Ayani Voter TOP

Tävlingsreferat: Ayani krossade motståndet i Voterlöpning

4 juni 2023 17:20

Jessica Long-tränade Ayani infriade med råge de högt ställda förväntningarna när han tillsammans med Oliver Wilson lämnade konkurrenterna bakom sig i prestigefyllda Voterlöpning på hemmabanan Jägersro. Chess Racings egenuppfödning framstår nu som en av de tyngsta favoriterna inför Svenskt Derby om en dryg månad.

Ayani Voterlöpning

Efter två överlägsna segrar på Jägersro tidigare i år fick Ayani axla ett tungt favoritskap i Voterlöpning, årets första uppgörelse i den lika penningstinna som prestigefyllda Derbyserien. Trots att löpningsförloppet inte gick helt efter plan hade den reslige treåringen inga problem att gå i land med uppgiften.

- Jag brukar sällan känna någon större press utifrån. Men när jag såg att Ayani var stor favorit i ett så pass stort lopp som det här, då kändes det faktiskt lite. Efter den här prestationen är det Svenskt Derby som gäller, sade Jessica Long.

Ayani fick en hygglig start, men hade ändå ingen chans att svara ut King Of och Carter i kampen om den åtråvärda ledningen in i den första kurvan.

- Idag fick vi inte ledningen som i de tidigare starterna, utan fick istället ta en position lite längre ner i fältet. Det var fint att se att Ayani även hanterade ett löpningsförlopp som inte gick helt enligt plan, sade Oliver Wilson.

Från en position som femma påbörjade Starsprangledbanner-sonen ett avancemang över bortre lång och tog över kommandot i ingången till sista sväng. Ganska snart fick Ayani sällskap av Canadian Kylie och de båda hästarna låg sida vid sida när det elva hästar starka startfältet svängde in på upploppsrakan.

Över de sista 150 meterna var det emellertid inget snack om vilken häst som var starkast. För när Ayani väl sträckte på sig utökades segergreppet snabbt till sju överlägsna längder.

- Det är hästar som Ayani man letar efter under hela säsongen. Jag är så tacksam över att få rida honom, fortsatte segerjockeyn.

Jessica Long bekräftade att planen var att få ledningen redan från start.

- Ayani var något sen ur boxarna idag. Samtidigt blev det en nyttig läxa och han fick lära sig att löpa inne i fältet. Det löste han fenomenalt tillsammans med Oliver, sade tränaren.

Benny Anderssons egenuppfödning, som är undan den danska Oaks och St Leger-vinnaren Inaya, har nu vunnit samtliga tre starter i år. Söndagens prestation gjorde att vinstkontot fick ett tillskott på närmare en halv miljon kronor.

- Jag tycker att Ayani är en fenomenal individ som bara växer med uppgiften. Alla kan säkert se att han fortfarande är lite rå och valpig i kroppen. Med lite mer muskler kommer det att finnas mer att hämta. Nu ska vi ta det lugnt med honom i några dagar. Sedan fortsätter vi på den inslagna vägen och tar sikte på Svenskt Derby, fortsatte Jessica Long.

Bakom den överlägsna vinnaren höll Canadian Kylie starkt och säkrade andraplatsen före Twirling Ghost och Basixx Carlras.

Ayani vinnarcirkel Voter

Ami De Vega stärkte sina Derbyaktier

I Svenskt Derby den 16 juli kommer Ayani med stor sannolikhet få möta Ami De Vega. Den Wido Neuroth-tränade irlandsimporten levererade ett riktigt styrkebesked i Svenskt Derby Trial över fullvuxna 2 400 meter.

Med Jan-Erik Neuroth vid tyglarna fick Ami De Vega en något trevande inledning, samtidigt som American Zodiac resolut tog hand om ledningen före Irish Fire. Det var ett ganska utdraget fält som svängde in på bortre lång med dryga 1 000 meter kvar till mål.

Ganska snart fick American Zodiac sällskap av Fourth Commandment och en bit längre ner i fältet hade även Amie De Vega lagt i en extra växel. Före utgången av sista sväng hade Lope de Vega-sonen hämtat in ledarnas försprång och över de sista 200 meterna kunde Stall Perlens treåring dryga ut med fem övertygande längder.

- Det var egentligen inte min tanke att hamna så långt bak i fältet. Ami De Vega har löpt lite omoget, men kommer säkert att bli bättre allteftersom han blir mer bekant med banan. Med det kanonfina loppet han gjorde idag är han bra nog för Svenskt Derby, konstaterade Jan-Erik Neuroth efter segern värd 124 500 kronor.

Fourth Commandment höll berömvärt till en andraplats före gott avslutande Stripedof Stars

Ami De Vega är undan toppstoet Amie Noire, som sprang in drygt 2,6 miljoner kronor Stall Perlens ägarfärger.

Ami De Vega

En gryende sprinterstjärna?

Tränare Ricardo Ramallo sadlade ut ett spännande nyförvärv i 1 200 meter lång Guldhandicap. J J Jumbo såg lika snabb som läcker ut när han tillsammans med Maikel Narvaez Bravo dominerade händelseförloppet från start till mål.

J J Jumbo hade inga problem att ta hand om ledningen från sitt invändiga startspår. Maikel hade full koll på läget genom kurvan och när han sedan bad Champs Elysees-sonen om mer vid upploppets början drygades segergreppet snabbt ut till åtta överlägsna längder.

- J J Jumbo har varit i stallet i en dryg månad och har tränat på bra. Jag förväntade mig en god insats, men knappast att han skulle vara så här fin. Vi har planer på att starta honom i Zawawi Cup på Derbydagen, sade Ricardo Ramallo om fuxen som ägs av Sultan Saeed Harib.

