Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Välbesökt stallrunda i vårsolen

28 juni 2013

Vårsolen sken från en klarblå himmel när Skånska Fältrittklubben bjöd in till stallbacksrunda på Jägersro i lördags förmiddag. Närmare 150 nya och gamla galoppentusiaster hade sökt sig till Malmöbanan för att stifta närmare bekantskap med hemmatränarnas mest lovande hästar inför den stundande säsongen.

Stallback
Nästan 150 personer hade sökt sig ut i vårsolen för att följa stallbacksrundan på Jägersro.

Uppslutningen var ett rejält lyft jämfört med förra årets stallbacksvisning då endast ett 40-tal personer deltog. Anledningen till det ökade intresset måste tillskrivas hästägarprojektet Riksgaloppen. Det var tveklöst så att många nya nyfikna hästägare tog chansen att bekanta sig närmare Jägersrogaloppen i allmänhet och rikshästarna i synnerhet.

Fin variation hos Johan

Under ledning av rutinerade Anna Thelander inleddes rundturen hos en av Jägersros färskaste proffstränare; Johan Reuterskiöld. Johan har för tillfället 23 hästar på sin träningslista och valde att visa upp sju av dessa.

Först ut var tvåårige Royal Reference (Köningstiger - Reference Lady), en ganska tidig häst, som är halvbror med Fairy Kamp.

Ytterligare en intressant tvååring hos Johan är Never Say Never (Most Welcome-Never Stop). Never Say Never är halbror med Francisco Castro-tränade River Sid (ft 72) och blir antagligen bäst över lite kortare distanser. Mamman Never Stop löpte för övrigt framgångsrikt i stall Reuterskiölds regi i slutet av 90-talet.

En treårig häst som säkert kommer att dyka upp i de klassiska löpningarna över stayerdistans senare i år är Lucky Lad (Black Sam Bellamy-Lake St Clair). Den mörkbruna valacken avslutade fjolårssäsongen med en överlägsen uppvisning på Täby Galopp och årsdebuten är planerad till slutet av april.

En ett år äldre halvsyster till Royal Reference är Real Lady (Country Reel-Reference Lady), en riktigt storväxt treåring som mäter 1,71 meter över manken. Real Lady har utvecklats mycket under vintern och kommer att matchas mot de klassiska loppen för ston.

Som halvyster till sprinteresset Tertio Bloom har treåriga Millibloom (Miesque’s Son-Yankee Bloom) en hel del att brås på. Hon tog två andraplatser på lika många starter ifjol och enligt stallet har hon mycket fart i sig. Även för Millibloom hägrar de klassiska löpningarna för ston.

Mest uppmärksamhet hos Johan Reuterskiöld fick så klart Street Band (Desert Style-Savoy Street). Rikshästen är ingen stor individ, men han är väldigt välbyggd och har en fint utvecklad muskulatur. Street Band såg i stort sett startklar ut och mycket talar för att han årsdebuterar i under de inledande tävlingsdagarna på Jägersro. Några av hästens många delägare fanns på plats och passade naturligtvis på att klappa sin häst.

Bland de äldre hästarna har Johan höga förväntningar på den fyraårige irlandsimporten Loveinthesand (Footstepinthesand-Love Emerald). En stilig typ som mycket väl kan dyka upp i de lite bättre loppen senare i år.

Ny stjärna hos Katharina

Tränare Katharina Stenefeldt har fått en fin start på det nya galoppåret. På 20 starter har det blivit tre segrar och en bit över 100 000 kronor in till stallet.

Första hästen som visades upp var tvåårige Ikarostech (Heart of Oak-Pep’n Chill), en Bo Helander-uppfödning som är halbror till tvåårsstjärnan Uppercut Action.

Stallets mest lovande namn i den klassiska årgången är Queen By Tessa (Final Appearance-Bright Tessa). Stoet avslutade tvåårssäsongen på ett strålande sätt genom att besegra självaste Elusive Time i Basnæsløb på Klampenborg. I år är siktet inställt på Mowerinalöb och därefter kan det mycket väl bli Dansk Derby.

Det färskaste tillskottet i stallet är kanske också det mest intressanta. Nioårige Runaway (Kings Best) kan stoltsera med ett timeform på höga 102, vilket motsvarar ett skandinaviskt formtal på 91. Runaway är härdad i franska Grupp 1-löpningar och om det visar sig att han hanterar dirttracken på Jägersro kan Pramms Memorial vara en tänkbar uppgift.

Ole bjöd på danskt gemyt

Med anledning av den stränga vintern har tränare Ole Larsen flyttat in flera av sina hästar till Jägersro under vintern. Utanför stallet hade Ole dukat fram ett bord med förfriskningar. Ett uppskattat inslag bland några av besökarna.

