Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

SG:s ordförande Hans Hansson: Sverige har bland de högsta prissummorna i västvärlden

2 juli 2013

Jag har stämt möte med Svensk Galopps ordförande Hans Hansson i Hästsportens Hus, där han tillbringar en hel del tid till följd av förre VD:ns respass.

När jag kommer är han fullt sysselsatt med samtal med några av SG:s medarbetare. Det handlar om budget och andra ekonomiska frågor.

När vi sätter oss ner i det rum som var mitt kontor under åren som generalsekreterare är Hans Hanssons första kommentar:

- Det är mycket lojala och kunniga anställda här på förbundet. Han slår ut med armen i en gest som ser ut att omfatta alla i omgivningen.

Vi kommer snart in på den senaste tidens missnöjesyttringar:

- Hade det här varit ett normalt företag skulle vi dragit i handbromsen från dag 2, då den nuvarande styrelsen tog över. Vi skulle ha sänkt prissummor, dragit ner på antalet löpningar och tävlingsarrangemang och sett över antalet anläggningar. Men vi har prioriterat att värna sporten och de aktiva – precis som syftet var med utredningen Galoppsportens Framtid.

- I Göteborg var t ex prissummorna 2009, året innan Svensk Galopp tog över ansvaret, i de vanliga loppen mellan 24.000 och 48.000 kr. I fjol var motsvarande siffror 40.000-75.000 kr. De har alltså höjts med 40-56 procent.

Vi fastnar vid ämnet prissummor. Hans Hansson konstaterar att Sverige har bland de högsta prissummorna i västvärlden. I Europa är det bara Frankrike och Irland som högre priser, sett till genomsnittlig prissumma per löpning. Snittet i Sverige var 2011 13.092 euro (nästan 120.000 kr per löpning). Det är mer än t ex i England (11.917), Tyskland (9.817) – och Norge (12.533). Och det är nästan på nivå med världens största galoppland, USA: 14.940.

- Vi kan naturligtvis kritiseras för dessa höga prissummor. När priserna 2010 ökades med ca 10 miljoner kr – den högsta i galopphistorien – var det en allmän uppfattning att det skulle ge dynamiska effekter i form av fler hästägare, uppfödare och hästar. Så blev det tyvärr inte.

Jag berättar om ett möte på Jägersro våren 2010, då dessa goda nyheter meddelades. Det ledde knappt till en höjning av ögonbrynen. Däremot ledde ett rykte om att hästägarna skulle få betala lite mer för att få programmen hemsända till desto större reaktioner.

- Jag har hela tiden sagt att vi måste förbereda oss för framtiden, understryker Hans Hansson. Jag har varnat för beroendet av ATG och spelmonopolet. Nedgången i fjol med ca 6 procent för ATG kom till och med lite fortare än beräknat. Dessvärre har nedgången fortsatt i början av detta år.

- Vi måste därför fortsätta vårt rationaliseringsarbete, vilket bl a lett till att antalet anställda minskat. Vi kommer förmodligen att ta över mer i egen regi än att förlita oss på konsulter. Men framför allt måste vi skapa nya intäktskällor. Allt detta kräver ett omfattande och systematiskt arbete där vi måste vända på varenda sten. I detta kan vi inte följa stundens ingivelser och minsta opinionsyttring. Kostnadsbesparingar måste bli bestående.

- Pengarna för försäljningen av Täby Galopp lägger vi i Önsta, där vi samlar resurserna. Vi kan därför låna ut pengar från bananläggningen räntefritt för att minska våra kostnader.

Om arbetet med att finna rätt lokalisering för den nya huvudstadsbanan, berättade Hans Hansson mer i en artikel som nyligen publicerades på hemsidan.

Ordföranden vill inte kommentera VD-avgången offentligt. Han tycker inte att man inom galoppsporten ska hålla på med smutskastning. Han gör i stället en generell kommentar:

- Jag har inget emot när det är lite rörigt och jag har inget emot kritik och avvikande uppfattningar men det trista inom galoppsporten är bristen på lojalitet och respekt för varandra. Från mina andra verksamhetsområden som Scania och Handbollsförbundet är jag van vid att få stöd av ägarna, det vill säga i det här fallet sällskapen.

- Särskilt som styrelsen år efter år fått ansvarsfrihet av fullmäktige. Sedan kan styrelsen inte ägna dagar åt att svara på påhopp utan sakliga underlag.

- Det känns som om en del är mer intresserade av att driva egna agendor och ägna sig åt intrigmakeri. En av dem som vill ha en ”granskningskommission” skrev för övrigt till Dag Johansson och gratulerade honom och styrelsen till ”ett lysande arbete” när det gäller processen att välja Önsta. Det inger inte stort förtroende när man ena stunden gratulerar till gott arbete och den andra ifrågasätter vad vi gör. Det är för övrigt samma person som var ex-VD:ns ingång till jobbet.

Medan vi pratar ringer det då och då på Hans Hanssons telefon – som han är mycket tillgänglig på. Han ler lite:

- Det var den tredje tränaren som ringde och undrar varför vi ska avskaffa stödet till svenska hästar. Det ska vi naturligtvis inte. Möjligen ska vi göra lite omfördelningar. Men det vore idiotiskt av oss i ett läge när vi snart ska träffa Finansdepartementet – med finansmarknadsminister Peter Norman i spetsen - och Jordbruksdepartementet. De skulle ha mycket liten förståelse för en sådan avveckling.

- Vad jag saknar i galoppsporten jämfört med handbollen är de självläkande krafterna. Visst fanns det gnällspikar och märkliga idéer där också men det fanns en allmän respekt för de demokratiska spelreglerna och för att man skulle vara lojal mot fattade beslut. Man insåg att vi befann oss i ett lagsammanhang, där alla måste sträva åt samma håll.

- Även galoppen har demokratiska institutioner som ska granska styrelsearbetet, som revisorer och valberedning. Valberedningen har sålunda satt igång en utredning för att granska den gångna verksamheten.

Tilläggas kan att Hans Hansson var vice ordförande i Svenska Handbollsförbundet då Sverige befann sig i en guldålder som kulminerade i VM-guldet 1990. Handbollen var för övrigt först med att bjuda in media på allvar genom att t ex tillåta intervjuer mitt under matcherna.

Nå, Hans, varför fortsätter du?

- Man är väl lutheran. Har man antagit ett uppdrag ska man fullfölja det. Jag vill attrahera nya intressenter och lyfta sporten. Potentialen finns.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Tävling SvenskGaloppFlagga Elina Björklund.jpg Tävling SvenskGaloppFlagga Elina Björklund.jpg

Ett nytt och slutförhandlat tilläggsavtal gällande galoppverksamheten på Jägersro var åter på agendan när Svensk Galopps fullmäktige möttes för en extrainsatt stämma på måndagskvällen. Den här gången antogs avtalet med kvalificerad majoritet. Skånska Fältrittklubben presenterade även ett kompletterande förslag, som ej fick bifall av fullmäktige. Läs mer

Bara miljö TOP Bara miljö TOP

Under de senaste veckorna har fokus legat på framtagning av ett färdigt hyresavtal, fortsatt arbete med olika tillstånd gällande markområdet samt framskrivning av programhandling. Projektgruppen har också genomfört ett antal informationstillfällen för intresserade. Läs mer

MOF181205-209231.jpg MOF181205-209231.jpg

Anders Gustafson kommer under våren 2024 att lämna sitt uppdrag som t.f vd för Svensk Galopp AB. Läs mer