Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Petersen och Neuroth dominerade storloppsdagen

26 november 2013

De norska stortränarna Niels Petersen och Wido Neuroth brukar hålla sig framme när det vankas storlopp på Täby Galopp. Söndagens tävlingar var inget undantag. Hästar från Niels Petersens stall vann såväl Mr Ascot Vinterfavoriternas Pris som Breeders’ Trophy Juvenile, medan Wido Neuroth sadlade ut vinnare i Songline Classic (L) och Stockholm Fillies & Mares Stakes (L). Men i klassikern Åtta45 Svensk St Leger lyckades Lennart Jr Reuterskiöld-tränade Be My Award hålla den svenska fanan högst.

Be My Award

Med ett handicaptal på 88 var Lennart Jr Reuterkiöld-tränade Be My Award den klart högst rankade hästen i Åtta45 Tryckeri Svenskt St Leger (V64-5), årets sista svenska klassiker.

Elione Chaves serverade Be My Award en perfekt resa över de 2 800 meterna. Från en utvändig position femma skuggade Academy Award-sonen danske Call of Duty (R Schistl) när denne tog över taktpinnen från Indibow (R Oliveira) i utgången av sista sväng.

Därefter utkämpade de båda hästarna en lika jämn som rafflande duell över hela rakan och när mållinjen skars skilde det inte mer än en hals till Be My Awards favör.

- Be My Award löpte helt perfekt och avslappnat idag, berömde Elione Chaves.

Be My Award ägs av Björn Larsson från skånska Vellinge. Björn har även fött upp hingsten tillsammans med Birgitta Tagesson. Tidigare i år vann Be My Award Derby Trial på Jägersro och slutade sedan god trea bakom stallkompisen Hurricane Red i huvudlöpningen.

- Idag gick allt som planerat och jag tycker att Be My Award visade den rätta vinnarskallen. Segern sitter dessutom extra bra med tanke på att hans lillebror blev opererad tidigare i veckan. Lyckligtvis ser det ut som om han kommer att klara sig. Jag tror att Be My Award kan bli nyttig även nästa år. Breeders’ Stayer blir ett av de stora målen, sade Lennart Jr Reuterskiöld.

Stalldubbel i Vinterfavoriternas

Niels Petersen hade två hästar till start i tvååringarnas Mr Ascot Vinterfavoriternas Pris (V64-2). Den norska stortränaren hade all anledning att vara nöjd med resultatet. Eye In The Sky vann nämligen före Duke Derby.

Eye In The Sky

Favoritspelade Butterfly Effect (O Wilson) tog tidigt hand om taktpinnen och anförde den 1 600 meter långa uppgörelsen fram till upploppets början.
Per-Anders Gråberg gav Eye In The Sky en lite mer avvaktande resa.

Från sin instängda position mitt i klungan fick Sinndar-sonen luckan när hela fältet styrde ut i banan vid upploppets början. Det behövdes inte många metrar innan Eye In The Sky hade övertagit kommandot och segern skrevs till en säker längd före stallkompisen Duke Derby, som avslutade sylvasst under Rafael De Oliveira.

- Planen var att sitta en bit ner i fältet och åka med. Eye In The Sky har massor av talang men är fortfarande väldigt grön. Det var några längder fram till ledarna i utgången av svängen och när vi väl kom upp i spets hängde han både inåt och utåt i banan, sade Per-Anders Gråberg.

Det går inte att ta miste på att Niels Petersen har höga tankar om Eye In The Sky, som fortfarande är obesegrad på två starter.

- Eye In The Sky är helt klart en häst för framtiden. Allt han gör i år är egentligen bara en bonus. Precis som Per-Anders sade har han en enorm talang men är samtidigt en stor baby. Eventuellt har Eye In The Sky en uppgift kvar i år, Skånelandlöpning på Jägersro, sade Niels.

Eye In The Sky ägs av Scandinavian Racing Stable AB. Bakom namnet döljer sig bland annat Nils Petter Gill och Atle Walgren.

