Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Mega Blast värmde upp inför Breeders’

20 juni 2013

Starten i Dansk Derby för en dryg månad sedan utmynnade i en oväntat svag niondeplats. Men det kommer fler chanser för danske Mega Blast. Om tre veckor väntar Breeders’ Trophy Classic på Täby Galopp. I lördags kväll gav den Sören Jensen-tränade hingsten ett starkt formbesked genom att spåra hela vägen i Breeders’ Trophy Trial. - Megablast kändes stark idag. Han hade lätt kunnat springa ytterligare ett par hundra meter, sade segerjockeyn Rafael Schistl.

Mega Blast

Från startspåret närmast railen tog Mega Blast med viss tvekan hand om taktpinnen i ingången till järnvägskurvan. Därefter fick Final Appearance-sonen bestämma takten i ett allt annat än friskt tempo.

- Planen var egentligen att ligga med som trea, fyra. Men det var ingen annan som var intresserad av att dra upp tempot, sade Rafael Schistl.

Först i utgången av slutsvängen började Rafael Schistl lätta på tyglarna. Det tog en liten stund innan Mega Blast fick upp farten och en bit in på upploppet såg det ut som om både Ferrita (C Lopez) och Canadian Wings (C Weilby) skulle ge storfavoriten en match. Men Mega Blast släppte aldrig ifrån sig ledningen. Över de avslutande 200 meterna drygade han snarare ut sitt övertag och avgjorde med en säker längd.

- Jag var aldrig orolig. Mega Blast kändes rikligt stark och han hade lätt kunnat gå ett par hundra meter till. Jag ser fram emot att rida hästen i Breeders’ Trophy, sade Rafael Schistl, som även rider en av förhandsfavoriterna i Svenskt Derby nästa söndag.

Mega Blast är uppfödd av Stutteri Hjortebo och ägs av Lützhöft Beslagsmedie.

Tillsammans med Ferrita och Canadian Wings blev triooddset måttliga 44,37.

Tioårige Maybach kan fortfarande

Lördagskvällens V65-omgång inleddes med en liten fin handicap i den högsta klassen, sponsrad av tryckeriet Åtta 45. Espen Ski sände genast fram Perks till ledningen och drog upp ett friskt tempo. En bit in på den bortre långsidan hade ekipaget öppnat upp en klar ledning till närmaste konkurrent.

Längst fram i huvudgruppen satt Per-Anders Gråberg och mös ombord på gamle kämpen Maybach. I utgången av slutsvängen hade den tioårige grållen hämtat in ledarens försprång och gjorde ett försök att ta över kommandot. Perks hade emellertid en extra pollett sparad och bet ifrån sig riktigt fint närmast railen. Det var först i de sista galoppsprången som Maybach lyckades ta sig förbi Perks och bärga förstapriset på 50 000 kronor. Major Calloway (L Magnusson) avslutade plusbetonat sista biten och var bara slagen med en nos i kampen om andraplatsen.

- Jag hittade en bra position en bit bakom Perks. Samtidigt ville jag inte släppa iväg honom för långt, då hade det varit omöjligt att hämta in försprånget. Maybach kämpade på riktigt fint över upploppet, men han har av förklarliga skäl inte riktigt samma speed som för några år sedan år sedan, sade Per-Anders Gråberg.

Lars Bexell-tränade Maybach gör sin åttonde säsong på kapplöpningsbanan och har tillhört den Skandinaviska eliten sedan han var tre år. Machiavellian-sonen ägs av Dionysos & co och tog sin tolfte seger i den 59 starten i livet.

Maybach betalade ett vinnarodds på 3,36 och utgångsvärdet på V65-spelet blev måttliga 58 kronor.

