MOF190606-305407 Magnus Östh.jpg

Ulrika Holmquist: ”Målet är att hamna bland topp 5”

3 april 2020

”Drottningen av Gärdet” utropades duktiga jockeyn Ulrika Holmquist till efter sina fyra segrar på Nationaldagsgaloppen 2019. Här kan du läsa om hennes tankar inför året och hur det känns efter beskedet att årets Nationaldagsgalopp ställs in.

Hur känns beskedet att Nationaldagsgaloppen ställs in?

-Första reaktionen var förstås att det är oerhört tråkigt. Jag är inte ensam om att tycka att Nationaldagsgaloppen är en av de absolut roligaste tävlingsdagarna för året. Men jag har full förståelse för beslutet och tycker att det är ansvarsfullt av organisationen att ta ett tidigt beslut. Det viktigaste är ju samhällets hälsa. Vi vet ju inte ens i nuläget om man överhuvudtaget kan genomföra något som helst firande den 6 juni.

Arabianranta
Ulrika Holmquist och Annika Sjökvist-tränade Arabianranta efter segern i Jockeyklubben 2000 Guineas 2019

Ulrika fick sitt stora genombrott i fjol. Hon vann bland annat det klassiska loppet Jockeyklubben 2000 Guineas och storloppet Stockholm Fillies & Mares Stakes (L). Totalt blev det över 3 miljoner kronor inridet med 27 segrar i Sverige och fyra i Norge.

-Jag hade verkligen ett strålande år i fjol. Mina fyra segrar på Nationaldagsgaloppen var definitivt startskottet för mitt stora genombrott. En sådan kanondag sätter en på kartan och ger en så mycket uppmärksamhet. Nationaldagsgaloppen betyder oerhört mycket för mig, det var även där jag red min allra första vinnare i Sverige. Jag hade verkligen sett fram emot årets tävlingar men nu får jag ladda lite extra för Nationaldagsgaloppen 2021 istället, säger Ulrika som till vardags arbetar och är förstejockey för tränare Annika Sjökvist på Bro Park.

Ulrika, som började sin karriär som framgångsrik lärlingsjockey på Nya Zeeland, flyttade tillbaka till Sverige hösten 2016 för att studera till veterinär. Planen var att kombinera studierna med arbetet som jockey, vilket hon också gjorde under de första åren.

-Jag tog ett studieuppehåll från i höstas för att kunna göra en helhjärtad satsning som jockey. Det blev helt enkelt för mycket att göra både och. Jag arbetar extra som sterilassistent vid operationer på hästkliniken på Solvalla för att hålla mig uppdaterad. När jag väljer att ta upp mina veterinärstudier igen har jag två år kvar, berättar Ulrika.

ulrika holmquist madrid jockeyturnering
Ulrika Holmquist tar emot förstapriset i jockeyturneringen Campeonato Internacional de Jockettas
Foto: Oscar Blazquez

Ulrika inledde 2020 på allra bästa sätt. Hon vann en stor internationell kvinnlig jockeyturnering i Madrid, Spanien i början av mars. Turneringen reds i tre lopp och Ulrika slutade tvåa, fyra och avslutade med en seger. Det gjorde att hon blev totalsegrare i hela turneringen, en riktigt bra prestation i hård konkurrens.

-Jag kände mig jättestark i Madrid. Där fick jag ett kvitto på att träningen under vintern har varit helt rätt. Jag har lagt om min träning inför året med hjälp av en personlig coach som är även är fysioterapeut. Han hjälper mig med övningar där jag kan lägga på mig mer muskler utan att bli för tung. Nu under försäsongen tränar jag cirka fem dagar i veckan. Antingen springer jag eller så är jag på gymmet. Det känns helt klart spännande inför säsongen med mitt nya träningsupplägg. Så fort Fredrik Johansson är tillbaka med sina träningar (efter att corona har lugnat ner sig) så kommer jag givetvis även att vara med på hans träningar. Fredrik är en stor hjälp, inte minst med den mentala biten. Vi bollar mycket tankar och det känns tryggt att stöttas av honom då han ju vet hur det är att vara jockey.

Ulrika är sambo med jockeyn Andreas Tapia Dalbark, även han en framgångsrik jockey. Hur är det egentligen att ha sin sambo som konkurrent?

-Andreas är som vilken konkurrent som helst, jag tänker inte på det. När jag tävlar så har jag bara ett fokus, jag vill vinna. Det spelar absolut ingen roll vem som rider hästen bredvid mig i en hård slutstrid. Vi gläds åt varandras framgångar och lyfter varandra. Det är klart att han är ett stöd, vi arbetar ju inom en tuff bransch. Men vi undviker att kommentera varandras ritter om inte någon av oss ber om feedback efter ett specifikt lopp.

Vad har du för mål för 2020?

-Jag slutade som nummer sex i jockeyligan i fjol. I år är mitt mål att hamna bland de fem första. Ett annat mål är att rida Svenskt Derby. Jag hade en ritt i Norsk Derby i fjol vilket var jättekul. Men det skulle betyda oerhört mycket att få rida det svenska Derbyt. Jag vill även förbättra min ridning och bli ännu starkare, något som jag känner att jag är på god väg att bli, avslutar Ulrika.

Följ Ulrikas framfart på galoppbanorna under året via svenskgalopp.se 

Lotta Malmborg
lotta.malmborg@svenskgalopp.se


 

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Sanary (e. Invincible Spirit) började året med formtal 87 och är nu uppe i 94. Han och ridande Per-Anders Gråberg gav inte favoriten Sandtastic någon chans i Benny Jensen Memorial och segern blev enkel.

Tränare Nina Lindberg Lensvik berättade efteråt att han är i sin bästa form någonsin. 360 North Horse Racing äger. Teamet hade också framgångar i Stutteri Hjortebo Produce Stakes med 100 000 DKK till vinnaren. De var tvåa med Eternity Tree med Per-Anders Gråberg och trea med Tiny Dancer och Annie Nilsson Lindahl. Johanna Åberg tränar och deläger Jesse The Body (e. Eishin Dunkirk) tillsammans med Ramonia Gård AB som vann knappt före Hawthorn. Tor Harry Sigfridsson är uppfödare.

Läs mer: Lopprepriser på Fasttrackracing.dk nyheter på Galopsport.dk, resultat på Dansk Galop och kommande tävlingar på Galopbane.dk

Foto: Burt Seeger
WV1DvPZw Sanary.jpeg
26 juli 2021 | Notis Niklas Lovén skadad

Londonia och Niklas Lovén föll vid det näst sista hindret i steeplechaselöpningen på Bro Park i söndags. Niklas fördes till Danderyds sjukhus med smärtor i nacken och vid röntgen konstaterades att han har fått frakturer på en nackkota.

– Båda vingarna i den andra nackkotan är skadade, men det är inga ligamentsskador och jag fick precis besked om att jag slapp operation. Förhoppningsvis får jag resa hem imorgon med bil eller sjuktransport, berättar Niklas Lovén från sjukhuset.

Han är vid gott mod trots skadan och berättar att läkarna kommer göra en ny röntgen om två veckor.

Londonia var snabbt uppe på benen igen och har inte åtdragit sig några skador.

Kick On TOP Kick On TOP

Niels Petersen-tränade Kick On försvarade sin titel när han tillsammans med Carlos Lopez spurtade förbi konkurrenterna i Lelles Legacy Swedish Open Mile (L). Petersen och Lopez tog även hem Stewards Cup med toppstoet Ramone. Madeleine Smiths stjärna Espen Hill årsdebuterade på bästa sätt i en Guldhandicap. Läs mer