Frank Lloyd Wright besegrade Talk My Talk i Breeders’

Niels Petersen och Per-Anders Gråberg nöjde sig inte med att vinna Mr Ascot Vinterfavoriternas Pris. I dagens andra storlopp för den yngsta årgången, Breeders’ Trophy Juvenile (V64-4), fick de göra ett nytt besök i vinnarcirkeln med Frank Lloyd Wright.

Frank Lloyd Wright

På förhand fanns det mycket som talade för att den 1 350 meter långa uppgörelsen skulle bli en duell mellan Frank Lloyd Wright och Talk My Talk (E Chaves). Och mycket riktigt. Redan i ingången till motorvägskurvan låg de båda hästarna sida vid sida i spets.

I början av upploppet var utgången fortfarande en öppen historia. Men starkt understödd av Per-Anders Gråberg lyckades Frank Lloyd Wright försvara det lilla övertag han skaffat sig och när den reslige Philomatheia-sonen skar mållinjen hade han drygat ut ledningen med en generös längd.

- Jag ville egentligen ligga med som trea-fyra. Men eftersom Talk My Talk kom upp utvändigt var det bara att rida till spets. Frank Lloyd Wright vann trots att han sprang med handbromsen på över upploppet, sade Gråberg.

Efter söndagens triumf har Frank Lloyd Wright tagit tre segrar på lika många starter och sprungit in drygt 640 000 åt ägare Einar Nagell-Erichsen med familj. Till det ska läggas söndagens hästägarpremie på 75 000 kronor.

- Hästen är fortfarande omogen, både mentalt eller fysiskt. Idag vinner han på ren talang. Men att formen fanns där såg jag i det sista jobbet då han nästan löpte bättre än Duke Derby, som var tvåa i Vinterfavoriternas Pris.
Frank Lloyd Wright är ytterligare en framgångsrik häst uppfödd på Rävdansens Stuteri.

Fjolårets Derbytvåa tackade för draghjälpen

Funinthesand

Hästar från Wido Neuroths stall lade beslag på de två översta pallplatserna i V64-omgångens inledande Songline Classic (L). Fjolårets derbytvåa Funinthesand med Robert Havlin i sadeln tog tidigt rygg på ledande Energia Carioca (N Mortensen), tackade för draghjälpen över de sista 200 meterna och drog undan till en lätt triumf.

- Jag red Funinthesand i ett lopp över 1 600 meter tidigare i år och hade på känn att dagens distans skulle passa honom bättre, sade Robert Havlin, som är andrajockey hos stortränaren John Godsen i England.

Bakom Funinthesand avslutade stallkompisen Bomar (J-E Neuroth) gott till andraplatsen.

- Funinthesand är en lång och lite obalanserad häst som blivit starkare framåt höstkanten. Jag har alltid trott att den här hästen kommer att bli bättre som fyra- och femåring, sade Wido Neuroth.

Funinthesand är det första avkomman efter superstoet Funny Legend.

- Vi trodde länge att Funinthesand skulle vara bäst över 1 600 meter men nu ser det alltmer ut som att han ska ha 2000 meter eller längre. Precis som Wido hoppas jag att han ska bli ännu bättre nästa år, sade Terje Finnbråten som både äger och har fött upp Footstepsinthesand-sonen.

Äntligen en fullträff för Mill Marin

Mill Marin

Efter åtskilliga andra- och tredjeplatser i de stora årgångsloppen tidigare under säsongen var det äntligen dags för Mill Marin att spräcka årets segernolla i Stockholm Fillies & Mares Stakes (L). Segerreceptet stavades ledning från start till mål.

- Det var egentligen inte meningen att gå i ledningen. Men Mill Marin kändes fantastisk idag och jag kunde ge henne en pust innan det var dags att gå på upploppet, sade Jan-Erik Neuroth.

Wido Neuroth tränar Pivotal-dottern åt storsatsande Stall Perlen.

- Mill Marin har alltid varit lovande. Hon har egentligen svarat för bra prestationer under hela året, men det har blivit väldigt många andraplatser. Därför beslöt jag mig för att utrusta henne med blinkers idag, sade Wido Neuroth.

