Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Ungdomsverksamheten i Sverige 2012

2 juli 2013

Det hände många spännande saker i Ung Galopp under 2012. Här summerar vi det gångna året och blickar fram mot 2013.

Året startade den 14 januari med Galoppsportens Framtidsspaning, ett HUS-projekt där vi bjöd in galoppsportens yngre utövare, Svensk Galopps styrelse, fullmäktige och andra intresserade. Under en dag fick vi, under ledning av Johan Fyrberg och Helena Carlsson, fundera och diskutera om galoppens inställning till unga och om vi har "rätt tempo för framtiden".

Dagen fick ligga till grund för Framtidsspaning 2.1 som genomfördes under året med pengar ur HUS aktivitetspott med projekten Sweden Goes Newmarket, Unga påverkar galoppen och Galoppens Talanger.

Galoppens Framtidsspanare

Framtidsspan
Tretton av spaningens deltagare var under 26 år. Deras synpunkter lyftes fram lite extra i slutet av dagen.

Malin J Karlsson (Malmö) och Sofie Carlson (Göteborg) valdes till Galoppens Framtidsspanare. Varje hästförbund fick välja ut två personer Dessa har fått en gedigen ledarutbildning under året och båda tjejerna är mycket nöjda med sin tid som galoppens Framtidsspanare.

Framtidsspaningen följdes upp med en rapport och den 22 april gjorde Lotta Malmborg och Cecilia Gråberg tillsammans med Johan Fyrberg, Jessica Ortiz Bergström och Anahita Arai en presentation av Ung Galopp på Svensk Galopps styrelsemöte.

Vi presenterade också Framtidsspaning 2.1 och fick där styrelsens syn på vilka områden vi skulle prioritera inom detta projekt (vilket resulterade i de tre de projekten Sweden Goes Newmarket, Unga påverkar galoppen och Galoppens Talanger). Annelie Telford utsågs som styrelsens ambassadör inom ungdomsfrågor.

Sweden Goes Newmarket

Genom vår resa till England (genom projektet Sweden Goes Newmarket) fick vi chansen att knyta viktiga kontakter på British Racing School. Detta har hittills resulterat i att vi i mars, genom Jockeyklubbens stipendium, skickar över fyra ponnygaloppjockeys som ska få två intensiva utbildningsdagar på skolan.

Vi har också fått en hel del inspiration från England både när det gäller våra egna utbildningar och upplägget på ponnygaloppen. Med på resan var våra två Framtidsspanare Malin och Sofi, ungdomarna Therese Karlsson och Amelie Hurdelbrink samt Helena Gärtner, Lotta Malmborg och Cecilia Gråberg.

Träningstävlingar genom Ridehorse Racing

Genom HUS-projektet Ridehorse Racing har vi under året anordnat totalt 22 träningstävlingar på Täby Galopp, Jägersro Galopp, Göteborg Galopp och på Bornslätt i Klippan. På träningstävlingarna behöver deltagarna inte ha licens och både ponnyer och stora hästar är välkomna.

Totalt har 397 ekipage deltagit på träningstävlingarna vilket ger ett snitt på 18 deltagare per tillfälle. Vi har också haft träningar en dag i veckan under kvällstid på både Täby, Jägersro och i Göteborg,

Vi har också besökt både naturbruksgymnasier och ridskolor där vi har gjort reklam för galoppen och informerat om vår verksamhet. Här har vi fått in flera nya ungdomar som genom detta har gjort sin praktik i ett galoppstall.

Upplev häst – en succé!

Under året drev Svensk Galopp/Ung Galopp ett HUS-projekt som heter Upplev Häst vilket är en uppföljning av fjolårets HUS-projekt Upplev Trav och Galopp. I år har vi rest runt till Halmstad 8 maj, Eskilstuna 14-15 maj och Jägersro 21 maj och bjudit in skolklasser i åk 2-6 till banan.

Eleverna har fått uppleva häst genom att rida på vår mekaniska galopphäst Plastic Wonder, köra ponny på travskolan och lära sig mer om hästen och dess vardag. Totalt under våren har drygt 600 elever deltagit i projektet.

Vi hade dessutom en särskoleklass den 11 september på Familjen Hedmans ponnygaloppridskola på Angarn där barnen fick umgås med hästarna och prova på att rida både en mekanisk galopphäst och riktiga hästar. Alla elever och lärare fick varsin familjefribiljett för upp till 6 personer till Täby Galopp.

Projektet har fått stor uppmärksamhet i media med helsidesuppslag i Sydsvenska Dagbladet, Eskilstunakuriren och Hallandsposten. Dessutom lades det ut reportage från flera av dagarna via webb –TV. Projektet följs nu upp under 2013 då alla förbund inom HUS kommer att få chansen att visa upp sin sport på många olika platser i landet.

Rivstart för Galoppens Talanger och Galoppens utmanare

Under hösten startade vi upp HUS-projektet Galoppens Talanger. Vi fick in så många sökande att när vi hade fyllt grupperna (6 stycken på Täby och 6 stycken på Jägersro) hade vi ytterligare 26 stycken intresserade. Dessa delades då in i två grupper, en per bana, och döptes till Galoppens Utmanare.

