Foto: Roman Ramström/Svensk Galopp
Galoppet Del 3 (35 of 112)

Nationaldagsgaloppen: Ingrid är hattparadens drottning

6 maj 2024 15:00

Nationaldagsgaloppen är fartfyllda fullblod. En dag att ta allt som det kommer. Fest och flärd. Umgänge med de man tycker om mest. Nice mat och dryck. Frisk luft. Och inte minst: stora dagen för hattälskare!

Alla som har besökt Nationaldagsgaloppen på Gärdet i Stockholm vet att här finns det "Something for everyone".

Inte minst för de modemedvetna. För vissa besökare är inslag som Hattparaden och Match Your Dog, lika viktiga för tillställningen som loppen som avgörs på turfen bredvid.

Ingrid Wallsten är en av dem. Alltså en av de i folkhavet som har sidoaktiviteterna som sitt huvudfokus.

Ingrid har vunnit hattparadens utmärkelse “Gärdets bästa hatt” två gånger, 2018 och 2019.

Hon är annars ingen typisk besökare på galopptävlingar, hennes enda koppling till hästsport är att hon numera har för vana att besöka Gärdet den 6 juni, tillsammans med en väninna som äger en ridhäst. Hon halkade från början in på evenemanget “på ett bananskal". Ingrid bor nämligen på Östermalm i Stockholm, en långpromenad från Gärdet, Kaknästornet - och Nationaldagsgaloppen.

Och redan den första gången som Ingrid var med på folkfesten, hennes son tog med henne dit då, så kände hon direkt att hattparaden skulle vara något för henne.

-Ja. På 90-talet så gick det en hattparad till Skansen. Det var nog så mitt hattintresse började.

Och första gången som Ingrid var med i hattparaden på Nationaldagsgaloppen, så passade hon på och slog två flugor med en smäll.

-Det var med Skansen-hatten det året. Jag började med den. Och den blev väldigt uppskattad. Sedan så fick jag blodad tand, kan man säga.

Foto: Annica Zion
_1066739

Skansen-hatten, komplett med väderkvarnen, kyrkan och Breidablicks-tornet, var den första hatten som Ingrid hade med till Nationaldagsgaloppen.

Fjolårets hatt vissnade...

Ingrid har ett jättefint facit i Nationaldagsgaloppens hattparad som utser “Gärdets bästa hatt”, där hon har ställt upp fyra gånger.

-Jag har vunnit två gånger och fått ett andrapris, berättar hon.

Att det har visat sig att Ingrid har talang för Nationaldagsgaloppens populära tävling för huvudbonader, tror hon helt enkelt beror på att hon är en person som tycker om kreativt skapande:

-Jag håller på med keramik och jag broderar. Och jag har ritat mycket i mina dagar och så. Det har följt med mig hela livet kan jag väl säga, att sitta och pyssla.

Foto: Annica Zion
_DSC1801

Ingrid Wallsten och hennes populära Gärdes-hatt. Till höger ser ni välbekanta Åsa Svensson som också varit med och tävlat i flera år.

Ingrid är även en hattsamlare, hon brukar spara de hattar som hon deltar i hattparaden med.

-Förutom den som jag hade med i fjol. Jag hade så mycket grönt i den hatten, blommor och grässtrån, att de har vissnat och det har hatten också gjort känns det som.

Hon nyttjar dock inte hattarna som vardagsutstyrsel:

-Nej, då skulle jag nog skrämma folk, haha.

Ingrid Wallsten har gärna med väldigt udda motiv i sina hattar. Som röda stugor, till exempel…

-Den stugan var en bagarstuga från Norrland där jag växte upp. Det var extra roligt att få med den, men pyssligt eftersom den bara fick bli åtta centimeter.

Foto: Roman Ramström/Svensk Galopp
NDG -61

Allehanda motiv kan dyka upp på Ingrids hattar. Den röda stugan till höger ska föreställa en bagarstuga där hon växte upp.

Ingrid döper gärna hattarna som hon deltar i hattparaden med, efter olika teman.

-De tre hattarna som jag har fått pris för är “Skansen-hatten” och “Gärdes-hatten” där Kaknäs-tornet är med... och så “Den musikaliska hatten”. Till den hade jag gjort en liten fiol… och en Mozart som satt på kanten och spelade.

Ingrids hattskapande är inget som görs i en handvändning.

-Det kan ta ganska lång tid. Till Skansen-hatten så behövde jag, som exempel, först göra en väderkvarn och sedan kyrkan och sedan Bredablicks-tornet. Sedan blev det lite småhus… och jag gör ju varje grej för sig, innan jag fäster sakerna på hattarna.