2,5 längder bakom vinnaren lade svenskuppfödda Walinda (E Ski) beslag på andraplatsen före Annaboda (O Wilson).

Afaal övertygade på nytt

Fjolårets riksgaloppör Afaal har verkligen hittat formen så här på höstkanten. I V64-finalen tog USA-importen sin andra raka seger i överlägsen stil och fixade samtligt Roy Arne Kvislas tredje tränarseger för dagen. Tredje dagssegern var det även för ridande Per-Anders Gråberg.

- Afaal är en skapligt bra häst som fick ta över Tamimas roll som rikshäst ifjol. Efter de två senaste segrarna tycker jag verkligen att han har gjort sig förtjänt av en klapp. Afaal är en häst som verkar gå på alla underlag och det är inte omöjligt att han kan ta sig upp i elitskiktet nästa år, sade Roy Arne Kvisla.

Från en utvändig position som trea tog Afaal över ledningen från Copper Canyon (O Wilson) och Buzz Lightyear (M Friberg) i utgången av kurvan och accelererade ifrån till en mycket lätt seger. Även om det bara skilde 1,5 längder till tvåan Copper Canyon i resultatraden så kunde segermarginalen blivit betydligt större än så.

- Afaal var något sen från start, men tog sig enkelt fram och när jag tryckte på gasen accelererade han undan fint, sade Per-Anders Gråberg.

Efter Afaals favoritseger fastställeds V64-utdelningen till 7 432 kronor för sex rätt. Femmorna gav 75 kronor och för fyra rätt betalades 14 kronor.

Attila stal showen

Den emotsedda duellen mellan rikshästarna Romanoff och Senator Sam kom av sig en smula i handicapen som föregick V64-spelet. Här var det nämligen Christer Andersson-tränade Attila som stal showen.

Från bricka två sände Manuel Santos fram den 21-oddsaren till spets i rusningen in mot första sväng och försvarade sedan sin position fram till mållinjen.

- Attila gjorde det bra som tvåa efter lång vila i senaste starten. Med det loppet i kroppen hade han mer sparat idag, sade Manuel Santos om den fyraårige Mr Wells-sonen.

Romanoff (E Ski) gjorde ett tappert försök att ta upp jakten på den flyende ledaren över upploppsrakan men fick snart rikta in sig på andraplatsen. Senator Sam (M Smith) lyckades precis hålla Proud Cash Flow (P-A Gråberg) stången i kampen om tredjeplatsen.

Rafflande slutvinjett i St Eriks Pris

En solig storloppssöndag inleddes med den anrika steeplechasen St Eriks Pris över krävande 4 500 meter. Norske gästen Monfalcone (G Tumelty) tog tidigt över taktpinnen från Talisker (C Roberts) och anförde sedan ett samlat fält fram till de två avslutande sprången.

Då började Superman (N Lovén) och Pokerhuntress (L Davies) anmäla sitt intresse från kön och vid det sista hindret låg de tre ekipagen i stort sett sida vid sida. Kampen fram till mållinjen blev riktigt rafflande. Starkt understödd av Niklas Lovén var det till slut Superman som drog det längsta strået med en nos tillgodo till Pokerhuntress.

- Det blev ganska jobbigt att följa Monfalcone över det sista varvet. Men jag gav Superman en liten pust och sedan kom han fint sista biten.

Superman tränas av hinderspecialisten Dennis Persson och ägs av Nils Adlercreutz i Stall ATL.

- Idag visade alla hästarna fin stridsmoral och jag var inte säker på att Superman skulle hinna fram till mållinjen. Superman är fortfarande inte färdigutvecklad som hinderhäst och det var starkt av honom att vinna idag, betonade Dennis.

French Artist avgjorde med nos

En treårslöpning över sprinterbetonade 1 350 meter utmynnade i en stenhård upploppsfight där hemmahästen French Artist plockade ner danske Exquest (J Johansen) i det sista galoppsprånget.