Yvonnes tredje ryttarseger

Yvonne Durant har skördat stora framgångar sedan hon gjorde comeback på hästryggen förra lördagen. På Övrevoll i torsdags vann hon som bekant storloppet Eivind Eckbo Legats Vandrepokal med tvååriga Ko Zin. Och den här ljumma sommarkvällen var det dags för ytterligare ett besök i vinnarcirkeln, nu med rutinerade Mister Admiral i en klass 1-handicap med endast fem hästar.

Den sexårige fuxen försökte försvara sitt innerspår i startrusningen, men ganska snart lämna över taktpinnen till Timeless Stride (M Smith). Yvonne bidade sin tid i draget bakom ledaren genom motorvägskurvan, innan hon på nytt gick till attack i början av upploppsrakan. Med 100 meter kvar hade Mister Admiral slagit klorna i ledaren, samtidigt som Hurry Lime (V Azeredo) närmade sig med stora kliv en bit ut i banan. Det var inte mycket som skilde mellan de båda hästarna när mållinjen skars, men målkameran avslöjade att Mister Admiral hade nosen först.

Därmed tog Yvonne sin tredje ryttarseger på fyra försök sedan comebacken i söndags.

- Det är ganska svårt att rida i så små startfält som idag. Ibland blir tempot för högt och andra gånger vill ingen gå upp och dra i ledningen. Idag blev tempot i hårdaste laget och jag red nog mest på känsla, sade Yvonne.

Mister Admiral var knapp favorit i det lilla fältet och V65-värdet steg till 107 kronor.

History Girl gav styrkebesked

En treårslöpning över fullvuxna 2 400 meter utmynnade i en överlägsen triumf för Henrik Engbloms nyförvärv History Girl. Stallärlingen och ägarinnan Nathalie Mortensen hade Hernando-dottern fint placerad strax bakom ledarhästarna redan från start och väntade med att sätta in slutstöten till en bit in på upploppsrakan.

När History Girl väl fått marschorder blev både Gibo Simoni (S Karlsson) och länge ledande Oversteer (M Santos) enkla byten. History Girl drygade snabbt ut sitt försprång och när mållinjen skars skilde det hela 9,5 längder till närmaste konkurrent.

- Jag hade faktiskt inte sett History Girl när jag köpte henne av Stefan Uppström. Stoet kom med fin form från England och vi har inte behövt jobba henne speciellt hårt inför dagens start, sade en belåten Nathalie Mortensen.

Henrik Engblom haft fin snurr på materialet den senaste månaden och det här var hans elfte tränarseger för året.

- History Girl har en fin och gedigen stayerstam. Dagens lopp höll inte speciellt hög klass och hon avgjorde egentligen på ren styrka, sade Henrik.

Första och tredjeplats för Tommys tvååringar

Tränare Tommy Gustafsson har flera lovande tvååringar i sitt stall. Efter en mersmakande fjärdeplats bakom Domo Arigato i tävlingsdebuten var Alvena Storm mogen att bokföra karriärens första seger i Solvalla Montéklubbs Tvåårslöpning (V65-5). Under Rebecca Colldin tog Eishin Dunkirk-sonen över ledningen från snabbstartande Kanzee Gold (M Santos) i början av upploppet varpå han accelererade undan till en lätt tvålängderstriumf före favoriten Banditos, som avslutade starkt för Carlos Lopez.

- Vi hittade en bra position redan från start och Alvena Storm kändes stark hela vägen. Förhoppningsvis får jag rida honom fler gånger, sade Rebecca Colldin om Stall Onlines hingst.

Alvena Storm är uppfödd av Alvena Gård AB. Hans mamma Kombi Plus har tidigare lämnat Songline-sonen Alvena Quling, som var knappt slagen av tvåa bakom Holly Golightly i fjolårets Breeders’ Trophy Classic.

Tredjeplatsen gick till Watch Me Fly (D Danekilde), stall Gustafssons andra häst i fältet.

- Jag värderar Alvena Storm och Watch Me Fly som relativt jämngoda. De fortsatta planerna för Alvena Storm är inte helt klara. Det är inte otänkbart att vi testar honom i The Heatherwold Cup på den norska Derbydagen. Watch Me Fly matchas närmast mot SM, sade Tommy Gustafsson.

