Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Informativt årsmöte i Svensk Galopp

1 juli 2013

Svensk Galopp samlade sina fullmäktigeledamöter till Årsstämma på Täby Galopp den 31 maj, och utöver årsmötesförhandlingarna avhandlades ett antal informationspunkter. Björn Eklund valdes till mötesordförande och trots ett föredömligt svingande av klubban och manande till upprätthållande av dagordningen, pågick mötet i fyra timmar.

Svensk Galopps ordförande Hans Hansson och ledamöterna Jacqueline Henriksson och Jan Kleerup valdes på 2 år vid föregående årsmöte och satt alltså kvar. Uppe för omval var Håkan Fredlund, Mats Genberg, Bo Helander och Annelie Telford, och då Mats avsagt sig omval, föreslog valberedningen Finn Blichfeldt, företagare och hästägare som tagit över pseudonymen Mr Ascot och har hästar hos Mikael Tjernström och Fredrik Reuterskiöld. Mötet valde enligt förslaget.

Riktlinjer revideras

Dokumentet Riktlinjer och Strategier klubbades igenom med de ändringar som gjorts sedan SG:s strategidag tidigare i vår, med reservation för kommande justeringar. Styrelsen påpekade att det ska vara ett levande dokument som kontinuerligt uppdateras, och röster höjdes för att lägga till punkter om spelets betydelse, skandinaviskt samarbete och delägarskap.

Ordföranden Hans Hansson berättade om de viktigaste frågorna för SG:s styrelse under det närmaste året. Skandinaviskt samarbete är just en av dessa frågor, och Hans menade att egentligen vore det allra bäst om man kunde ha en enda gemensam organisation för galoppsporten i Sverige, Norge och Danmark. Vad som framför allt hindrar detta är hur spelet organiseras i de olika länderna. Men tävlingsprogrammet kan samordnas betydligt bättre än vad som sker idag, och detta är på gång.

Banfrågor är förstås på tapeten. Det gäller den nya huvudstadsbanan på Önsta Gård i Bro, det gäller Jägersro och uppdraget att leta efter mark att bygga en ny bana på i Skåne om man skulle tvingas flytta. Vidare gäller det Angarn, där man måste fatta beslut om att exploatera eller sälja.

Kostnadsbesparingar är också en del av vardagen, då spel på hästar totalt sett gått ner och ATG gjort en prognos på en 5%-ig nedgång för 2012, vilket drabbar galoppsporten med en mycket stramare budget. SG:s styrelse har därför beslutat att bara ta ut hälften av de arvoden som årsmötet beviljat, för att dra sitt strå till stacken. Samtidigt försöker man få ATG att rationalisera och spara pengar, och ser till att bevaka att man får ut sin rättmätiga andel enligt ägarförhållandet.

Tre motioner

Sist på själva årsmötet behandlades tre stycken motioner som inkommit till SG. Den första gällde frågan om att anställa en oberoende redaktör till SG:s hemsida och hade initierats av amatörtränaren Lars Herlin via Stockholms Galoppsällskap. Eftersom en ny hemsida för SG är under produktion, vill man avvakta vad denna kan ge i form av öppen debatt innan man fattar beslut om huruvida det behövs oberoende personella resurser, som kostar en hel del pengar.

Den andra motionen, som skickats in av hästägaren Bo Ahlquist, handlade om möjligheten att korrigera ett loppresultat i efterhand, om detta uppenbarligen blivit fel, t ex på grund av en funktionärs missbedömning. Om man skulle göra detta, kommer det att finnas ett totoresultat och ett annat, definitivt resultat, vilket är olyckligt (även om detsamma gäller då hästar diskvalificeras i efterhand på grund av positiva dopningsprover).

Det finns andra nackdelar också, som att ett ärende kan pågå under mycket lång tid och kanske överklagas i civil domstol. Styrelsen rekommenderade därför avslag till denna motion, och mötet höll med.

Den tredje motionen, som kom från Skånska Fältrittklubben, handlade om rapporteringsnivåer i dopningsprover. För att mötet skulle förstå nyanserna i denna problematik, hade SG bjudit in veterinären och dopningsexperten Peter Forssberg från Svensk Travsport för att berätta om de olika termerna.

Han bjöd också in galoppen att vara med i en styrgrupp som ska diskutera om man kan publicera de rapporteringsnivåer som åsatts olika preparat. De har hittills inte varit offentliga men kommer sannolikt inom kort att publiceras ute i Europa. Fördelen med att offentliggöra siffrorna skulle vara att tränarna vet exakt vad de har att hålla sig till. Nackdelen är att systemet skulle gå att missbruka, på så sätt att tränare skulle kunna frestas att starta hästar innan karenstiden löpt ut, men så snart hästen konstaterats vara under rapporteringsnivå. Detta skulle i sig kunna vara ett djurskyddsproblem.

