MOF190606-305407 Magnus Östh.jpg

Ulrika Holmquist: ”Målet är att hamna bland topp 5”

3 april 2020 00:00

”Drottningen av Gärdet” utropades duktiga jockeyn Ulrika Holmquist till efter sina fyra segrar på Nationaldagsgaloppen 2019. Här kan du läsa om hennes tankar inför året och hur det känns efter beskedet att årets Nationaldagsgalopp ställs in.

Hur känns beskedet att Nationaldagsgaloppen ställs in?

-Första reaktionen var förstås att det är oerhört tråkigt. Jag är inte ensam om att tycka att Nationaldagsgaloppen är en av de absolut roligaste tävlingsdagarna för året. Men jag har full förståelse för beslutet och tycker att det är ansvarsfullt av organisationen att ta ett tidigt beslut. Det viktigaste är ju samhällets hälsa. Vi vet ju inte ens i nuläget om man överhuvudtaget kan genomföra något som helst firande den 6 juni.

Arabianranta
Ulrika Holmquist och Annika Sjökvist-tränade Arabianranta efter segern i Jockeyklubben 2000 Guineas 2019

Ulrika fick sitt stora genombrott i fjol. Hon vann bland annat det klassiska loppet Jockeyklubben 2000 Guineas och storloppet Stockholm Fillies & Mares Stakes (L). Totalt blev det över 3 miljoner kronor inridet med 27 segrar i Sverige och fyra i Norge.

-Jag hade verkligen ett strålande år i fjol. Mina fyra segrar på Nationaldagsgaloppen var definitivt startskottet för mitt stora genombrott. En sådan kanondag sätter en på kartan och ger en så mycket uppmärksamhet. Nationaldagsgaloppen betyder oerhört mycket för mig, det var även där jag red min allra första vinnare i Sverige. Jag hade verkligen sett fram emot årets tävlingar men nu får jag ladda lite extra för Nationaldagsgaloppen 2021 istället, säger Ulrika som till vardags arbetar och är förstejockey för tränare Annika Sjökvist på Bro Park.

Ulrika, som började sin karriär som framgångsrik lärlingsjockey på Nya Zeeland, flyttade tillbaka till Sverige hösten 2016 för att studera till veterinär. Planen var att kombinera studierna med arbetet som jockey, vilket hon också gjorde under de första åren.

-Jag tog ett studieuppehåll från i höstas för att kunna göra en helhjärtad satsning som jockey. Det blev helt enkelt för mycket att göra både och. Jag arbetar extra som sterilassistent vid operationer på hästkliniken på Solvalla för att hålla mig uppdaterad. När jag väljer att ta upp mina veterinärstudier igen har jag två år kvar, berättar Ulrika.

ulrika holmquist madrid jockeyturnering
Ulrika Holmquist tar emot förstapriset i jockeyturneringen Campeonato Internacional de Jockettas
Foto: Oscar Blazquez

Ulrika inledde 2020 på allra bästa sätt. Hon vann en stor internationell kvinnlig jockeyturnering i Madrid, Spanien i början av mars. Turneringen reds i tre lopp och Ulrika slutade tvåa, fyra och avslutade med en seger. Det gjorde att hon blev totalsegrare i hela turneringen, en riktigt bra prestation i hård konkurrens.

-Jag kände mig jättestark i Madrid. Där fick jag ett kvitto på att träningen under vintern har varit helt rätt. Jag har lagt om min träning inför året med hjälp av en personlig coach som är även är fysioterapeut. Han hjälper mig med övningar där jag kan lägga på mig mer muskler utan att bli för tung. Nu under försäsongen tränar jag cirka fem dagar i veckan. Antingen springer jag eller så är jag på gymmet. Det känns helt klart spännande inför säsongen med mitt nya träningsupplägg. Så fort Fredrik Johansson är tillbaka med sina träningar (efter att corona har lugnat ner sig) så kommer jag givetvis även att vara med på hans träningar. Fredrik är en stor hjälp, inte minst med den mentala biten. Vi bollar mycket tankar och det känns tryggt att stöttas av honom då han ju vet hur det är att vara jockey.