Projektet kommer att hålla på under hela 2013. Hittills har vi fått bra uppmärksamhet i media genom intervjuer på en tävlingsdag på Täby och genom ett helt reportage om projektet på TV 4 Sports söndagssändning. Vi har också börjat med att profilera talangerna i banornas program och på Svensk Galopps hemsida.

Vi kommer också att öppna upp flera av projektets föreläsningar. Vi vill ge fler chansen att gå på intressanta föreläsningar om galopprelaterade ämnen. På Jägersro i slutet av december hade Colin Rayner en mycket uppskattad dag då alla intresserade var inbjudna. Det var faktiskt fyra tränare med och även en från travet.

Galoppens Talanger har jockeyerna Per-Anders Gråberg (Täby) och Jacob Johansen (Jägersro) som mentorer. De finns till hands både till vardags och under tävlingsdagar för att ge tips, råd och stötta deltagarna. Det krävs dock att tjejerna själva tar initiativ och tar kontakt med sina mentorer. Utmanargruppen har Colin Rayner som coach.

Under året hann vi med tio utbildningsdagar. Två föredrag om kost och egenträning med Patric Friberg från Motivactive, två dagar med filmgenomgång och taktik med Ole Larsen, två träningar på mekanisk galopphäst med Per-Anders Gråberg och fyra föredrag om träningsridning och galopphästens fysik och anatomi + balansträningar med Colin Rayner.

Aktiviteterna har fördelats jämnt mellan Jägersro och Täby förutom att Jägersros mekaniska galopphäst har varit sönder hela hösten och därför har dessa träningar inte kunnat genomföras där.

Ponnygaloppen under året

Ponnygaloppens sponsrades även i år generöst av Stefan Friborg och hans fru Dalva De Oliveira. Denna sponsring har gjort det möjligt att betala ut resebidrag till alla som åker längre än 30 mil enkel resa till en tävling.

Dessutom sponsrar de Dalva De Oliveira Ponnygaloppserie där vi delade ut 48 000 kronor. Genom en anonym sponsor fick vi även chansen att premiera ridskolorna lite extra och kunde även ge prispengar till bästa ridskoleponnyerna och ridskoleryttarna i varje kategori. Alla som var med och red i finalen i serien kommer genom denna sponsor att få varsin jacka.

Totalt tävlades det i ponnygalopp på 17 tävlingsdagar under året, 11 på Täby, 4 på Jägersro, 1 på Göteborg och 1 på Strömsholm med totalt 551 startande i 88 lopp. Vi hade också flera ponnygaloppläger, licenskurser och en Kick-off per bana inför säsongen.

Mot 2013!

Nu laddar vi batterierna för 2013. Redan i mars skickar vi som sagt fyra ambitiösa ponnyjockeys till en utbildningshelg på British Racing School. Resan är möjlig genom att Jockeyklubben betalar för denna spännande resa. Ponnygaloppen fortsätter med Dalva De Oliveira Ponnyserie och på Strömsholm kommer SM i ponnygalopp att avgöras.

Galoppens Talanger tappar inte fart utan fortsätter med stor intensitet. En av höjdpunkterna är att Musse Hasselvall kommer att ha ett ruffiepass (en kombination av par-, kamp- och individuella fysövningar som ger funktionell styrka, kondition, koordination och balans) på båda banorna. Dessutom kommer vi att sätta fokus på mediaträning med hjälp av Kanal 75.

- Lotta Malmborg

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Katinka Berg kommer den 30 juni 2024 att lämna sitt uppdrag som interim marknads- och försäljningschef för Svensk Galopp AB.

Enligt kontraktet avslutas det tidsbegränsade uppdraget den 30 juni. Ansvaret för kommersialisering av Svensk Galopp läggs på den kommande vd:n. Rekryteringsprocessen av ny vd pågår för närvarande.

- Mitt uppdrag som interim marknad & försäljningschef för Svensk Galopp AB var att sätta struktur, skapa och implementera ny kommunikationsstrategi, identifiera ny strategisk riktning för ökad omsättning och tillväxt i galoppsporten, säger Katinka.

- Tillsammans med mitt hårt arbetade team har vi på mycket kort tid genomfört stora insatser och skapat förändringar som ska ligga till grund för en positiv utveckling av Svensk Galopp, samt galoppen i Sverige. Jag tackar för fantastiskt roliga och produktiva månader med ledningsgruppen och marknadsteamet, avslutar Katinka.

Häst i box Häst i box

Svensk Galopp introducerar ett nytt e-postutskick för dig som är verksam inom galoppsporten. Vår målsättning är att kunna ge dig den mest relevanta informationen för att framgångsrikt bedriva din verksamhet inom sporten. Läs mer

Tävling SvenskGaloppFlagga Elina Björklund.jpg Tävling SvenskGaloppFlagga Elina Björklund.jpg

Ett nytt och slutförhandlat tilläggsavtal gällande galoppverksamheten på Jägersro var åter på agendan när Svensk Galopps fullmäktige möttes för en extrainsatt stämma på måndagskvällen. Den här gången antogs avtalet med kvalificerad majoritet. Skånska Fältrittklubben presenterade även ett kompletterande förslag, som ej fick bifall av fullmäktige. Läs mer