Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Nathalie Mortensen är en av talangerna

2 juli 2013

Efter drygt 700 ritter och 51 segrar börjar Nathalie Mortensen bli ganska rutinerad. Men hon är fortfarande lärling med 2 kg viktlättnad och ett av namnen i Svensk Galopps projekt Galoppsportens Talanger.

History GirlNathalie Mortensen är en av Galoppsportens Talanger.

Nathalie Mortensen kommer, som så många andra galoppryttare, från ridsporten.

–Jag tävlade fälttävlan och drev försäljningsstall med ridhästar. Detta gjorde jag direkt efter nian, i stället för att gå gymnasiet, och hade som mest 15-20 hästar till försäljning hemma i stallet, berättar Nathalie, som är 26 år.

Kom in via Strömsholm

Galoppsporten hade Nathalie ju hört talas om, men hon hade inga kontakter. Hennes smärta kroppsbyggnad – hon kan rida 48 kg – i kombination med den omfattande riderfarenheten och förtjusningen i att galoppera, fick vännerna att föreslå en karriär som jockey.

–Jag bodde i Karlstad och hade aldrig ens sett en galopptävling, men till slut mailade jag till Helena Gärtner och fick tips om kurserna på Strömsholm, där Henrik Engblom då var lärare. Jag kände genast att galoppen var min sport!

–Efter kursen, som var i november 2005, fick jag möjlighet att jobba i Henkes stall under vintern. Jag fortsatte sedan att tävla med mina ridhästar, men kom tillbaka till Henkes stall och hälsade på och blev så småningom kvar.

Familjeföretag

I stallet i Mellerud, som hon och Henke Engblom hyr av Nathalies föräldrar och driver tillsammans, finns drygt 50 hästar. Man har hjälp av familjen, grannarna och ett antal praktikanter, men det är ändå lätt att förstå att det inte blir mycket fritid för paret.

-Vi har tre avelsston också, och fick två föl i år, ett sto efter Mingun och Diktat Queen och en hingst efter Academy Award och Tinkerbell. Sistnämnda är nära släkt med Derbyvinnaren Sir Henry, så det ska bli spännande att se vad det blir av honom.

Nathalie rider nu sin fjärde hela säsong och har ridit över 700 lopp. Som lärling har hon en ovanlig situation då hon även är stor hästägare och alltså är garanterad en hel del ritter. Det blir tävlingar över hela Skandinavien, och resandet både med och utan hästar tar ju tid eftersom man inte egentligen har nära till någon bana.

–Till Göteborg är det 1,5-2 timmar och till Oslo 4 timmars resa. Men det är ju tävlingarna som är det allra roligaste, så det vill jag göra så mycket som möjligt, även om det innebär att jag är mycket borta från gården.

Positivt med talangerna

I år har det gått lite trögt med löpningsridningen, tycker Nathalie, trots att hon har ridit ungefär lika många lopp som året före och vunnit 19 stycken.

-Man hoppas ju att det ska bli fler och fler vinnare för varje år, men nu har det varit segt ett tag. Vi har inte så många hästar som går bra på vinterbanor, så det blir lite lågsäsong när bara Täby har öppet.

-Jag har länge hoppats på att kunna komma iväg på en utbildningsresa i januari, och nu är det bestämt att det blir till USA. Jag åker på onsdag och det ska bli jättekul! Det känns som om jag fortfarande har mycket att lära om taktik och annat, och jag behöver bygga upp min styrka också.

-Genom Galoppens Talanger har jag fått mycket fin hjälp och inspiration. Varje gång jag är på Täby får jag hjälp av Colin Rayner med Plastic Wonder-träning, och det är fint att ha detta färskt i kroppen precis innan jag ska ut och rida lopp.

Inför det nya året har Nathalie bara en önskning:

-Fler segrar!

Nadja Bellander

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Pusjkin TOP 24 Pusjkin TOP 24

Att sätta sig i soffan hos Jägersrotränaren Francisco Castro och låta blicken vandra efter väggarna blir en resa i minnenas allé. Aramus, Barros Luco, Luca Brasi, Mandrake el Mago, Moe Green, Nocentsinkentucky och många, många till. Läs mer

Veckosvepet 18 toppbild Veckosvepet 18 toppbild

Det kommande veckoslutet är ett riktigt gottebord för alla galoppvänner. Hemma i Skandinavien avgörs Mowerinaløb på Klampenborg och på Bro Park rids årets första hinderlöpningar. Men framför allt, i USA är det “First Saturday in May”. Läs mer

Manuel Santos toppmontage Manuel Santos toppmontage

Det var jubel, rop och applåder. Manuel Santos, Manolito kallad av en del, var en mycket populär vinnare när han gjorde comeback – som amatör. Sex år efter senaste loppet och sju år efter den senaste vinsten är han tillbaka. Läs mer