Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Sabre Light storskrällde i V4-finalen

24 juni 2013

Täby Galopp serverade en ordentlig långlunch i onsdags med totalt tio löpningar. En för övrigt favoritbetonad V4-omgång fick en minst sagt överraskande final när Claes Björling-tränade Sabre Light knep den översta pallplatsen under Rebecca Colldin. Det bidrog till att utdelningen klev upp till goda 12 478 kronor.

Sabre Light

Det blev ordentlig fart på tillställningen V4:ans avslutande Klass 1-handicap. Just Nu (I Karlsson) och Barlaman (M Smith) började genast kivas om ledningen och de båda hästarna öppnade ganska snart upp en rejäl lucka till det övriga fältet. Glädjetaktiken lyckades naturligtvis inte. Redan med 600 meter kvar slängde Just Nu in handduken och efter ytterligare 300 meter var det dags för Barlaman.

Istället var det Claes Björlings Sabre Light som tillsammans med Rebecca Colldin tog över kommandot med 300 meter kvar. Såväl Demeanour (Da Silva) som Condor (O Wilson) avslutade starkt från kön, men lyckades inte fånga in Sabre Light, som avgjorde med en halv längd.

Sabre Light betalade ett vinnarodds på hela 46 gånger pengarna och var därmed den minst spelade hästen i fältet. Det bidrog naturligtvis även till glada odds på både Komb och Trio, närmare bestämt 565 respektive 8 865 gånger insatsen.

Claes Björlings stall har haft det lite motigt de senaste månaderna och det var en påtagligt nöjd tränare som tog emot sin adept i vinnarcirkeln.

- Det var på tiden! Stallet har varit virusdrabbat under en tid, men förhoppningsvis börjar det släppa nu. Sabre Light har en hög grundkapacitet och i normal författning skulle han vara med bland de främsta idag. Men jag får villigt erkänna att jag trodde mer på Theocritus, sade Claes.

Dubbelt Wilson

Danska lärlingen Oliver Wilson går från klarhet till klarhet. Den här onsdagen kunde han bokföra en fin V4-dubbel med hästarna Lady Lily och Major Calloway.

Den förstnämnde visade prov på riktigt fin speed i luncens inledande stolöpning över raska 1 150 meter. Den sjuåriga fuxan kunde inte vara med i startrusningen, men letade sig fram mellan hästar i början av upploppsrakan och drog till slut det längsta strået med en hals före en tapper Swedish Streak (M Santos).

- Lady Lily var inte så snabb från start, men hon har en bra speed och har inga problem med att gå fram mellan hästar. Idag kämpade hon riktigt tappert hela vägen, sade Oliver.

Lady Lily tränas av Sören Jensen i Danmark och ägs av Elkär Stutteri.

Oliver Wilsons andra vinnare var fyraårige Major Calloway, som trots en småstrulig inledning och toppvikt kunde spurta undan till en relativt säker seger före länge ledande Smart Endeavour (M W Friberg).

- Major Calloway fick en tryckare från start och tappade lite fart. Men han återfann ganska snart rytmen och avslutade riktigt fint sista biten, summerade Oliver Wilson.

Peter Strandbergs Major Calloway har löpt väldigt jämnt i tränare Alex McLarens regi. Det här var USA-importens andra seger i år.

- Major Calloway fick ingen optimal löpning idag och drabbades av trafikproblem. Trots det löste det sig fint till slut, mycket tack vare hästens fina speed, sade Alex McLaren.

Mette bombade och vann

En V4-avdelning kvar att redovisa. Amatörryttarna gjorde upp i en fullsatt och på förhand vidöppen uppgörelse. Men med facit i hand var lösningen väldigt enkel.

Rutinerade Mette Kjelsli sände genast fram Johan Lindberg-tränade Lucifer till ledningen och släppte sedan ingen över bron över de 1 350 meterna.

- Johan sa att det bara var att bomba från start och det var just vad jag gjorde. Det kändes lite tungt sista biten och jag kunde höra att de andra närmade sig bakifrån, men Lucifer kämpade på fint, sade Mette Kjelsli.

- Lucifer har gjort det bra när han har fått dra i ledningen tidigare starter så vi testade samma recept idag. Jag tyckte att det såg ganska klart ut en bit in på upploppet och det var egentligen ingen av konkurrenterna som speedade bakifrån. Tanken var att den här hästen skulle skolas om till häckar, men vi får nog hålla kvar honom i sprintlöpningar ett tag till, sade Johan Lindberg.

Trots tre favoritsegrar inom V4-ramen klättrade utdelningen upp i fina 12 478 kronor fördelat på 106 rätta system.

Årets första fullträff

Efter flera fina prestationer i tuffa sällskap tidigare under säsongen fick Fredrik Reuterskiöld-tränade Anjin äntligen spräcka årets segernolla i V5-omgångens inledande Treårslöpning.

Valmir De Azeredo gav Mr Ascots USA-import en avvaktande inledning och väntade med att sätta in attacken till upploppets början. Anjin tog enkelt över kommandot med 200 meter kvar och lyckades även hålla undan för storspurtande Angel Light (P-A Gråberg) i de avslutande galoppsprången.

Riksgaloppören Sibenik fick en spårsnål resa under Danny Patil och skar mållinjen som fyra.

Salmings nyförvärv övertygade

Börje Salming har ägt flera fina hästar hos tränare Madeleine Smith de senaste åren. I V5-2 fick det tidigare hockeyesset besöka vinnarcirkeln med ett nytt intressant nyförvärv; irlandsimporten Adone, som Madelene Smiths sambo Börje Wetterlind ropade in på July Sales tidigare i år.

