Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Svensk galoppsport ska utvecklas på bred front

27 juni 2013

Det händer väldigt mycket i Svensk Galopp just nu. De flesta betraktar den pågående förändringsprocessen som något positivt och nödvändigt. Andra känner av naturliga skäl lite oro över vad framtiden skall föra med sig. Framför allt är det många som har frågor, idéer och synpunkter. Det tyder på ett starkt intresse och engagemang för vår sport runt om i landet. Det ser vi som ett sundhetstecken. I vårt arbete med att skapa en bättre transparens på det organisatoriska och operativa planet i Svensk Galopp kommer vi fortsättningsvis att publicera löpande lägesrapporter här på svenskgalopp.se. Den första finner du här:

 Den förnyelseprocess svensk galoppsport för närvarande genomgår är sannolikt den största som skett under de 200 år sporten funnits i Sverige.

Efter förslag från den omfattande utredningen Galoppsportens Framtid, som fick brett stöd i Galoppsverige, har en stor omorganisation gjorts. Den innebär att Svensk Galopp AB bildats, att Täby Galopp och Göteborg Galopp inkorporerats och förstärkt den nya organisationen. Samtidigt underlättar detta för sporten att tala med en gemensam röst.

Den beslutande fullmäktigeförsamlingen har vuxit från 19 till 35 ledamöter. Det innebär ett ökat inflytande för de aktiva.

Den nya nedbantade, professionella styrelsen har beslutat att sälja Täby Galopp och bygga en ny anläggning. För detta ansvarar Dag Johansson, som nu helt kommer att koncentrera sig på dessa uppgifter. Rätt lösta kommer de att innebära en ökad ekonomisk självständighet för galoppsporten.

Som Dag uttrycker det:

"Vi är igenom den första massiva fasen av omstrukturering. Vi har slagit ner ett antal nya pålar i marken, vi har lagt grundstenarna och vi har börjat bygga. Vi har också så smått börjat rulla."

Den 1 augusti överlämnar Dag den operativa stafettpinnen till Gunnar Werner, som då formellt går in som VD på Svensk Galopp AB.

Omorganisationen medförde att arbetsstyrkan både på Svensk Galopp och Täby Galopp effektiviserades. Detta har bidragit till den rejäla prishöjning av prispengar som skett i år och som motsvarar bortåt 10 miljoner kronor. I det strategi- och måldokument som styrelsen antagit (se GaloppInfo) anges att kvaliteten på sporten ska höjas. Det innebär satsning på de bättre hästarna och att det ska ske en tydligare differentiering av prissummorna. Detta framgår också av den sportpolicy som styrelsen ställt sig bakom (finns också i GaloppInfo).

Innebär detta en kraftig åderlåtning av vardagsgaloppen? Jämför man bara 2010 med 2009 kan det se ut så, men ser man det i ett lite längre perspektiv, är det tydligt att det är vardagsgaloppen, de lägre klasserna som gynnats tidigare under decenniet:

Löptyp 2000 2005 2010
Guldlopp/Elit 100 100 150
Guldhcp 70 70 100
Silverhcp 50 50 60
Hcp 55 36 46 40
Hcp 50 34 48,5 40
Treårslopp 50 56 100
Novislopp 38 40 60
Tvåårslopp 48 60 100
Maidenlopp 45 56 70/90
Beloppen är i tusental kronor
Men naturligtvis är vardagsgaloppen, basen viktig, och ska värnas. Men det får inte enbart vara spelomsättningen på kort sikt som styr propositionerna. Dessa ska presentera löpningar för de hästar som finns men inte minst ge incitament och morötter till den utveckling styrelse beslutat om.

Vad sporten behöver är profiler och fler unghästar. Det är därför som de högre klasserna och unghästarna gynnats i år, efter flera säsonger av prismässigt stillastående. Antalet 2-åriga hästar i träning har sjunkit oroväckande under senare år. Det är en utveckling som måste brytas.

Gunnar Werner som redan nu börjat greppa den stafettpinne han som tillträdande VD per den 1 augusti ska bära, utrycker det så här:

"Det handlar om en successiv utveckling av sporten, där alla goda krafter behövs. Därför är en livaktig debatt bra och ett sundhetstecken. Den ger också Svensk Galopp möjlighet att bättre informera om galoppens nya intentioner.

De intentionerna handlar ytterst om att lyfta hela galoppsporten. Att tillsammans med medarbetare och aktiva hela tiden och på bred front göra de åtgärder som krävs för att föra fram sporten till den framkantsposition den är värd. Det är ett långsiktigt arbete och långsiktighet kan ibland vara tråkig.

Glädjande är, tycker jag, att vi är på väldigt god väg. Mycket återstår. Låt oss också tillåta oss själva att ibland vara lite otåliga, för vem är inte det när man längtar efter att någonting mer ska ske. Det kommer det att göra.

Vår förändringsprocess är i full gång. Ibland med beslut och åtgärder som kanske inte kommer att uppskattas av alla men beslut och åtgärder som alla har till syfte att utveckla sporten och göra den mera tillgänglig och välsmakande för fler.

Här ingår den sportsliga strategin som en väsentlig ingrediens. Hur den strategin bäst ska tillämpas är en diskussion som pågår och som snart måste hitta sin nödvändiga och breda samsyn och förankring. Att så sker ser jag som en av mina många utmaningar och uppgifter och jag ser fram emot att tillsammans med kolleger och styrelse snart få komma tillbaka med en konkret handlingsplan som understödjer den strategi styrelsen lagt fast".

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Tävling SvenskGaloppFlagga Elina Björklund.jpg Tävling SvenskGaloppFlagga Elina Björklund.jpg

Ett nytt och slutförhandlat tilläggsavtal gällande galoppverksamheten på Jägersro var åter på agendan när Svensk Galopps fullmäktige möttes för en extrainsatt stämma på måndagskvällen. Den här gången antogs avtalet med kvalificerad majoritet. Skånska Fältrittklubben presenterade även ett kompletterande förslag, som ej fick bifall av fullmäktige. Läs mer

Bara miljö TOP Bara miljö TOP

Under de senaste veckorna har fokus legat på framtagning av ett färdigt hyresavtal, fortsatt arbete med olika tillstånd gällande markområdet samt framskrivning av programhandling. Projektgruppen har också genomfört ett antal informationstillfällen för intresserade. Läs mer

MOF181205-209231.jpg MOF181205-209231.jpg

Anders Gustafson kommer under våren 2024 att lämna sitt uppdrag som t.f vd för Svensk Galopp AB. Läs mer