Espen Ski gav den amerikanskfödde fuxen en invändig resa i ett lite väl överpacat lopp, styrde ut hingsten i spåren vid upploppets början och knep segern efter en stark slutspurt.

- Jag trodde att distansen skulle var lite för kort idag. Visst blev det hårt, men French Artist avslutade också starkt över upploppet, sade Espen Ski om Istan-sonen som ägs av Stall Moliere.

French Artist tränas av Roy Arne Kvisla och tog sin andra raka seger.

- Jag blev glad när jag hörde att utgångstempot var så uppskruvat. French Artist gjorde det jättebra och jag är supernöjd med honom. En häst som lagt på sig lite muskler de senaste månaderna och dessutom utvecklat ett bra löphuvud, berömde tränaren.

Dalentine besegrade storfavoriten

Roy Arne Kvisla tog sin andra av totalt tre tränarsegrar med Dalentine i den prestigefyllda häcklöpningen H M Drottningens Pris. När Vanunu (C Roberts) gjort sitt i ledningen med ett halvt varv kvar sände irländaren David F Flannery fram den fyraårige valacken till spets.

Storfavoriten Calvados (T Hellgren) gjorde vad han kunde för att ta upp jakten över de avslutande sprången men utgjorde aldrig något riktigt hot mot Dalentine som avgjorde den 3 800 meter långa uppgörelsen med 8,5 överlägsna längder.

- Dalentine har utvecklats mycket och kan bli något riktigt stort. Vi har alltid vetat att han står distans, men det var först när vi satte på blinkers som han hittade den rätta hopptekniken, sade Roy Arne Kvisla.

Dalentine både ägs och är uppfödd av Mats Müllern.

Överlägsen vinnare i Breeders’ Consolation

Hongkong Star från Bent Olsens stall i Danmark visade sig vara en klass för sig i Consolation-upplagan av Breeders’ Trophy Juvenile.

Under Jacob Johansen gled Eishin Dunkirk-sonen fram till spets i ingången till svängen och sprintade undan till en mycket övertygande åttalängderseger över de avslutande 300 meterna.

Hongkong Star ägs av Stad Hong Kong och är uppfödd av Annika Stalfelt i Sverige. Hingsten betalade ett vinnarodds på drygt 8 gånger pengarna.

- Med tanke på att han var tvåa bakom favorittippade Magnetic South i förra starten tycker jag själv att han skulle ha en rimlig segerchans idag. Den här gången fullföljde han starkt hela vägen, sade Jacob Johansen.

Tränare Bent Olsen har ganska höga tankar om sin adept.

- Jag hade egentligen hoppats på att han skulle komma med i huvudloppet, sade den danska championtränaren.

1 226 personer njöt av fin sport och härlig höststol på Täby Galopp. Totalomsättningen nådde precis över 8 miljoner kronor, något högre än motsvarande siffra ifjol. Till hästägarna delades det ut drygt 3,7 miljoner kronor plus 400 000 kronor i hästägarpremier.

> Bildgalleri från tävlingsdagen
> Tävlingsresultat

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Göteborg Galopp start Göteborg Galopp start

Från de riktigt stora årgångsloppen i vida världen till de närmaste dagarnas tävlingsdagar på hemmaplan. I Veckosvepet finner du lite av varje från galoppens förtrollande värld. Läs mer

Den här söndagen är det dags för säsongens första häck- och steeplechaselöpningar på Bro Park. En viktig ändring för i år är att det inte erbjuds spel på hinderloppen och att de heller inte visas på ATG Live.

I stället kan du följa hinderloppen direkt via en ny hinderkanal på YouTube. Loppen direktsänds och lopprepriserna laddas upp efter tävlingarna.

Kanalen hittar du på https://www.youtube.com/@hindersport

Pusjkin TOP 24 Pusjkin TOP 24

Att sätta sig i soffan hos Jägersrotränaren Francisco Castro och låta blicken vandra efter väggarna blir en resa i minnenas allé. Aramus, Barros Luco, Luca Brasi, Mandrake el Mago, Moe Green, Nocentsinkentucky och många, många till. Läs mer