Tobias Hellgren: ”Om man gör saker halvhjärtat så har man gett upp på förhand”

2 oktober 2020

Tobias Hellgren kan snart se tillbaka på tre säsonger som proffstränare. Han och sambon Anna Pilroth driver verksamheten tillsammans och de har tagit nästan 60 segrar ihop. Imorgon, lördag, sadlar de ut Sea Moonster i Svenskt St Leger på Göteborg Galopp.

Elbling squareTobias Hellgren och Anna Pilroth efter en seger med Elbling på Göteborg Galopp år 2018. Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp

Många blir förvånade över att hitta ett träningsstall med nästan 20 galopphästar i Mellerud i Dalsland. Det är långt till närmaste galoppbana, men det unga paret Tobias Hellgren och Anna Pilroth har aldrig ångrat flytten till Kolungens Gård för nästan två år sedan.

De menar till och med, att med 13 mil till Göteborg Galopp, 22 till Övrevoll och 40 till såväl Jägersro och Bro Park, är gården faktiskt ganska centralt positionerad bland Skandinaviens galoppbanor.

”Det är klart att resandet är lite drygt, men å andra sidan blir det aldrig några tvådagarsresor. Vi kommer fram och tillbaka till alla banor i Skandinavien över en dag. Vi har inte spenderat en enda natt på hotell på grund av tävlingar i år”, säger Tobias.

Paret har drivit verksamheten tillsammans i nästan tre år, men dessförinnan har både Tobias och Anna samlat viktig erfarenhet inom galoppsporten. Tobias som amatörryttare och amatörtränare; Anna som jockey med nära 300 segrar.

När Tobias tog ut sin proffstränarlicens bestämde Anna sig för att tacka nej till ritter för andra tränare. Istället lägger hon all sin energi på stallets hästar och rider dem nästan alltid i lopp.

”Jag är väldigt glad och tacksam för att Anna har valt att fokusera på stallet. Om du ska rida för andra så måste du göra det hela tiden. Det är enormt värdefullt för mig att Anna istället har valt att lägga all sin tid och fokus på våra hästar”, berättar Tobias.

Det här upplägget ger utrymme för en ärlig kommunikation mellan tränare och jockey, något som Tobias uppskattar.

”Det mest väsentliga en jockey kan göra är att komma med feedback efter loppet. Enligt min mening är Anna och Jan-Erik Neuroth de två ryttarna i Skandinavien som är bäst på att ge återkoppling. För en tränare är det viktigt med feedback som hjälper till att ta hästen framåt.”

calvadosTobias vann över 25 lopp som amatörryttare. Tolv av segrarna var tillsammans med Calvados. 


Många fördelar med att träna på landet

På tävlingsplatsen är Tobias tränare och Anna jockey. På hemmaplan är det dock ingen uppdelning. Båda rider, jobbar i stallet, sköter gården och kör hästarna till tävlingar.

Den enda skillnaden är att det är Anna som står för skoningen av stallets 18 hästar.

Såväl Henrik Engblom som mor och dotter-duon Anette Stjernstrand och Nathalie Mortensen har tidigare tränat på Kolungens Gård och det finns bra träningsmöjligheter på gården. Sedan tidigare fanns det en rundbana med sand. Förra året anlade Tobias och Anna dessutom en flisbana som är nästan 800 meter lång.

Det finns många fördelar med att träna på landet, menar Tobias.

”Det blir så klart extra jobb. Vi fodrar klockan 6 på morgonen och lämnar inte stallet förrän sent på kvällen. Men vi har en så stor frihet jämfört med att träna på en bana. Vi kan träna hur vi vill, på vilket underlag vi vill, när vi vill. Dessutom är hästarna lugna och harmoniska.”

Daglig utevistelse är viktig del av parets träningskoncept.

”Hästarna går ut i hagen tidigt på morgonen och kommer in på eftermiddagen. De går i stora hagar tillsammans med kompisar. Det gör hästarna lugnare, och inte så kaxiga. Dessutom rör de sig mycket. Vi har inte en enda häst som går ut på morgonen och är stel.”

Det är ingen tvekan om att paret är nöjda med sitt val av arbete – om det nu är vad man kan kalla det.

”Man kan inte se det som ett jobb - det är en livsstil”, säger Tobias.

Anna tittar in i fikarummet där vi sitter, lyssnar på samtalet och flikar in: ”Det är väldigt få dagar som man önskar att man gjorde något annat. Men man kan aldrig stå till, då går det bakåt. Vi ser oss som väldigt priviligierade som får möjligheten att arbeta med det här, men vi kan aldrig slappna av.”


Tuff start

Inledningsvis ägde paret alla hästarna själva. Sedan starten har de knutit flera nya ägare till stallet, vilket de ser som en stor trygghet.

”Det går att slappna av och göra ett bättre jobb när man inte hela tiden är stressad över pengar. När ekonomin är på rätt sida kan man se på det hela på ett helt annat sätt. Vi kan styra istället för att parera, och vänta på lopp som verkligen passar hästarna. Men samtidigt gäller det förstås att leverera”, säger Tobias.

”För oss är det ingen skillnad mellan hästarna som löper i våra färger och hästarna som löper i någon annans färger – de är alla del av vårt stall.”

På knappt tre säsonger har stallet tagit hem 58 segrar; 20 år 2018, 20 år 2019 och hittills 18 i år.

Att välja en höjdpunkt är svårt. En Listed-seger för två år sedan smäller högt. Det gör även segern i norsk Champion Hurdle med Ajas. En annan riktigt fin dag för stallet var när Buy And Sell vann i Tyskland i slutet av förra året och Ajas slutade fyra i en Listedlöpning samma dag.