Inför V65-finalen hade värdet stigit till 1 233 kronor.

Maria bedömde tempot bäst

Kvällen och V65-spelet avslutades med en handicap för ston över 1 600 meter. Spring Heart med Maria Sandh på ryggen var raskast ut från sitt invändiga startspår, men gled ganska snart ner till en tredjeplats i draget bakom Ailsa Carmel (D Danekilde) och Duriana (L Magnusson). Den sistnämnde drog undan i ett par längders ledning i utgången av slutsvängen och såg ut att ha kopplat ett vinnande grepp en bit in på upploppet. Spring Heart hade emellertid ytterligare en spurtpollett sparad och med 100 meter kvar var Duriana en slagen häst. En snygg och väl avvägd ritt av Maria Sandh, som numera rider utan lärlingslättnad.

Spring Heart ägs av Stall Heart Song och tränare Ylva Brandt. Stoet är för övrigt halvsyster till Watch Me Fly, som var trea i kvällens tvåårslopp.

- Spring Heart gjorde bra ifrån sig i senaste starten, men med tanke på att 1 600 meter normalt är i längsta laget hade jag knappast förväntat mig att hon skulle vinna, sade Ylva Brandt.

Spring Heart rensade bort drygt 200 av de kvarvarande V65-systemen. Kvar fanns 41 system som vardera erhöll 7 398 kronor för sex rätt. Femmorna betalade 227 kronor.

Winsome Angel gynnades av lång distans

Utanför streckspelet reds en Maidenlöpning över den nygamla distansen 1 500 meter. Montain Jack (F de Geer) tog genast hand om taktpinnen och anförde fältet in på upploppsrakan. Strax bakom tätgruppen satt Elione Chaves och bara väntade på att fyra av spurtkrutet ombord på Patrick Wahl-tränade Winsome Angel. Med 300 meter kvar lyfte han ut Septieme Ciel-dottern i banan och efter en stark avslutning betvingade stoet favoritspelade Fine Humor med en halv längd. Mountain Jack höll berömvärt till tredjeplatsen.

- Winsome Angel är en stor häst och när hon sattes i träning räknade jag med att hon skulle bli ganska sen. Men Winsome Angel har utvecklats enormt den senaste tiden och hon gynnades helt klart av att distansen var 1 500 meter idag. Det är inte omöjligt att vi testar henne i Amacitalöpning senare i år, sade Patrick Wahl.

Winsome Angel är både ägd och uppfödd av Jan Hansson i Skåne (Stall Jalih).

Kvällens totalomsättning blev 1 666 269 kronor, vilket är klart mindre jämfört med förra lördagens siffra på 2 275 605 kronor. En tänkbar anledning till tappet är att ATG arrangerade spel till Hambletonian-dagen i USA, som sändes parallellt med galoppen i ATG Live.

 

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Manuel Santos toppmontage Manuel Santos toppmontage

Det var jubel, rop och applåder. Manuel Santos, Manolito kallad av en del, var en mycket populär vinnare när han gjorde comeback – som amatör. Sex år efter senaste loppet och sju år efter den senaste vinsten är han tillbaka. Läs mer

pusjkin 0210 pusjkin 0210

Pusjkin har seglat upp som favorit till i storloppet Pramms Memorial. Det efter att han spurtat ner storfavoriten Duca Di Como i ITM Spring Mile (L) vid Jägersros årspremiär. Läs mer

Duca Di Como wins the ITM Spring Mile 2020.jpg Duca Di Como wins the ITM Spring Mile 2020.jpg

Söndagens tävlingsdag på Jägersro är den första för året i Malmö. Säsongen rivstartar med listedlöpningen Irish Thoroughbred Marketing Spring Mile och på Galoppappen har vi samlat presentationer av starthästarna. Läs mer