Ulrika är sambo med jockeyn Andreas Tapia Dalbark, även han en framgångsrik jockey. Hur är det egentligen att ha sin sambo som konkurrent?

-Andreas är som vilken konkurrent som helst, jag tänker inte på det. När jag tävlar så har jag bara ett fokus, jag vill vinna. Det spelar absolut ingen roll vem som rider hästen bredvid mig i en hård slutstrid. Vi gläds åt varandras framgångar och lyfter varandra. Det är klart att han är ett stöd, vi arbetar ju inom en tuff bransch. Men vi undviker att kommentera varandras ritter om inte någon av oss ber om feedback efter ett specifikt lopp.

Vad har du för mål för 2020?

-Jag slutade som nummer sex i jockeyligan i fjol. I år är mitt mål att hamna bland de fem första. Ett annat mål är att rida Svenskt Derby. Jag hade en ritt i Norsk Derby i fjol vilket var jättekul. Men det skulle betyda oerhört mycket att få rida det svenska Derbyt. Jag vill även förbättra min ridning och bli ännu starkare, något som jag känner att jag är på god väg att bli, avslutar Ulrika.

Följ Ulrikas framfart på galoppbanorna under året via svenskgalopp.se 

Lotta Malmborg
lotta.malmborg@svenskgalopp.se


 

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Tiger Wolf TOP Tiger Wolf TOP

Ylva Brandt-tränade Tigerwolf ser ut att ha övervintrat väl. I onsdagens huvudbegivenhet på Bro Park, en Open Handicap över 1 200 meter, säsongsdebuterade irlandsimporten på ett lika fint sätt som han avslutade fjolåret. Med Andreas Tapia Dalbark i sadeln kunde åttaåringen bärga sin tredje raka viktoria. Läs mer

Den danska storloppssäsongen inleddes på lördagen med Danish Jockey Club Cup (L) och Per-Anders Gråberg bara fortsätter att vinna sedan comebacken i april.

I huvudloppet vann Gråberg och Cathrine Erichsen-tränade Match Maker före favoriten King David och Christmas. Titelförsvararen Freestyler, tränad av Jessica Long, slutade femma. Segern var värd 110 000 DKK. Per-Anders Gråberg vann också Al Shemali Sceptre Stakes med Sören Jensen-tränade Margrethe. Tvåa var Malekha och duktig trea var den numera Roger Osberg-tränade Blue Gem. Segern var värd 100 000 DKK.

I det fjärde loppet segrade Marie Lustig-tränade Penny Lane (e. Helsinki), ägd av Grytåsa Ridcenter AB. Uppfödare till stoet, som tog sin första seger, är Scanstar Farm AB. I segersadeln satt Cornelia Hartsmar. Redan i loppet efter var det dags för svensk seger igen. Irlandsfödde Moomba vann sitt första lopp i karriären. Chess Racing AB äger valacken som reds av Shane Karlsson och tränas av Jessica Long.

Vi fick ytterligare en svensk uppfödarseger i det åttonde loppet. Sankt Peder, uppfödd av Tor Harry Sigfridsson, vann under Andres Chavez. Bent Olsen tränar.

Läs mer: Lopprepriser på Fasttrackracing.dk, nyheter på Galopsport.dk, resultat på Dansk Galop och kommande tävlingar på Galopbane.dk.

MATCH MAKER_D2I7035.jpg
Gulfstream Tiger TOP Gulfstream Tiger TOP

I sin första start sedan den 12 juli ifjol svarade Lennart Jr Reuterskiöld-tränade Gulfstream Tiger för en mersmakande insats när han tillsammans med Jacob Johansen lämnade konkurrenterna bakom sig. Stall Junior tog även hem dagens Guldhandicap med Sel Sea. Ytterligare en tränare som säkert var nöjd med dagen var Peter Jardby, som tog en fin dubbel med A Certain Romance och Moojim. Läs mer