Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Hansson: Vi har en ny huvudstadsbana 2015

28 juni 2013

”Framtidsperspektivet för svensk galopp är ljust. Om fem år är hela den omorganisationen helt genomförd. Vi har invigt en ny huvudstadsbana. Galoppsporten är mera känd och populär än i dag – det förtjänar den. Se hur stor den är internationellt. Jag hoppas också att vi har fler hästägare. Det ser jäkligt spännande ut.” Så sammanfattar Svensk Galopps ordförande Hans Hansson sin syn på hur galoppsporten ser ut om fem år.

Hans Hansson var okänd inom galoppsporten när han engagerades i den stora utredningen Galoppsportens Framtid som en slags fri tänkare med gedigen företagserfarenhet. Han fick där snabbt genomslag och valdes in i Svensk Galopps styrelse 2008.

Han var med om att besluta om den stora omorganisation som resulterade i att Svensk Galopp AB bildades. 2009 valdes han till ordförande i den nya styrelse som skapades till följd av omorganisationen och där det inte längre finns några självklara platser för sportens olika särintressen.

- Det som är genomfört av omorganisationen är bra, kommenterar Hans Hansson. Vi väntar egentligen bara på integrationen av Skånska Fältrittklubben. Den föreslogs i den omfattande utredningen Galoppsportens Framtid och demokratiska beslut om att genomföra den har tagits.

- Omorganisationen ska genomföras fullt ut. Vi har sålt Täby Galopp och vi ska etablera en ny huvudstadsbana.

- Vi kan inte bara prata utan måste också agera. Vi vill styra vår egen sport. Men den behöver inte vara uniform. Man måste ta hänsyn till regionala skillnader. Har en bana mest tvååringar eller mest importer måste man ta hänsyn till det.

När det gäller försäljningen av Täby Galopp – hur nöjd är du med avtalet?

- Jag är väldigt nöjd. Det är en mycket bra affär för galoppen.

Oroar riskerna för en fastighetskris?

- Det som kan hända är förskjutningar i tiden. En del av byggandet kan senareläggas, vilket innebär att delar av köpeskillingen kommer in senare. Men jag tror att risken är liten. Det råder akut bostadsbrist i Stockholmsområdet. Det sker en stor inflyttning och all planering förutsätter att regionen ska fortsätta att växa. Eftersom det också måste finns grönområden är det ont om stora markområden som Täby Galopp, som kommer att bli en av de största byggplatserna i Sverige.

Hur går arbetet med en ny huvudstadsbana?

- Det går enligt plan. Vi har granskat 30 olika etableringar. Vi koncentrerar oss nu på en handfull. De ska granskas in i minsta detalj, pris, mark, infrastruktur, stadsplaner och inte minst kommunernas inställning – hur intresserade är de, vilket stöd kan vi få. Det ska finnas ett rejält beslutsunderlag.

- Det är viktigt att undvika känslomässiga beslut, inte bara flytta till ett område därför att några tycker det. Vi ska leva med en ny bana i 30-40 år.

- Beslut kommer att fattas under hösten. Den nya banan ska vara i bruk fr o m 2015. Samtliga konsulter vi rådfrågat har sagt att det är en realistisk tidsplan.

Förutom en ny bana vilka andra utmaningar ser du den närmaste tiden?

- Det pratas mycket om att välkomna nya publikgrupper, skaffa fler hästägare, ordna VIP-mottagningar etc. Allt det där är bra men den stora utmaningen för mig är att ta väl hand om dem som redan finns i sporten. Det ska vara ordning och reda.

- Täby Galopp måste fungera under ett antal år till. Hästar och ryttare måste skyddas. Galoppens vardag måste fungera. En potentiell hästägare måste kunna komma till Täbys stallbacke och säga att här vill jag gärna ha en häst i träning. Det kräver insatser.

Du har länge varit verksam inom handbollen. Hur speciell tycker du galoppsporten är i jämförelse?

- Galoppsporten är en individuell sport liksom fri idrott och skidor, medan handbollen är en lagsport. Det är lättare att få spelare i lagsporter att se till allas bästa i laget. I galoppsporten agerar alla, tränare, jockeys etc, som individer och har svårare att se helheten, vad som är bra för hela sporten. Det är ett litet ovant perspektiv för mig men jag ser det som en intressant utmaning.

En del har hävdat att du varit osynlig som ordförande i galoppen. Hur ser du på den kritiken?

- Jag är inte osynlig för staten, för ATG eller för galoppsällskapen. Min roll är att se till att styrelsen arbetar med de övergripande frågorna. Sedan har vi en ledning som ska genomföra vad styrelsen beslutat.

- Dygnet har bara 24 timmar. Det kräver prioriteringar och viktigast är att se till att genomdriva de beslut vi fattat. Jag ska också se till att ledningen jobbar rätt med de dagliga frågorna. Däremot hinner jag inte besöka alla tävlingar. Där ska den representativa rollen skötas av galoppsällskapen.

- Enkelt uttryckt försöker jag se till att kosingen kommer in till galoppsporten.

Apropå kosingen hur fungerar samarbetet med ATG?

- Jag skulle inte vilja använda order samarbete . Vi äger 10 procent i ATG. Vår skyldighet är att utöva vårt ägaransvar. ATG kan öka omsättningen och skapa mer resurser för hästsporten. Det är ATGs roll. Men det kan också ske genom ökad effektivitet.

Som Hans Hansson sade i ingressen - Det ser jäkligt spännande ut.

Björn Eklund

 

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Häst i box Häst i box

Svensk Galopp introducerar ett nytt e-postutskick för dig som är verksam inom galoppsporten. Vår målsättning är att kunna ge dig den mest relevanta informationen för att framgångsrikt bedriva din verksamhet inom sporten. Läs mer

Tävling SvenskGaloppFlagga Elina Björklund.jpg Tävling SvenskGaloppFlagga Elina Björklund.jpg

Ett nytt och slutförhandlat tilläggsavtal gällande galoppverksamheten på Jägersro var åter på agendan när Svensk Galopps fullmäktige möttes för en extrainsatt stämma på måndagskvällen. Den här gången antogs avtalet med kvalificerad majoritet. Skånska Fältrittklubben presenterade även ett kompletterande förslag, som ej fick bifall av fullmäktige. Läs mer

Bara miljö TOP Bara miljö TOP

Under de senaste veckorna har fokus legat på framtagning av ett färdigt hyresavtal, fortsatt arbete med olika tillstånd gällande markområdet samt framskrivning av programhandling. Projektgruppen har också genomfört ett antal informationstillfällen för intresserade. Läs mer