Bakom vinnaren lyckades Kinsman betvinga Mirador i kampen om andraplatsen.

J J Jumbo

Bäst på hemmaplan

I våras övertygade Mysterious Mind stort i årsdebuten på Jägersro. Efter ett mindre lyckat gästspel på Göteborg Galopp för ett par veckor sedan var Dina Danekildes adept tillbaka på hemmabanan och svarade åter för en stark prestation under Ulrika Holmquist.

Redan i ingången till kurvan uppvaktade Mysterious Mind innerspårets Billy’s Joy i kampen om spetspositionen. En bit in på upploppsrakan kopplade Appel Au Maitre-dottern greppet och visade sedan fin kämpaglöd genom att hålla gott avslutande Headora stången fram till mållinjen.

Hjortebo-uppfödningen ägs av Pia Hougaard, som i princip följt Dina Danekilde sedan hon tog de första stegen som ung lärling.

- Jag köpte Mysterious Mind i höstas. Att sätta henne i träning hos Dina såg jag som en självklarhet. Mysterious Mind fick inte riktigt fäste på gräset på Göteborg Galopp senast. Jag tror att hon är en dirthäst, sade Pia.

Mysterious Mind

Ny seger för stall Jardby

Tränare Peter Jardby har bra snurr på sitt stall. Segern med Zingaro Boy på Bro Park i onsdags följdes nu upp med ännu en fullträff med Stargaze. Alina Öhgren red Swipe-dottern i den 2 200 meter långa Järnlöpningen.

- Stargaze är en sund häst med gott psyke, sade tränaren.

Från sitt invändiga startspår fick Stargaze en fin smygresa några längder bakom ledande Eko Laliquie och Gold Explosion. Väl inne på upploppsrakan tog det fyraåriga stoet bestämt upp jakten på ledaren och segergreppet kopplades i god tid före mållinjen.

Christoffer Wallin äger Stargaze tillsammans med Karina Lundström och rider henne alltid i träning.

- Stargaze fick en lit dålig resa upp till Göteborg senast. Idag var hon mycket lugnare före start. Jag tror att vi fortsätter starta henne på hemmaplan den närmste tiden, sade Christoffer om skimmeln som är uppfödd av IKC Event & Racing AB.

Stargaze

Polletten har trillat ner

Nu tycks polletten äntligen ha trillat ner för Camaluna. I en 1 200 meter lång Järnhandicap tog Öllegård Grens adept sin andra seger på tre försök i år. Martin Rodriguez red det sexåriga stoet.

Från ett läge strax bakom täthästarna hade Camacho-dottern lite svårt att hitta ett fritt spår vid upploppets början. Men ganska snart fann hon en lucka mellan Express Yourself och Walvis Bay. Med fritt spelrum var karriärens andra fullträff aldrig i fara.

- Nu har Camaluna äntligen hittat formen. Dels har jag nyligen bytt stall med lite andra förutsättningar och mindre hagar. Upplägget tycks fungera, trots att det inte blivit lika många snabbjobb i år, sade Öllegård Gren om sin adept.

Camaluna

Framgångarna fortsätter före Emelie och Marie

Emelie Gustafsson och Marie Lustig har skördat fina framgångar den senaste tiden. I söndagens inledande ARK Sommarpokal fick de besöka vinnarcirkeln med stoet Millie Grazie.

- Millie Grazie slappnade av fint i fältet och gick så fort jag bad om mer, sade segerryttaren.

Efter en lite avvaktande inledning bakom stallkompisen Layton påbörjade Millie Grazie ett avancemang i slutet på bortre lång, varpå hon tog över ledningen från Mr Naughty Boy genom kurvan. Vid upploppets början hade Barocci-dottern skaffat sig ett grepp som hon sedan inte gav upp.

- Millie Grazie är Emelies stora skötebarn. Vi hade henne till inridning som unghäst och nu är hon tillbaka i stallet, sade Marie Lustig.

Knappt två längder bakom vinnaren tog Celebrate Me andraplatsen före Sixten Blixten.

Millie Grazie

Fler nyheter, artiklar och bloggar

i-QwQ9m9k-X3 Ulrika Holmquist vinner Bobbie Killicks Minneslöpning på Saigon 2023 i-QwQ9m9k-X3 Ulrika Holmquist vinner Bobbie Killicks Minneslöpning på Saigon 2023

Det är en stor bedrift att vinna en sådan här internationell jockeyturnering en gång, men att göra det två gånger på två försök är otroligt bra gjort. Det är precis vad Ulrika Holmquist lyckades med när hon under söndagen presterade imponerande insatser i sadeln i den kvinnliga jockeyturneringen Campeonato Internacional de Jocketas på Hipódromo de la Zarzuela i Madrid. Läs mer

St Leger Göteborg St Leger Göteborg

25 september 2023 | Nyhet

Galopp den här veckan

Näringslivsdag på Bro Park, en klassisk säsongsfinal på Göteborg Galopp och flera storlopp i Norge. Det händer mycket spännande i den skandinaviska galoppsporten denna vecka. Till det kan läggas Prix de l'Arc de Triomphe, som avgörs i Paris på söndag. Läs mer

Zidane TOP Zidane TOP

Zidane före Wakaba. Tränare Lennart Jr Reuterskiöld bokförde en fin stalldubbel när tvååringarna gjorde upp i Jägersro-upplagan av Jockeyklubbens Auktionslöpning på söndagen. Miss Wintown från Niels Petersens stall bekräftade än en gång att hon stortrivs på Malmö-ovalen efter en sylvass segerspurt i Rosengårdlöpning. Läs mer