Från sitt utvändiga startspår tog Araafa-sonen resolut över taktpinnen mitt i slutsvängen och drygade ut till en smått överlägsen seger över upploppet. En prestation som skvallrar om att vi kommer att få se mer av Adone framöver.

- Jag har bara ägt Adone i en månad och knappt hunnit hälsa på honom i stallet. Men efter dagens fina seger ska jag ge honom en hel hink med morötter, sade en nöjd Börje Salming.

5,5 längder bakom vinnaren gjorde Peter Jardbys nyförvärv Lord of Persia (S Karlsson) det bra som tvåa.

Mersmakande debut

En häst som definitivt blir att räkna med i de stora tvåårsloppen framöver är Vanja Sandrup-tränade Latitude. Lateral-stoet var lite sen från start och avslutade inledningsvis det 15 hästar starka startfältet i en Maidenlöpning över 1 200 meter.

Men när Valmir De Azeredo väl bad om mer i utgången av svängen plockade det lilla stoet fram åtminstone två överväxlar och när hon kom flygande en bit i banan såg konkurrenterna närmast ut som statister.

SGS III:s Latitude är en halvsyster till välbekante Maserati och uppfödd av Tor Harry Sigfridsson.

Det råder inga tvivel om att Vanja Sandrup har höga förhoppningar på sin adept.

- Latitude är nog den bästa tvååringen jag någonsin haft i träning. Hon har utvecklats enormt de senaste månaderna och presterat otroligt fina tider i träningsjobben.

- Jag hade naturligtvis aldrig åkt hela vägen upp till Täby för att debutera om jag inte haft riktigt höga förhoppningar på Latitude. Om hon tar det här loppet på ett bra sätt siktar vi på Breeders Juvenile och då hoppas jag att Valmir kan rida igen, sade Vanja Sandrup.

Patchouli vann när stallkamraten svek

Tränare Camilla Nilsson och Onsala Arabians hade två hästar till start i Qatar Near Arabian Cup. Dortzie (J Johansen) spelades till favorit, men skulle inte ha med utgången att göra.

Istället var det stallkamraten Patchouli som under den välridande lärlingen Duilio Da Silva bärgade en knapp seger före Blyte (E Chaves) och Windflower (A Pilroth).

Patchouli är uppfödd av sin ägare och tog karriärens fjärde seger i 15 starten.

”Fighterbrud med gott hjärta”

V5-omgången avslutades med en treårsnovis över fullvuxna 2 400 meter. Cross The Creek (D Patil) spårade länge men fick med 100 meter kvar sträcka vapen mot Marc De Savoie (J Johansen) och framför allt Lettering, som plötsligt dök upp från en anonym position och avgjorde med ett huvud för Dina Danekilde.

Det var en mycket nöjd tränare Karlin Lindberger Gajda som mötte upp sitt fuxsto i vinnarcirkeln.

- Lettering är en fighterbrud med ett riktigt gott hjärta, summerade Karin.

Rätt V5-rad betalade 6 401 kronor fördelat på 36 rätta system.

Läskigt lätt för Monster of Speed

En lång dag på kapplöpningsbanan avslutades med en Novis-steeplechase som trots två strykningar hade mönstrat ett fint niohästarsfält. King Among Queens tog genast hand om ledningen för Christopher Roberts och höll i taktpinnen fram till det näst sista hindret då han tvingades släppa till Monster of Speed.

Den sexårige Songline-sonen i träning hos Satu Tikkaja i Säffle hade legat med som trea redan från start och när Daniel Wirenstål bad om mer runt slutsvängen tog Monster of Speed enkelt över ledningen och drygade ut till en mycket lätt seger.

- Det här var egentligen inte så jobbigt. Bara att luta sig tillbaka och vila fram till 1 000 meter kvar, skojade Daniel Wirenstål, som skördat fina framgångar i hinderloppen i år.

- Jag och Monster of Speed hade lite olika idéer om taktiken. Hästen ville gå i ledningen och jag önskade mig ett avvaktande upplägg. Det blev nog lite mitt i mellan. Jag tycker att jag hade bra koll på ledaren sista 1 000 och kände att Monster of Speed skulle vara starkast sista biten, fortsatte Daniel.

Tränare Satu Tikkaja var lika nöjd som ryttaren.

- Vi har haft en del problem med den här hästen tidigare Idag fick han äntligen visa hur bra han är, sade Satu, efter Monster of Speeds första besök i vinnarcirkeln.

Onsdagens totalomsättning kom upp i rekordhöga 5 148 451 kronor. En siffra som lovar gott inför morgondagens V65-tävlingar på Jägersro.

 

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Manuel Santos toppmontage Manuel Santos toppmontage

Det var jubel, rop och applåder. Manuel Santos, Manolito kallad av en del, var en mycket populär vinnare när han gjorde comeback – som amatör. Sex år efter senaste loppet och sju år efter den senaste vinsten är han tillbaka. Läs mer

pusjkin 0210 pusjkin 0210

Pusjkin har seglat upp som favorit till i storloppet Pramms Memorial. Det efter att han spurtat ner storfavoriten Duca Di Como i ITM Spring Mile (L) vid Jägersros årspremiär. Läs mer

Duca Di Como wins the ITM Spring Mile 2020.jpg Duca Di Como wins the ITM Spring Mile 2020.jpg

Söndagens tävlingsdag på Jägersro är den första för året i Malmö. Säsongen rivstartar med listedlöpningen Irish Thoroughbred Marketing Spring Mile och på Galoppappen har vi samlat presentationer av starthästarna. Läs mer