Positiva projekt

Efter att själva årsmötet avslutats rapporterades om ett antal projekt. Helena Gärtner berättade om årets Riksgalopp och jämförde siffror med fjolåret. Det har gått trögare i år, men alla som yttrade sig var odelat positiva till att ha konceptet kvar. Flera konstruktiva förslag kom fram, som att andelarna ska gå att köpa på Internet, att ha fler hästar och/eller färre andelar (farhågor att det blir för dyrt), att sälja andelarna före jul (travet bromsar detta eftersom de säljer då) och att låta fjolårets Rikshästar profileras på något sätt. Helena berättade också att ett hästägarkonto för konsortier är på väg att tas fram som kommer att förenkla för delägarskap.

Cecilia Gråberg och Lotta Malmborg redogjorde för vad som hittills skett inom Ung Galopp 2012 och vilka projekt som kommer att pågå framöver. Ett projekt, gemensamt med HUS, kallas Upplev Häst och riktar sig till skolungdom i årskurs 2-6 som har fått komma till en travbana, köra ponnytrav, rida mekanisk galopphäst och pyssla med hästar i stallet. Efter att ha fått stor uppmärksamhet i pressen för besöken på Halmstad, Eskilstuna och Jägersro, kommer man i höst att ha ett med enbart galopp på Angarn, vid den ponnygaloppridskola som drivs av familjen Hedman.

I detta projekt finns förstås stora möjligheter att nyrekrytera barn och ungdom till sporten, liksom via ponnygalopp och ridhästlopp, en verksamhet som har ökat starkt på senare år i Stockholmsregionen.

Nya banor

Håkan Fredlund rapporterade därefter om Nationaldagsgaloppen på Gärdet, som ska vara ett skyltfönster för galoppsporten. Folkfest och skapandet av en ny tradition är några av ledorden i det arbete som pågår. Han påpekade också att säkerhet för hästar och människor är prioritet ett och att man får se projektet som något som får smyga igång och växa efter hand.

Provridning på banan ska ske under hösten 2012, och man räknar med att tävla den 6 juni 2013, men med vilken typ av lopp och hästar återstår att se.

Nicholas Cordrey talade om utveckling av sport och spel och om antalet hästar i träning, vilket glädjande nog har ökat, även om inte i proffsleden. Man har fått projektpengar från ATG till att satsa på de aktiva, och med dessa medel planeras dels utbildning och nyrekrytering av lärlingar, dels ett seminarium för de professionella tränarna där de kan lära sig mer om marknadsföring och andra saker som de kan ha nytta av i sitt dagliga arbete.

Håkan Fredlund kom sedan tillbaka och pratade om projektet med den nya banan i Upplands Bro, som nu är inne i programfasen, det vill säga att man bestämmer i grova drag hur det ska se ut på anläggningen. En preliminär banskiss finns ritad och man har utlyst en arkitekt-tävling avseende huvudbyggnaden och publikområdet. Information om den nya banan läggs som bekant fortlöpande ut på SG:s hemsida.

Jacqueline Henriksson hann bara helt kort beröra situationen på Jägersro innan de skånska och göteborgska ledamöterna i fullmäktige var tvungna att bege sig hemåt, men en process är igång och fortsättning följer.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Katinka Berg kommer den 30 juni 2024 att lämna sitt uppdrag som interim marknads- och försäljningschef för Svensk Galopp AB.

Enligt kontraktet avslutas det tidsbegränsade uppdraget den 30 juni. Ansvaret för kommersialisering av Svensk Galopp läggs på den kommande vd:n. Rekryteringsprocessen av ny vd pågår för närvarande.

- Mitt uppdrag som interim marknad & försäljningschef för Svensk Galopp AB var att sätta struktur, skapa och implementera ny kommunikationsstrategi, identifiera ny strategisk riktning för ökad omsättning och tillväxt i galoppsporten, säger Katinka.

- Tillsammans med mitt hårt arbetade team har vi på mycket kort tid genomfört stora insatser och skapat förändringar som ska ligga till grund för en positiv utveckling av Svensk Galopp, samt galoppen i Sverige. Jag tackar för fantastiskt roliga och produktiva månader med ledningsgruppen och marknadsteamet, avslutar Katinka.

Häst i box Häst i box

Svensk Galopp introducerar ett nytt e-postutskick för dig som är verksam inom galoppsporten. Vår målsättning är att kunna ge dig den mest relevanta informationen för att framgångsrikt bedriva din verksamhet inom sporten. Läs mer

Tävling SvenskGaloppFlagga Elina Björklund.jpg Tävling SvenskGaloppFlagga Elina Björklund.jpg

Ett nytt och slutförhandlat tilläggsavtal gällande galoppverksamheten på Jägersro var åter på agendan när Svensk Galopps fullmäktige möttes för en extrainsatt stämma på måndagskvällen. Den här gången antogs avtalet med kvalificerad majoritet. Skånska Fältrittklubben presenterade även ett kompletterande förslag, som ej fick bifall av fullmäktige. Läs mer