Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Riksgaloppen sprider budskapet om sporten

2 juli 2013

Riksgaloppen är nu inne på sitt tredje år. Det är därför dags att höra efter med våra tidigare Rikstränare hur de ser på projektet och om det har genererat några nya hästägare till stallet.

Pia Höiom

Pia har varit Riksgalopptränare i två år med hästarna Mossgorda och Aim Higher åt Stall Poseidon. Hon tycker att Riksgaloppen är ett bra koncept som ger nya människor en chans att få en inblick i galoppen för en liten peng.

– Efter första året köpte vi loss Mossgorda och bildade ett nytt ägarkonsortium med cirka 20 av hans tidigare ägare. Det gav mersmak för flera av dem som även gick in som ägare när Aim Higher skulle köpas ut efter säsongen. Riksgaloppen har alltså gett mig två nya hästar med hästägare helt och delvis från Riksgaloppen, berättar Pia.

Hon tycker att det gick lättare att sälja andelarna under det första året. Antagligen beroende på att de då sålde Riksgaloppandelar på Scandinavium i Göteborg.

– Jag upplevde att vi inte fick så många nya ägare det andra året. Utan de flesta var samma ägare som kom tillbaka. Jag kände även en större press att sälja under det andra året, det blev lite ensamt vilket jag upplevde som jobbigt, säger Pia.

– Aim Higher hade problem under året och det går inte att förneka att det blir en extra stress i och med att det är en Rikshäst som inte fungerar. De flesta ägare är fantastiska och trevliga men det finns ju alltid några som inte kan acceptera att hästen inte kan starta när den inte är frisk. – Totalt sett hade vi två roliga år och våra Öppet Hus var mycket välbesökta med runt 100 besökare vilket var jättekul, säger Pia.

Annika Källse

Annika var Rikstränare 2011 åt Stall Zeus med hästen Silence is Bliss. Hon tycker att projektet är bra men att det kanske passar allra bäst för lite mindre tränare.

– Det är svårt att hinna med allt extrajobb som det faktiskt innebär att vara Rikstränare. Speciellt om man har många hästar och mycket hästägare sedan tidigare, menar Annika

Hon har fått in många nya hästägare genom Riksgaloppen och uppskattningsvis har hon lyckats sälja två hela hästar i konsortium till ägare som kom in genom projektet.

– Riksgaloppen gav mig många värdefulla kontakter och det lärde mig att kommunicera vilket jag har haft mycket glädje av, avslutar Annika.

Caroline Malmborg

Caroline tränade Cheerful Giver åt Stall Hyperion i fjol. Dessvärre ådrog han sig en skada vilket gjorde att han såldes som ridhäst. I stället köptes hästen Hearts And Bones in på höstens åringsauktion och hon delades upp i 100 andelar. Av dessa är 84 sålda i nuläget. Dessutom har hon sålt många andelar i flera olika hästar till ägare som kom in i stallet genom Riksgaloppen. Uppskattningsvis har stallet hittat runt 100 nya ägare som äger från en hundradel upp till 50 %.

– Vi har många nya engagerade och entusiastiska ägare som ofta hälsar på i stallet och följer hästarna i träning. Det är väldigt roligt och skapar en stor social gemenskap mellan dessa, säger Caroline.

Hon tycker att Riksgaloppen är ett mycket bra koncept som gav stallet väldigt mycket. Men självklart ligger det hårt arbete bakom dagliga uppdateringar och bloggande.

– Vi jobbar hårt med att fortsätta samma engagemang som vi gjorde under fjolåret. Stallfika, öppet hus och andra aktiviteter varvas med kontinuerlig rapportering både på Facebook och på hemsidan.

Tommy Gustafsson

Tommy var Rikstränare i fjol då han tränade Stall Athenas Dornfelder. Han känner att Riksgaloppen inte var rätt koncept för honom.

- Det är ett utmärkt projekt för rätt tränare. Jag anser att det bör vara en ung och ”hungrig” tränare för att man ska få ut så mycket som möjligt av sitt år som Rikstränare.

– Jag är mycket nöjd med hur min verksamhet ser ut och med mina befintliga hästägare. Därför jobbade jag kanske inte så mycket för att värva in nya ägare i stallet, säger Tommy som inte har knutit några av sina Riksgaloppägare till stallet för fortsatt ägande.

Roy Arne Kvisla

Roy Arne tillhörde fjolårets Rikstränare då han tränade Afaal åt Stall Ikaros. Han är nöjd med sitt år som Rikstränare och på auktionen i höstas köptes Afaal tillbaka till stallet. Han ägs helt av folk från Riksgaloppen.

– Flera av dessa har visat intresse av att köpa delar i andra hästar men det har inte funnits några lämpliga hästar till salu i stallet, säger Roy Arne.

Roy Arne menar att det blir lite av en ”reality check” med Riksgaloppen då man tvingas att börja marknadsföra sin verksamhet. Dessutom blir man mer social och får förmånen att träffa många nya trevliga människor.

– Det blir lätt att man sitter still i båten och nöjer sig med det man har annars. Nu känner jag att jag har blivit mer utåtriktad och öppen vilket är en stor vinst, avslutar Roy Arne.

