Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Lärorik resa till British Racing School

6 augusti 2015

I mitten av juli reste fyra ponnyjockeys till British Racing School för en tvådagars kurs. Resan var priset för de två största kategorierna i Dalva De Oliveira Classic och Cup 2014.

De ponnyjockeys i de två minsta kategorierna fick åka till Bernita Hedman på Lilla Rörby Gård där de drillades under ett par dagar. Läs mer om deras vistelse här!

Men för Elliot Öhgren, Annie Nilsson- Lindahl, Elin Hedman och Emma Nordin var det alltså Newmarket och British Racing School som gällde under två dagar i juli. Både Elliot och Annie har ju tagit steget upp till den stora galoppen även om Elliot fortfarande tävlar ponnygalopp parallellt med att han rider amatörlopp. Men de här dagarna var priset för de prestationer de gjorde på ponnygaloppen under 2014.

Några av deltagarna passade på att resa runt själva i Newmarket innan kursen började och de hann med både ett besök på The National Stud, Rowley Mile och Tattersalls auktionsplats. Med på resan fanns också Bernita Hedman somtränar många av våra ponnygaloppekipage i Stockholm.

brs mekaniska galopphästar
Drillning på de mekaniska galopphästarna. Från vänster Emma Nordin, Elliot Öhgren och Annie Nilsson-Lindahl.
Foto: Bernita Hedman

 

Första dagen på British Racing School inleddes med en teorigenomgång där läraren gick igenom jockeyns position och balans. Sedan var det ridning på deras mekaniska galopphästar där man tränade det man hade gått igenom teoretiskt.

Deltagarna fick pusta ut fem minuter innan det var dags för ridning.

-Vi värmde upp genom att trava på polytracken som var ungefär 1400 meter lång. Sedan blev vi blev filmade när vi cantrade två och två på deras rundbana. Efter det gick vi tillbaka till Polytracken, där vi också skulle cantra två och två. Även där filmades vi, berättar Elin Hedman.

elin hedman brs
Elin Hedman, 12 år,  cantrar på British Racing Schools bana. Det här var första gången som Elin red på ett fullblod.
Foto: Bernita Hedman

 

Lunchen serverades i skolans matsal och när den var över var det genomgång av filmerna som togs under ridpasset.

-Vår tränare berättade vad man behövde tänka på till på nästa gång men hon poängterade även vad man hade gjort bra, fortsätter Elin Hedman.

Nästa punkt på schemat var en tripp ner på stan. Gruppen besökte National Horse Racing Museum och tog sedan en kort sväng in till Gibson Saddlery. Nästa stopp var tränaren Ismail Mohammed’s yard. När det besöket var över avslutades dagen med middag och fria aktiviteter.

british horse racing museum
Kursdeltagarna spexar till det med hattar på British Horse Racing Museum. Från vänster Emma Nordin, Elin Hedman, Annie Nilsson-Lindahl och Elliot Öhgren.
Foto: Bernita Hedman

 

-Tisdagen började med att vi före frukost åkte de ner för att se träningen på Warren Hill. Det var verkligen mäktigt att se, berättar Annie Nilsson- Lindahl som ju redan har tagit klivet upp från ponnygaloppen till den stora galoppen. Annie är numera lärling hos Hans Adielsson och hon har redan hunnit ta tre segrar.

Efter frukosten var det dags att återvända till klassrummet där det pratades mer om jockeypositionen och vad man behöver tänka på när man rider finish. Direkt efter teorin var det återigen ett träningspass på de mekaniska galopphästarna.