Ole visade upp sex av sina femton hästar, bl a tre fina tvååringar. Castle Lane (Black Sam Bellamy-Castle Light) är en fin svenskfödd individ som både ägs och är uppfödd av Snogeholms Slott AB (Castle Stables).

Riktigt intressant är irlandsfödda Madame Jane (Titus Livius-Mevlana), ett sto som Ole ropade in för ganska stora pengar på Goffs October Sales. Hennes mamma är Grupp- och Listedvinnare och har lämnat flera meriterade avkommor. Madame Jane ser ut att vara en tidig häst, men Ole tänker behålla henne i sin ägo åtminstone fram till de första starterna.

Best One (Dexterity-l’Arc Ciel) har samma mamma som El Miracle och The Mate.

Svenskfödda Castle Lady (Most Welcome-Castle Queen) gjorde fyra starter under tvåårssäsongen och har utvecklats fint under vintern.

King Bulltofta (Swedish Shave-Skip Church) skördade stora framgångar i årgångsloppen ifjol och får nu ta sig an de äldre hästarna.

Castle Sting (Slickly-Castle Queen) är nu fem år och mer rutinerad. Valacken hanterar såväl gräs som dirttrack.

Stjärnan i stallet är Dollar Hill (Bal du Seigneur-Dimona). Ole köpte fuxen som en Derbyhäst för tre år sedan, men det visade sig ganska snart att han är bäst över sprintdistanser. I dagsläget kan Dollar Hill stoltsera med ett formtal på höga 89.

Hans-Inge har inlett året starkt

Från Ole Larsen gick stallrundan vidare till Hans-Inge Larsen. Ingen har väl kunnat undgå Hans-Inges framgångar på Täby under vintern och hans 26 hästar starka stall ser onekligen intressant ut inför huvudsäsongen.

Gauntlett (Swedish Shave-Dynamite Package) staplade upp segrar som treåring. Ifjol matchades han i något tuffare gäng, men fick tyvärr problem med en hov. Hans-Inge Larsen tror att det finns fortsatt utveckling i fuxen och han utesluter inte en matchning mot Pramms Memorial.

Windy Gap (Distorted Humor-Glimmering) har gjort fyra starter sedan Hans-Inge ropade in honom på Newmarket ifjol somras och samtliga har slutat med ett besök i vinnarcirkeln. USA-importen verkar vara som bäst på dirttrack och det ska bli riktigt spännande att se hur högt han kan nå i år.

Bland Hans-Inges treåringar är The Provocative (Piccolo-The Spread) ett av de mest intressanta namnen. Fuxhingsten imponerade stort vid segern på Täby i början av februari. Det finns en del som talar för att han står distans och därmed är hästen ett tänkbart ämne för Svenskt Derby.

Bland stallets sex tvååringar valde Hans-Inge ut Mrs Velvet (Bosun’s Watch-Irish Dolly), ett sto som han ropade in på Roslövsholm-auktionen i höstas.

Vanjas rikshäst populärast

Hos Vanja Sandrup fick besökarna inledningsvis stifta bekantskap med en av stallets riktiga segerstaplare. Panama Jack (Dubai Destination-Clear Impression) bokförde fyra raka segrar i slutet av fjolårssäsongen och med tanke på hur enkelt han gjorde det kan segersviten säkert fortsätta i år. Panama Jack har utvecklats under vintern och kommer att matchas i lite större sprinterlopp, huvudsakligen på dirttrack.

En tvåårig som kan vara värd att hålla ögonen på är svenskfödde Mandeo (Gentlewave-Morning Rose), en relativt tidigt utvecklad häst.

Med goda 1,7 miljoner kronor på vinstkontot har Cattlemans Clipper (Richard of York-Seductive Girl) varit en av stallets nyttigaste hästar de senaste åren. Även om Cattlemans Clipper hunnit bli sju år kommer han säkert att skänka ägarkonsortiet SGS III stor glädje även den här säsongen.

Populärast bland Vanja Sandrups hästar var självfallet Luckyreno (Kyllachy-Kryena). Rikshästen är en väldigt cool typ som såg ut att stortrivas när delägarna kom fram och klappade honom. Den treårige skimmeln har visat fin utveckling i träningsrundorna den senaste tiden och sverigedebuten sker preliminärt den 17 april.

Stjärnspäckat hos championtränaren

Stallrundan avslutades med ett besök hos två av de riktig tunga tränarnamnen på banan, Lennart Jr och Fredrik Reuterskiöld.

Regerande championtränare Lennart Junior Reuterskiöld har som de flesta säkert känner till många stjärnor i sitt stall och att välja ut fem hästar var säkert ingen enkel uppgift.