Jan-Erik Pettersson

Janne Pettersson tränade Riksgaloppören Whatyoucallit åt Stall Adonis. Han är mycket nöjd med sitt år som Rikstränare.

– Det var väldigt trevligt med alla ägare i Stall Adonis. Vi fick självklart många nya kontakter men även före detta hästägare hittade tillbaka till galoppen och köpte Riksandelar, berättar Janne.

Efter säsongen delades Whatyoucallit in i 20 andelar och alla delar är sålda. Numera heter ägaren Stall What – Easy.

– Det gick lätt att sälja ut alla andelarna och tyvärr fick vi till och med säga nej till flera ägare då hästen redan var slutsåld, avslutar Janne.

Johan Reuterskiöld

Johan tränade Street Band åt Stall Helios 2011 och blev då vinstrikaste stall. I och med det fick han chansen att vara Rikstränare även 2012 och då blev Night Angel Johans Rikshäst.

– Det var självklart väldigt roligt första året då Street Band vann 5 segrar och tjänade drygt 400 000 kronor. Jag fick mycket uppmärksamhet och det är ju alltid lätt när man visar goda resultat.

Street Band köptes tillbaka till stallet och såldes i 100 andelar. Ägare numera är Stall Street Band – Easy och detta stall består av ägare som kom in i stallet genom Riksgaloppen. Tyvärr blev det inget konsortium med Night Angel utan hon såldes till tränare Ole Larsen. Johan tror däremot att några av hennes Riksgaloppägare följde med till Oles stall och köpte in sig i Night Angel.

– Det andra året med Night Angel gick det ju lite upp och ner resultatmässigt men jag hade ändå ett kul år. Jag tror att det är viktigt att man verkligen förklarar för nya ägare på ett förenklat sätt. Att man kanske inte använder galopptermer utan att förklara vad de betyder utan att man går ner på en ”basicnivå”, menar Johan.

Att uppdatera sina sidor i sociala media är inget som Johan tycker att han har tid att lägga fokus på. Därför fick han under sina två år som Rikstränare bra hjälp av Maria Westman och Caroline Persson vilket han är mycket tacksam för.

Mikael Tjernström

Micke Tjernström tillhörde första årgången Rikstränare. Han tränade då Exodus åt Stall Olympos. Tyvärr gjorde hästen bara två starter under året på grund av att han började växa och därmed fick problem. Han var dock trea, knappt slagen, i Jockeyklubbens Jubileumslöpning vilket var en uppskattad upplevelse för alla hans ägare.

– Riksgaloppen var ett roligt och socialt äventyr men självklart var det jobbigt att jag bara kunde starta Exodus två gånger, säger Micke. Några få ägare hade väldigt liten förståelse för att det blev som det blev men de allra flesta var mycket trevliga och hade ändå ett kul år.

På auktionen köpte Micke tillbaka Exodus till stallet. Det bildades ett konsortium med 20 andelar som delades på totalt 12 ägare. Ungefär hälften av dessa ägare blev riktigt bitna och köpte i höstas in en åring på auktionen här på Täby. Dessa bildade därmed ytterligare ett konsortium tillsammans med vänner och bekanta.

– Totalt har alltså Riksgaloppen renderat i att jag har två hästar som i stort sett ägs av människor som har kommit till stallet genom Riksgaloppen, avslutar Micke som är mycket nöjd med vad Riksgaloppen har givit honom.

Patrick Wahl

Patrick var Rikstränare 2011 då han tränade hästen Sibenik åt Stall Pegasos . Han tycker att Riksgaloppen är ett mycket lyckat projekt som har genererat en hel del nya hästägare till galoppen.

– Jag träffade många nya människor och fick ett ännu större kontaktnät. Det innebar självklart en hel del jobb. Många mailar och ställer frågor, kommer till stallet för att hälsa på och uppdateringen på sociala medier kräver flera timmar varje vecka. Men det var otroligt kul att träffa alla och guida dem in i galoppens värld, säger Patrick.

Efter årets slut köpte Patrick ut Sibenik på auktionen och lyckades sälja hälften av honom till hans före detta ägare inom Riksgaloppen. Dessutom har flera Riksgaloppägare hoppat på andra konsortium.

– Uppskattningsvis skulle jag säga att jag totalt har sålt en hel häst till ägare som kom in i stallet genom Riksgaloppen, avslutar Patrick.

Lotta Malmborg

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Ticksterbiljett Ticksterbiljett

Du som har en aktiv roll i galoppsporten eller är medlem i ett galoppsällskap kan nu ladda ner eller beställa ett kostnadsfritt årskort. Årskortet ger innehavaren fri entré till samtliga tävlingsdagar under året. Läs mer

MF102525 MF102525

Lördagen den 2 mars hölls ett intressant föredrag på Bro Park med Jesko von Koenigsegg, där han i två akter berättade om resan bakom en av världens snabbaste bilar och sitt livslånga engagemang i galoppsporten. Läs mer

dreamstime_l_71303104.jpg dreamstime_l_71303104.jpg

Skatterättsnämnden har nu publicerat sitt förhandsbesked i ärendet gällande en hästägare med egen B-tränarlicens som blivit avregistrerad för moms. Skatterättsnämnden slog fast att hästägaren bedriver ekonomisk verksamhet och därmed är en beskattningsbar person med rätt att vara momsregistrerad. Läs mer