Ingrid är jätteglad över att ha vunnit med två av sina kreationer, trots att de alla har varit lite "out-of-the-box".

-Många andra som deltar i hattparaden gör jättefina hattar, som är glamorösa, tycker jag. Och de passar ju in där, på Gärdet. Och förra året var det en jättefin hatt som vann. Den var verkligen fin! I fjol fick jag inte med någonting från tävlingen, men sådana där jättetjusiga moderna skapelser kan ju inte jag göra. Jag har sett alla tjusiga hattar som är med på Royal Ascot i England till exempel, sådant kan inte jag skapa.

Foto: Roman Ramström/Svensk Galopp
Galoppet Del 3 (25 of 112)

Den så kallade Musikaliska hatten, har självaste Mozart som hedersklenod bredvid en fiol...

Årets hatt “lite för udda”!?

Men Ingrid tycker att att hattparaden är väldigt kul att delta i, även om hon inte vinner något pris.

Kommer du att vara med i hattparaden i år?

-Ja! Först tänkte jag inte det, eftersom jag känner mig lite “skrynklig”, jag börjar bli lite till åren som 82-åring. Men sedan tänkte jag… äääsch, jag struntar i det! Så jag kommer att vara med i år också.

Har du börjat arbetet med “Årets hatt” än?

-Jag, det kan man säga. Jag började för ett tag sedan. Den hänger här hemma just nu. Jag har nämligen fått ärva en massa trådrullar och knappar från en moster. Så hatten är smockfull med knappar och trådrullar, haha. Ett tag tänkte jag, den här kommer absolut inte med i hattparaden, den är lite för udda.

Men till slut kom Ingrid fram till att:
-Det spelar absolut ingen roll för mig. Huvudsaken (Obs! notera ordvitsen, reds anm) är att folk tycker att det är kul!

Mer om Nationaldagsgaloppen 2024

Nationaldagsgaloppen firas 6 juni i år på Ladugårdsgärdet i centrala Stockholm.

Tävlingarna lockar tusentals besökare och är helt gratis!

Konferencier för tävlingarna är galoppens egna Anna Thelander.

Förutom galopp bjuds det på musik, god mat och dryck, barnområde, en uppskattad hattparad med bland annat Match your dog och en kändisjury.

TV4 sänder live mellan kl. 12.00 - 14.30. På atg.se kan du se alla officiella lopp.

Vill du veta mer om hattparaden? Här hittar du all information.

Mer om Nationaldagsgaloppen 2024

Nationaldagsgaloppen firas 6 juni i år på Ladugårdsgärdet i centrala Stockholm.

Tävlingarna lockar tusentals besökare och är helt gratis!

Konferencier för tävlingarna är galoppens egna Anna Thelander.

Förutom galopp bjuds det på musik, god mat och dryck, barnområde, en uppskattad hattparad med bland annat Match your dog och en kändisjury.

TV4 sänder live mellan kl. 12.00 - 14.30. På atg.se kan du se alla officiella lopp.

Vill du veta mer om hattparaden? Här hittar du all information.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

DSC07772 DSC07772

På nationaldagen den 6 juni är det äntligen dags för årets stora folkfest - Nationaldagsgaloppen på Gärdet. I år gästas festen av artisterna Klara Hammarström och Mange Schmidt som bjuder på både ny musik och (glassiga) hits. Och såklart årets hattparadsdomare - musikern Anders Bagge, dansprofilen Ann Wilson och årets nytillskott, simstjärnan Therese Alshammar. Och viktigaste av alla är förstås våra galoppstjärnor som ger sitt allt och bjuder på nagelbitande spänning. Läs mer

Norrskenets Grim 5420 Norrskenets Grim 5420

Hästar och hundar är självklara besökare och deltagare i Nationaldagsgaloppen. I år vill vi uppmärksamma våra fyrbenta hjältar lite extra och låta dem ta ordentlig plats i strålkastarljuset. Förutom dagens fantastiska galopp- och travhästar kommer vi att få träffa ATGs kändismodell Vinnie, kloka ponnygaloppstjärnan Norrskenets Grim, Sveriges enda antidopinghund Lykke och hjältarna Snöboll och Chip. Läs mer

Anna Thelander Anna Thelander

Nytt för i år är att galopprofilen Anna Thelander tar över som konferencier efter Per Skoglund. Vi har ställt några frågor till Anna inför årets stora folkfest. Läs mer