fallet (från vänster): Or Harry, Bill och Sam.

Bill, Sam, Or Harry? Benny Anderssons fyndiga hästnamn

20 april 2021 14:19

Häst nummer 1 i första loppet på Jägersro på söndag heter Or Harry – fritt översatt till Eller Harry. Med det namnet måste det förstås finnas en story bakom – och det stämde. Så plötsligt hamnade vi i en välkänd musikal och ett faderskapsdrama.

Or Harry är ingen ny bekantskap för de som följer galoppsporten i Sverige, vi såg honom två gånger förra året då han gjorde helt okey insatser på Jägersro. Or Harry är uppfödd och ägd av Chess Racing – Abba-profilen Benny Andersson. Och det är även han som döpt hästen.

– Benny är väldigt noga med det, berättar Jessica Long som tränar Or Harry och de andra av Chess Racings stjärnor. Benny döper alla sina hästar.

För det är så att Or Harry egentligen är döpt tillsammans med två andra unghingstar – alla födda 2018.

Trion är:

  • Bill (Rock of Gibraltar–Jive).
  • Sam (Maxios–Vigelegere).
  • Or Harry (Lawman–Inaya).

Kanske någon börjar ana ett sammanhang.

Tre av huvudpersonerna i filmen Mamma Mia är ju Bill (spelad av Stellan Skarsgård), Sam (Pierce Brosnan) och Harry (Colin Firth). De kommer till ett bröllop där Sophie (Amanda Seyfried) ska gifta sig och hon vill gärna att hennes biologiska pappa ska föra henne till altaret, problemet är att hennes mamma Donna (spelad av Meryl Streep) inte är säker på vem som är fadern. Så förvecklingar och Abba-musik i både film och musikal.

Så där hittade Benny namnen till de tre galopphingstarna. De skulle döpas till Bill, Sam och Harry. Men där tog det stopp, det finns redan en ”Harry”, ägd av Roland Johansson, styrelseledamot i Svensk Galopp, och det ironiska i historien är att Roland egentligen inte ville döpa hästen till Harry utan till Hurry (skynda dig). Men det var redan upptaget.

– När jag fick veta det så sa jag till Benny att vi kanske kan muta Roland att byta namn på hästen. Med en signerad skiva eller liknande, säger Jessica Long.

Men Benny Andersson tänkte en sväng till och födde istället namnet Or Harry.

Alltså; Bill, Sam, Or Harry.

På onsdag kvalar Bill på Jägersro. Både Sam och Or Harry startar på Jägersro på söndag.

– Bill och Sam blir nog åt det starkare hållet, Or Harry har mer fart.

Idag har alltså Sam och Or Harry redan startat medan Bill ligger lite efter, men det hörs att när Bill mognar (både till kropp och själ) så blir det en rätt bra häst.

Vi kan också avslöja att eventuella faderskapsproblem i framtiden redan är permanent lösta.

Idag är alla tre valacker.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Tiger Wolf TOP Tiger Wolf TOP

Ylva Brandt-tränade Tigerwolf ser ut att ha övervintrat väl. I onsdagens huvudbegivenhet på Bro Park, en Open Handicap över 1 200 meter, säsongsdebuterade irlandsimporten på ett lika fint sätt som han avslutade fjolåret. Med Andreas Tapia Dalbark i sadeln kunde åttaåringen bärga sin tredje raka viktoria. Läs mer

Den danska storloppssäsongen inleddes på lördagen med Danish Jockey Club Cup (L) och Per-Anders Gråberg bara fortsätter att vinna sedan comebacken i april.

I huvudloppet vann Gråberg och Cathrine Erichsen-tränade Match Maker före favoriten King David och Christmas. Titelförsvararen Freestyler, tränad av Jessica Long, slutade femma. Segern var värd 110 000 DKK. Per-Anders Gråberg vann också Al Shemali Sceptre Stakes med Sören Jensen-tränade Margrethe. Tvåa var Malekha och duktig trea var den numera Roger Osberg-tränade Blue Gem. Segern var värd 100 000 DKK.

I det fjärde loppet segrade Marie Lustig-tränade Penny Lane (e. Helsinki), ägd av Grytåsa Ridcenter AB. Uppfödare till stoet, som tog sin första seger, är Scanstar Farm AB. I segersadeln satt Cornelia Hartsmar. Redan i loppet efter var det dags för svensk seger igen. Irlandsfödde Moomba vann sitt första lopp i karriären. Chess Racing AB äger valacken som reds av Shane Karlsson och tränas av Jessica Long.

Vi fick ytterligare en svensk uppfödarseger i det åttonde loppet. Sankt Peder, uppfödd av Tor Harry Sigfridsson, vann under Andres Chavez. Bent Olsen tränar.

Läs mer: Lopprepriser på Fasttrackracing.dk, nyheter på Galopsport.dk, resultat på Dansk Galop och kommande tävlingar på Galopbane.dk.

MATCH MAKER_D2I7035.jpg
Gulfstream Tiger TOP Gulfstream Tiger TOP

I sin första start sedan den 12 juli ifjol svarade Lennart Jr Reuterskiöld-tränade Gulfstream Tiger för en mersmakande insats när han tillsammans med Jacob Johansen lämnade konkurrenterna bakom sig. Stall Junior tog även hem dagens Guldhandicap med Sel Sea. Ytterligare en tränare som säkert var nöjd med dagen var Peter Jardby, som tog en fin dubbel med A Certain Romance och Moojim. Läs mer