Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
Ayani 3044

Stina Östlund på god väg att nå sina galoppdrömmar

12 januari 2024 16:18

Målet finns där, men på något sätt är det den långa vägen dit som gör det värt allt besvär. Stina Östlund har som dröm att jobba med galoppsporten; att bli proffsjockey, att åka utomlands och att tävla mot de bästa. Hon är på väg, men inte framme och det kanske mest fascinerade är att på vägen mot drömmen får hon uppleva en massa roliga saker.

Stina hade en grundförutsättning, det fanns hästar inom familjen. Hennes pappa var intresserad av fullblod och medan han mockade och fixade de andra stallsysslorna fick Stina sitta på något pensionerat fullblod – lite som en barnpassning på fyra ben. För ett litet barn var den en dröm att komma så nära de stora djuren. När farmor Catharina (proffstränare) lastade sina hästar och åkte in till Jägersro för att träna och tävla fick Stina följa med. Hon fick känna på atmosfären, doften och de färgstarka miljöerna.

Det naturliga steget in i sporten är sedan en ponny. För Stina hette han Goliat, en liten shetlandsponny med alla sina egenheter. Goliat och den då sexåriga Stina började träna tillsammans och Stina tog licens för att kunna tävla. Under två år kamperade de ihop, det blev kanske inte så många lopp och ännu färre segrar, men de hade roligt tillsammans och Stina lärde sig massor. Nästa steg blev C–ponnyn Corina och Stina fick lära sig lite mer om träning och taktik. Det blev varierad träning, taktiska funderingar och andra klurigheter – för Corina var inte så stor och inte särskilt snabb. För att kunna hänga med i loppen fick Stina vara smart och redan här fick hon stöd av Svensk Galopp.

Den tidigare jockeyn Fredrik Johansson är coach för ryttare och hjälper dem på vägen – och där fick Stina både vara med både på fysträningar med inriktning på ridning och hon fick praktiska råd. Det gav resultat och tillsammans med Corina blev det tre segrar (på otaliga försök). Samtidigt fick Stina också börja rida på fullblod och det var där och då som hon förstod att galoppsport var hennes grej.

Nästa steg för Stina blev en D–ponny, det blev ett arabiskt fullblod. En riktigt snabb D–ponny kan kosta mycket pengar, Sessa (som hon hette) blev en lösning som passade. Sessa var inriden och grundriden, men Stina fick börja från början med träning och den delen. Precis som när det handlade om Corina fick Stina vara smart och jobba målmedvetet. Stina fick lära sig att rida taktiskt, även om hon inte hade den snabbaste hästen gällde det att ha krafter kvar till slutet. Hon fick lära sig känna tempo, utnyttja hästens bästa egenskaper och även om hon aldrig hade den snabbaste hästen vann de fyra lopp tillsammans.

Här läggs nog grunden till framgång, visst går det att köpa snabbhet för pengar – men Stina lade grunden till hästkunskap och förståelse för individen. Samtidigt som hon hade kul och utvecklades som ryttare.

Framgångarna med Sessa gav hennes också möjlighet att åka till England och få några dagars utbildning på British Racing School. Trots att hon vi den tidpunkten ridit fullblod både hos farmor Catharina och hos den framgångsrika proffstränaren Jessica Long öppnades nya dörrar.

Foto: Privat
British Racing School Jockeyklubben Cup

Stina Östlund på en av träningarna på British Racing School. Platsen vann hon genom att få flest hederspris i Jockeyklubben Cup.

Om vi summerar Stinas ponnykarriär så red hon nog 150 lopp, det blev knappt en handfull segrar men massor med roliga minnen och ännu mer kunskap.

Just Jessica Long som vi nämnde tidigare är en del i Stinas utveckling. Hos Jessica och Padraig fick hon chansen att jobba extra, rida fullblod och träcka (leda hästar i samband med tävling) vid både stora och små tävlingsdagar. Stina fick chansen att rida träningsjobb på en häst som heter Ayani som ägs av musikern Benny Andersson (en av medlemmarna i ABBA). Ayani vann sedan Svenskt Derby, det finaste en 3-åring kan vinna, och är ett av Sveriges mest lovande fullblod.

Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
Ayani 9119

Stina vid ledtygeln efter Ayanis populära seger i Svenskt Derby 2023. Stina har träckt Ayani inför och efter varje start han gjort.

Stina har nu amatörlicens, har hunnit rida tre löpningar och kommer aldrig att glömma första gången hon fick chansen. Hästen hette Seashell Pearl och Stina fick ta ledigt från skolan för att kunna rida. Det var nervöst, men Stina – som lärt sig så mycket under sina ponnyår – klarade det galant och slutade sjua. Som kuriosa kan vi nämna att det tredje loppet Stina red gjorde hon på What Dose. En häst som hennes farmor tränar och hennes farfar äger.

Drömmen om att bli proffsjockey lever, men glöm aldrig att vägen dit kan vara helt fantastisk.

Precis som Stina så har vem som helst möjligheten att uppleva samma äventyr, även fast man inte är född in i galoppsporten. På våra banor i Sverige (Bro Park, Jägersro och Göteborg Galopp) finns det möjligheter till att besöka fullbloden, det finns turer för att komma ”backstage” och uppleva precis det som Stina fick möjligheten till.

Stort lycka till i framtiden Stina!

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Den här söndagen är det dags för säsongens första häck- och steeplechaselöpningar på Bro Park. En viktig ändring för i år är att det inte erbjuds spel på hinderloppen och att de heller inte visas på ATG Live.

I stället kan du följa hinderloppen direkt via en ny hinderkanal på YouTube. Loppen direktsänds och lopprepriserna laddas upp efter tävlingarna.

Kanalen hittar du på https://www.youtube.com/@hindersport

Pusjkin TOP 24 Pusjkin TOP 24

Att sätta sig i soffan hos Jägersrotränaren Francisco Castro och låta blicken vandra efter väggarna blir en resa i minnenas allé. Aramus, Barros Luco, Luca Brasi, Mandrake el Mago, Moe Green, Nocentsinkentucky och många, många till. Läs mer

Tävling SvenskGaloppFlagga Elina Björklund.jpg Tävling SvenskGaloppFlagga Elina Björklund.jpg

Ett nytt och slutförhandlat tilläggsavtal gällande galoppverksamheten på Jägersro var åter på agendan när Svensk Galopps fullmäktige möttes för en extrainsatt stämma på måndagskvällen. Den här gången antogs avtalet med kvalificerad majoritet. Skånska Fältrittklubben presenterade även ett kompletterande förslag, som ej fick bifall av fullmäktige. Läs mer