Foto: Magnus Östh/Svensk Galopp
Foto: Magnus Östh/Svensk Galopp
Foto: Magnus Östh/Svensk Galopp

10 saker du inte visste om att vara jockey

Att basta innan arbetsdagen drar igång och att träna hårt men utan att bygga stora muskler. Här är bara några av sakerna som du inte visste om livet som jockey. Per-Anders Gråberg, en av Sveriges främsta jockeys genom tiderna, berättar.

Vill du veta mer om vad som händer i galoppens fantastiska värld? Skriv upp dig för Svensk Galopps nyhetsbrev här!

1. Jockeys tränar hårt – men gör övningar som inte bygger muskler

– Som jockey kan man inte bygga så mycket muskler eftersom de väger. Stora muskler är fint på badstranden men som jockey gäller det att vara liten och seg. Det krävs även att man har hög mjölksyretröskel så man kan återhämta sig snabbt till nästa lopp.  Man tränar mycket kondition och även med den egna kroppen som vikt. Det är viktigt med en stark mage och bål så att man kan hålla balansen, säger Per-Anders Gråberg.

2. Jockeys behöver vara morgonpigga

– Man ska vara i stallet tidigt så det underlättar om man är morgonpigg.  Hos tränaren där jag tränar hästar är första turen klockan 07.30 men en del börjar redan vid klockan 06.00.

3. Jockeys bastar innan tävlingar – för att tappa något kilo

– Många av mina manliga kollegor tappar ett kilo eller två i bastun innan tävlingarna. Jag är lyckligt lottad att vara naturligt lätt, så jag behöver oftast inte göra det. Det är om jag varit förkyld och dragit på mig vätska, då kan jag behöva sitta i bastun, säger han.

4. Jockeys rider ibland hästar som de aldrig tidigare har sett

– Ibland sitter man på hästar man aldrig sett eller träffat, speciellt om man rider ett lopp utomlands. Tränaren får berätta vad det är för typ av häst. På väg ner till startplatsen har jag fem till sex minuter på mig att läsa av hästen och hästen läser av mig.

5. Jockeys använder jättelätt utrustning – men ibland har de bly under sadeln

– Det beror vad man själv väger och vad hästen ska bära i ett lopp. Vi måste väga både före och efter loppet så att vikten stämmer, det här handlar om spelsäkerhet. Ska hästen gå med 65 kilo så måste jag lägga på en större sadel och en vojlock med vikt i. Min minsta sadel väger 350 gram, berättar han.

Foto: Amie Karlsson/Svensk Galopp
P-A Gråberg i vågrummet på Jägersro - foto Amie Karlsson.jpg

Per-Anders Gråberg i vågrummet på Jägersro Galopp. Ryttarna väger både före och efter loppet för att säkerställa att vikten stämmer med vad hästen ska bära i loppet.

6. Jockeys kan träna på mekaniska hästar

– Det finns flera olika varianter, den senaste mekaniska hästen är som ett dataspel. Man har en tv-skärm och rider som i ett löp, men i datorn. Det här är bra för att öva på balans och även för att kunna visa de yngre förmågorna.

7. Jockeys reser väldigt mycket

– I en del länder är det tävlingar flera dagar i veckan på en och samma bana men tävlar du här i Sverige kan det vara tävlingar i Stockholm, Göteborg , Köpenhamn och Oslo på bara några dagar.

8. Jockeys klädsel bestäms av hästägarna (Alla hästägare har egna registrerade färger)

– Det här är en del av charmen med galoppen, att det är hästägarna som får bestämma klädfärg. Det här är en gammal och rolig tradition för hästägarna. Men visst kan det vara stressigt när man bara har 22 minuter mellan loppen och man ska hinna tvätta av sig och byta om.

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
Per-Anders Gråberg DSC_8561.jpeg

Per-Anders Gråberg i hästägaren 360 North Horse Racings gröna och vita färger

9.  Jockeys har bra sammanhållning. Man är konkurrenter men också vänner.

– Vi sitter tillsammans i omklädningsrummet och vi flyger tillsammans till olika banor. Det är bra stämning, men så fort man är i startboxarna är det tävling och då är det allvar.

