Lista: 10 spännande fakta om galoppsporten

Galoppen är en sport som fängslar miljoner människor runt om i världen. Men visste du att en galopphäst kan ha flera hundra ägare? Och att alla galopphästar fyller år på samma dag? Här är 10 spännande saker som inte alla känner till om galoppen.

1: Måste ha unika namn

Galopphästar som är födda i samma land kan inte ha samma namn. Hos Svensk Galopp får man ansöka om att få hästens namn godkänt. Namnet får högst innehålla 18 bokstäver med mellanslag inräknade. Om hästen har börjat tävla är det inte enkelt att byta namn, det görs bara i vissa särskilda fall. Dessutom betyder det otur att byta namn på en häst.

2: Och unika dressar

Hästägaren har en egen tävlingsdress som jockeyn rider i. Man får välja mellan olika mönster och färger. Alla dressar är unika.

– Det här är en del av charmen med galoppen, att det är hästägarna som får bestämma klädfärg. Det här är en gammal och rolig tradition för hästägarna, berättar den svenska jockeyn Per-Anders Gråberg.

Här kan du testa att designa din egen dress

NDG 2016_jockeys003.jpg

Hästens ägare väljer mönstret och färgerna på den tävlingsdress som jockeyn använder i loppet.

3: Vikten är viktig

Jockeys behöver inte vara pyttesmå, utan det finns också jockeys som är 180 cm långa.

Vikten som hästen ska bära bestäms innan loppet och jockeyerna behöver väga in och ut. Vikten som hästarna bär i loppet brukar variera mellan 50 till 70 kilo och då är sadeln inkluderad, men inte hjälmen. Dessutom är det 1,5 kilo extra i vikt för säkerhetsvästen som alla jockeys bär i loppen.

Foto: Amie Karlsson/Svensk Galopp
Fredrik Janetzky vågrum DSC_6871.JPG

Jockeyn Fredrik Janetzky väger ut inför ett lopp.

4: Har födelsedag 1 januari

Oavsett när en galopphäst är född fyller de alla år på samma dag, nämligen den 1 januari. Det gör det lättare att kunna gruppera hästarna efter ålder när de ska mötas i tävlingar. Men när en häst registreras så uppges förstås dagen då den faktiskt föddes, så i själva verket har en galopphäst två födelsedagar per år!

5: Kan springa bara några timmar efter att de fötts

När ett litet föl har fötts så tar det bara några timmar innan den ställer sig upp och kan gå och även springa. Imponerande!

Stuteri DSC_0678 Amie Karlsson.JPG

Föl är snabbt på benen efter att de har fötts.

6: Tunga stjärnor

Den genomsnittliga galopphästen väger kring 450 kilo och när de tävlar kommer de upp i hastigheter på över 60 kilometer i timmen. Galopp är en av hästens gångarter och dessutom den snabbaste.

7: Tränaren är manager

En tränare inom galoppen är som en manager. Han eller hon kommunicerar med ägare, bestämmer hur hästarna ska träna och när de ska starta och har anställda som arbetar i stallet.

I Sverige kan du bli galopptränare när du är 18 år gammal, men det är inte en sport enbart för ungdomar. Sveriges äldsta galopptränare är Claes Björling som är 93 år gammal.

8: Galoppens Derby

Ordet ”Derby”, som används flitigt inom till exempel fotbollen, kommer från galoppen. Namnet Derby kommer från hästägaren Lord Derby som namngav det allra första Derby Stakes på Epsom Downs i England år 1780.

Inom galoppen är ett derby ett väldigt viktigt lopp för treåriga hästar. Nästan alla länder arrangerar ett Derby. I Sverige heter det Svenskt Derby och rids på Jägersro Galopp i Malmö under juli. Förutom en spännande tävlingsdag, där Svenskt Derby är höjdpunkten, bjuds det på en rad av familjeaktiviteter och god mat och dryck.

Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
Hard One To Please 6275.jpeg

Visste du att ordet Derby kommer från galoppsporten? Svenskt Derby rids på Jägersro Galopp i juli, här är 2022 års vinnare Hard One To Please.

9: 1 eller 100 ägare

Galopphästar kan ha flera hundra ägare. Det finns förstås personer som äger flera hästar själva, så som kungligheter, shejker och framgångsrika affärsmän. Det brittiska kungahuset satsar på galopp och äger flera hästar. I Sverige är det vanligt med andelsstall där en häst har flera delägare, och ibland så många som hundra eller fler. Andelsstall gör att man kan bli ägare i en galopphäst till en lägre kostnad då man delar på alla utgifter tillsammans med de andra delägarna.

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
Forward Focus

Hästen Forward Focus tillsammans med många av sina ägare från andelsstallet Min Galopphäst på Bro Park i juli 2023.

10: Härstammar från romarriket

Redan under romarrikets storhetstid tävlade man med hästar men då med vagnar. Den moderna galoppsporten har sitt säte i Storbritannien under 1600-talet. I Sverige arrangerades de allra första galopptävlingarna i Göteborg år 1810.

Vill du veta mer om galoppen? Ladda ner broschyren Galoppsportens grunder (pdf) för mer spännande fakta om sporten.

Fler artiklar om galopp

Rebecca Stålhandske.jpg

Rebeccas oväntade karriärval – gör succé som jockey

Som 20-åring fick Rebecca Stålhandske upp ögonen för galopp och bestämde sig för att satsa på en karriär som jockey. Idag, tre år senare, är hon en av de mest lovande talangerna i Sverige. "Det jag älskar är farten – det är en fräck känsla att kunna sitta på en galopphäst och kunna kontrollera den", säger hon.

Vägning MOF200705-02419.jpeg

Bildspecial: Följ med bakom kulisserna på en galopptävling

Nyfiken på galoppsporten och hur allt egentligen fungerar under en tävlingsdag? Häng med bakom kulisserna i vårt bildspecial! Från att hästarna anländer till att vinnaren får äntra vinnarcirkeln och ta emot publikens jubel. Nu kör vi!

Fiftyshadesfreed Jarvén2.jpg

Lennart, 81, rider galoppstjärnan fem dagar i veckan

Lennart Jarvén, 81, är inte som alla andra pensionärer. Fem gånger i veckan galopptränar han sin sagohäst Fiftyshadesfreed. "Han är min terapi", säger Lennart.

Per-Anders Gråberg 220606MOF-BMO02598.jpeg

10 saker du inte visste om att vara jockey

Att basta innan arbetsdagen drar igång och att träna hårt men utan att bygga stora muskler. Här är bara några av sakerna som du inte visste om livet som jockey. Per-Anders Gråberg, en av Sveriges främsta jockeys genom tiderna, berättar.

Fält_31Okt_002.jpg

Här är galoppsportens viktigaste grunder

Är du fascinerad av galoppsporten och vill veta mer? Här guidar vi dig så du har koll på läget inför ditt första besök på galoppbanan!

Black Pepper.jpg

Doldisen Daniella om segern inför storpubliken: ”Känslan går inte att beskriva”

Amatörtränaren Daniella Haglund kom från ingenstans och vann sitt första lopp på Gärdet med sin ögonsten Black Pepper under Nationaldagsgaloppen. Efter segern fick de ta emot jublet från 45 000 åskådare. "Den känslan går inte att beskriva", säger hon.

Ylva Brandt_2juli2022_14_roccamshots.jpg

Häng med i ett galoppstall – så kan en vanlig dag gå till

Fart, gemenskap, kärleken till hästar och tidiga morgnar. Det är bara lite av vardagen i ett galoppstall. Häng med till stallet hos galopptränaren Ylva Brandt och få en inblick i hur det är att jobba som tränare.