”Men kanske största segern är att vi sitter här. När vi började, var det långt ifrån säkert att vi ens skulle få ihop det första året. Nu har vi äntligen fått snurr på verksamheten”, säger Anna.

Tobias och Anna sticker inte under stol med att det första året var riktigt tufft.

”När vi började hade stallets hästar i snitt 57 i formtal.”

Även det här året har varit jobbigt. Coronapandemin har satt sina spår på verksamheten. Ekonomin är osäker för många och investeringsviljan i nya hästar är låg.

Men verksamheten har tuffat på och hästarna har utvecklats. Nu har elva av hästarna över 70 i formtal. Det inkluderar stallets nyförvärv Ginmann med ett formtal på 85. Sexåringen vann bland annat Dansk Jockey Club Cup (L) år 2018, då i träning hos Marc Stott.

”Det är jättespännande med Ginmann! Vi har nyligen köpt honom och han har blivit kastrerad. Han är för övrigt till salu inom stallet, det får du gärna skriva” tillägger Tobias med ett skratt.


Målet: att bli championtränare

20 besök i vinnarcirkeln blev det förra året. Med två månader kvar på säsongen hoppas Tobias att slå den siffran i år.

”Segermässigt vore det roligt att komma över 20 segrar i år och det har vi en realistisk chans att göra. Men det handlar framförallt om att få varje häst att leverera så bra som de kan.”

För att hästarna ska kunna prestera på sitt bästa gäller det att matcha hästarna i rätt löpningar. Tobias berättar att matchningen är en taktisk del av träningen som han verkligen tycker är intressant.

”Jag gillar verkligen när man får propparna i mars och kan börja lägga planen framåt. Det är väldigt tillfredställande när man har rätt, när man har gjort en korrekt bedömning av hästen. Målsättningen är alltid att alla våra starthästar ska vara bland de tre första.”

Även om han anser att en placering ofta kan räknas som bra nog, så går det inte att ta miste på Tobias’ tävlingsinstinkt. Målet är tydligt – att en dag bli championtränare.

”Det måste det vara. Antingen så vill man bli bäst, eller så behöver man inte vara med – det är så jag ser på det. Om man gör saker halvhjärtat så har man gett upp på förhand.”

MartiniMartini vann Brasco Guldhandicap på Bro Park förra året. Martini tävlar i stallets gröna och vita färger. Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp


Erfarenhet och självförtroende

De snart tre åren som proffstränare har gett mycket värdefull erfarenhet – men också självförtroende.

”Nu är det lättare att våga följa magkänslan än vad det var för några år sedan. Det är viktigt att kunna lita på sig själv. Vi är inte så gamla, men vi är över stadiet där vi känner att vi hela tiden måste bevisa för andra vad vi klarar av.”

”Vi har ändå tränat nästan 60 vinnare på tre år och känner att om hästen är bra nog, då är vi bra nog att leverera.”

Men man slutar aldrig att lära sig, speciellt när man arbetar med hästar.

”Everyday is a school day! Man lär sig något nytt varje dag” säger Tobias och fortsätter:

”Jag fyllde 30 i juni och jag ser på något sätt fram emot den dagen då jag fyller 60. Jag kan så mycket mer nu jämfört med för tre år sedan eller fem år sedan – tänk vad mycket man kommer kunna när man är äldre och har gjort alla tabbar som man möjligtvis kan göra!”


Sea Moonster kan överraska i Svenskt St Leger

En ny erfarenhet får paret på morgondagens tävlingar i Göteborg, när de för första gången sadlar ut en häst i Svenskt St Leger. Det är valacken Sea Moonster som representerar stallet i årets sista klassiska löpning, som för första gången avgörs på Göteborg Galopp.

”Realistiskt sett, om han är bland de tre första så har han sprungit över alla förväntningar”, säger Tobias.

”Samtidigt har jag väl någon slags romantisk dröm om att han kan göra det bättre än så. Jag var väldigt nöjd med honom senast, även om han bara var tvåa. Det var första gången han avslutade loppet ordentligt. Han har inte presterat som vi förväntat oss i år. Vi undersökte honom och han hade extremt höga inflammationsvärden men vi har inte kunnat hitta någon anledning varför. Nu är han ordentligt i ordning inför det här loppet och distansen är ingen nackdel. Med två derbyvinnare i loppet kan vi väl inte förvänta oss för mycket, men han har en chans att överraska.”

Ellis St MartinSea Moonster och Anna Pilroth (vit/svart dress) slutar tvåa bakom Ellis St Martin i en maidenlöpning på Bro Park i december förra året. Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp 

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Göteborg Galopp start Göteborg Galopp start

Från de riktigt stora årgångsloppen i vida världen till de närmaste dagarnas tävlingsdagar på hemmaplan. I Veckosvepet finner du lite av varje från galoppens förtrollande värld. Läs mer

Den här söndagen är det dags för säsongens första häck- och steeplechaselöpningar på Bro Park. En viktig ändring för i år är att det inte erbjuds spel på hinderloppen och att de heller inte visas på ATG Live.

I stället kan du följa hinderloppen direkt via en ny hinderkanal på YouTube. Loppen direktsänds och lopprepriserna laddas upp efter tävlingarna.

Kanalen hittar du på https://www.youtube.com/@hindersport

Pusjkin TOP 24 Pusjkin TOP 24

Att sätta sig i soffan hos Jägersrotränaren Francisco Castro och låta blicken vandra efter väggarna blir en resa i minnenas allé. Aramus, Barros Luco, Luca Brasi, Mandrake el Mago, Moe Green, Nocentsinkentucky och många, många till. Läs mer