Först ut var tvååriga Goldinova (Touch Gold-Soiree Russe), en USA-import som Junior kom över för en förhållandevis billig peng på Keenland-auktionen ifjol. Det fint härstammade stoet visar redan rätt inställning till sitt jobb och hennes främsta mål blir sjävfallet de klassiska loppen om två år.

Johnny No Nose (Binary File-Mitime) tillhör Pramms-vinnaren Binary Files första årgång. Den tvåårige valacken köptes på Roslövsholm-auktionen i höstas och är uppfödd av Håkan Birger.

Treåriga irlandsimporten Ride for Roses (Barathea-Cover Girl) ägs av norska Stall Trick or Treat. Hon var tvåa i två starter över kort distans i höstas. I år väntar de klassiska loppen Guineas och Oaks.

Uppercut Action (Statue of Liberty-Pep’n Chill) var landets i särklass mest framgångsrika tvååring under fjolårssäsongen. Stall Gransäters hingst vann hela sex av sina åtta starter och sprang in närmare en miljon kronor. Under 2011 kommer Uppercut Action främst att matchas mot de största årgångsloppen över medeldistans; Jockeyklubbens Jubileumslöpning, Voterlöpning och Sofierolöpning.

Junior avslutade med att plocka ut stallets och även landets för tillfället högst rankald häst; Alcohuaz (Merchant of Venice-Giverny). Den chilenskfödde valacken kom till Sverige för två år sedan. Efter en lite trög start blommade han upp rejält under den andra halvan av fjolårssäsongen och hemförde såväl Zawawi Cup (L) som Täby Open Sprint Championship (L) på hemmaplan. Därefter svarade Omar Zawawis häst för två riktigt starka prestationer i Frankrike. Alcohuaz kommer att få ungefär samma matchning i år, men om han fortsätter utvecklas kan Prix de l’Abbey (Gr 1), Europas främsta sprintlopp, vara en tänkbar uppgift senare i höst.

Lovande USA-importer hos Fredrik

Juniors yngre bror Fredrik är en utpräglad unghästtränare. Det avspeglade sig även på de hästar han visade upp den här soliga lördagsförmiddagen.

Charmed Star (Quiet American-Chandrina) är en av många USA-importer i stallet. Treåringen vann sin sista start över 1 600 meter ifjol och härstamningen skvallrar om att han kan vara ett Derbyämne. Det är inte omöjligt att US Star Racings häst startar redan på premiärdagen.

Tyskfödde tvååringen Glad Bear (Ransom O’War-Glady Beauty) har fin stam och syskon som vunnit tyska Vinterfavoriternas. Exteriört är fuxen nästan en kopia av stallets sprinterstjärna Calrissian. Hästen ägs av storsatsande Mr Ascot.

DJ Fontana (E Dubai-Randy Nance) och Sir Barry (El Corredor-DR Cheryl P) är ytterligare två riktigt spännande USA-importer som säkert kan vara något för Derbyserien nästa år.

 

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Katinka Berg kommer den 30 juni 2024 att lämna sitt uppdrag som interim marknads- och försäljningschef för Svensk Galopp AB.

Enligt kontraktet avslutas det tidsbegränsade uppdraget den 30 juni. Ansvaret för kommersialisering av Svensk Galopp läggs på den kommande vd:n. Rekryteringsprocessen av ny vd pågår för närvarande.

- Mitt uppdrag som interim marknad & försäljningschef för Svensk Galopp AB var att sätta struktur, skapa och implementera ny kommunikationsstrategi, identifiera ny strategisk riktning för ökad omsättning och tillväxt i galoppsporten, säger Katinka.

- Tillsammans med mitt hårt arbetade team har vi på mycket kort tid genomfört stora insatser och skapat förändringar som ska ligga till grund för en positiv utveckling av Svensk Galopp, samt galoppen i Sverige. Jag tackar för fantastiskt roliga och produktiva månader med ledningsgruppen och marknadsteamet, avslutar Katinka.

Tord Nilsson och Kinsman TOP montage Tord Nilsson och Kinsman TOP montage

En pensionär och en amatör. Den kombinationen ligger bakom Sveriges förmodligen bästa sprinter – i alla fall hemma på Jägersros grus. Med talet 92 står Kinsman bäst till i Jägersro Sprint och utmanar Skandinaviens övriga stjärnor som samlas på Jägersro på söndag. Läs mer

starlightebony-2-X3 redigerad starlightebony-2-X3 redigerad

Vilken otroligt vacker försommardag alla fick uppleva denna söndag då Göteborg Galopp öppnade upp sina portar för 2024 års säsong. Det var nästan så publiken trodde att det var en julidag i stället för i början av maj – så härligt var det. Det var inte bara vädret som värmde och gladde, det gjorde också alla fina prestationer från ponnyer och ryttare. Gräsbanan klassades som god och var i fint skick. Läs mer