- Vi tränade mycket på att byta tygeltag och att rida finish. Det var jobbigt, men mycket lärorikt, berättar Elin Hedman.


brs mekansk galopphäst
Elliot Öhgren rider på en mekanisk galopphäst. Observera bildskärmen framför hästen där du ser var i loppet du befinner dig. Den här hästen rider man på när man ska träna på att rida lopp.
Foto: Bernita Hedman

 

Ingen rast och ro för gruppen utan sedan var det återigen ett ridpass. Först en tur till rundbanan för att värma upp hästarna. Sedan delades de in två och två och cantrade två varv på rundbanan och därefter var det dags för en sväng på polytrackbanan där de också cantrade de två och två i ett ganska lugnt tempo medan de blev filmade.

Efter ridpasset var det filmgenomgång från dagens ridpass. De fick också titta på filmerna från föregående dags ridning och jämförde dom med varandra. Deltagarna fick bra hjälp och man konstaterade vad som var bra och man ska träna på.

emma nordin brs
Emma Nordin tränar på British Racing School
Foto: Bernita Hedman

När lunchen var slut blev det en shoppingtur till Gibson Saddlery igen. Sedan visade  och analyserade lärarna filmer från ponnygalopplopp i England och i  Sverige och efter det var det dags för deltagarna att åka tillbaka hem till Sverige igen.

Vad tyckte då deltagarna om kursen på British Racing School?

-Det har varit en helt otrolig upplevelse att få vara med under den här kursen. Mycket lärorikt och roligt. Newmarket är helt fantastiskt det är verkligen galopphästar överallt, säger Elin Hedman.

-Det var en väldigt rolig och givande resa. Jag är mycket tacksam över att ponnygaloppen erbjuder sådana här utvecklande resor och jag hoppas att den möjligheten kommer att finnas även i framtiden, menar Annie Nilsson-Lindahl.

-Det här var andra gången som jag fick chansen att åka till British Racing School och det är otroligt lärorikt. Bernita Hedman, som jag tränar ponnygalopp för hemma, var med på resan och kunde även hon plocka med sig bra övningar som vi kan träna på under året, sa Elliot Öhgren.

-Det var en fantastisk upplevelse och jag lärde mig mycket  och hade jätteroligt under de här dagarna. Jag är mycket tacksam för att jag fick chansen att åka till British Racing School, säger Emma Nordin.

Alla fyra deltagarna var alltså mycket nöjda och de vill passa på att tacka Dalva De Oliveira för hennes och Stefan Friborgs generösa sponsring. Svensk Galopp vill också rikta ett stort tack till Bosse Ahlquist för all hjälp och stöttning av ponnygaloppen.

Film från British Racing School på Elliot Öhgren & Annie Nilsson-Lindahl
Fillm från British Racing School på Emma Nordin & Elin Hedman

 
Lotta Malmborg 

Fler nyheter, artiklar och bloggar

starlightebony-2-X3 redigerad starlightebony-2-X3 redigerad

Vilken otroligt vacker försommardag alla fick uppleva denna söndag då Göteborg Galopp öppnade upp sina portar för 2024 års säsong. Det var nästan så publiken trodde att det var en julidag i stället för i början av maj – så härligt var det. Det var inte bara vädret som värmde och gladde, det gjorde också alla fina prestationer från ponnyer och ryttare. Gräsbanan klassades som god och var i fint skick. Läs mer

DSC_7690 copy-X3 Valentino Betty Boop mot mål 5 maj DSC_7690 copy-X3 Valentino Betty Boop mot mål 5 maj

Den andra ponnygaloppdagen för året på Bro Park innehöll hela sex lopp ingående i Jockeyklubben Cup. Som vanligt så bjöds publiken på värmande sport och kamratskap, fast det ska inte stickas under stolen med att regnvädret var mindre värmande, trots att vi nu kommit in i maj månad. Banan var i fint skick och kategoriserades som god. Läs mer

Well's Dia Psalma 7872-X3 Well's Dia Psalma 7872-X3

Jägersro Galopp hade en fin säsongspremiär med årets första lopp i Jockeyklubben Cup. Fyra lopp reds och det var fina prestationer från ponnyer och ryttare. Banan var som vanligt i fint skick och kategoriserades som god. Läs mer