10. Jockeys har ingen fast lön

– Vi har ett fast arvode när vi rider lopp. Sedan tar vi 10 procent av eventuella prispengarna. Det här skiljer sig lite runt om i Europa.

Vill du veta mer om vad som händer i galoppens fantastiska värld? Skriv upp dig för Svensk Galopps nyhetsbrev här!

Guidade turer bakom kulisserna

Vill du besöka en galoppbana och följa med bakom kulisserna?

Boka en guidad tur på någon av Svensk Galopps tre permanenta banor; Jägersro Galopp i Malmö, Göteborg Galopp i Säve eller Bro Park utanför Stockholm. Under dagen får du bland annat träffa en jockey och följa med in i ett galoppstall.

En guidad tur kostar 200 kronor och då ingår entré till tävlingsbanan samt banprogram. Här kan du läsa mer och boka!

Guidade turer bakom kulisserna

Vill du besöka en galoppbana och följa med bakom kulisserna?

Boka en guidad tur på någon av Svensk Galopps tre permanenta banor; Jägersro Galopp i Malmö, Göteborg Galopp i Säve eller Bro Park utanför Stockholm. Under dagen får du bland annat träffa en jockey och följa med in i ett galoppstall.

En guidad tur kostar 200 kronor och då ingår entré till tävlingsbanan samt banprogram. Här kan du läsa mer och boka!

Fler intervjuer och artiklar

Rebecca Stålhandske.jpg

Rebeccas oväntade karriärval – gör succé som jockey

Som 20-åring fick Rebecca Stålhandske upp ögonen för galopp och bestämde sig för att satsa på en karriär som jockey. Idag, tre år senare, är hon en av de mest lovande talangerna i Sverige. "Det jag älskar är farten – det är en fräck känsla att kunna sitta på en galopphäst och kunna kontrollera den", säger hon.

Ledvolt DSC_0045.jpeg

Lista: 10 spännande fakta om galoppsporten

Galoppen är en sport som fängslar miljoner människor runt om i världen. Men visste du att en galopphäst kan ha flera hundra ägare? Och att alla galopphästar fyller år på samma dag? Här är 10 spännande saker som inte alla känner till om galoppen.

Vägning MOF200705-02419.jpeg

Bildspecial: Följ med bakom kulisserna på en galopptävling

Nyfiken på galoppsporten och hur allt egentligen fungerar under en tävlingsdag? Häng med bakom kulisserna i vårt bildspecial! Från att hästarna anländer till att vinnaren får äntra vinnarcirkeln och ta emot publikens jubel. Nu kör vi!

Fiftyshadesfreed Jarvén2.jpg

Lennart, 81, rider galoppstjärnan fem dagar i veckan

Lennart Jarvén, 81, är inte som alla andra pensionärer. Fem gånger i veckan galopptränar han sin sagohäst Fiftyshadesfreed. "Han är min terapi", säger Lennart.

Fält_31Okt_002.jpg

Här är galoppsportens viktigaste grunder

Är du fascinerad av galoppsporten och vill veta mer? Här guidar vi dig så du har koll på läget inför ditt första besök på galoppbanan!

Black Pepper.jpg

Doldisen Daniella om segern inför storpubliken: ”Känslan går inte att beskriva”

Amatörtränaren Daniella Haglund kom från ingenstans och vann sitt första lopp på Gärdet med sin ögonsten Black Pepper under Nationaldagsgaloppen. Efter segern fick de ta emot jublet från 45 000 åskådare. "Den känslan går inte att beskriva", säger hon.

Ylva Brandt_2juli2022_14_roccamshots.jpg

Häng med i ett galoppstall – så kan en vanlig dag gå till

Fart, gemenskap, kärleken till hästar och tidiga morgnar. Det är bara lite av vardagen i ett galoppstall. Häng med till stallet hos galopptränaren Ylva Brandt och få en inblick i hur det är att jobba som tränare.