Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Ett aktivt år för Ung Galopp!

1 juli 2013

Ung Galopp, med Cecilia Gråberg och Lotta Malmborg i spetsen, kan se tillbaka på ännu ett lyckat år med unga galoppintresserade ryttare. Det som de flesta associerar med Ung Galopp är förstås ponnygalopp, men föreningen, som vänder sig till ungdomar upp till 25 år, har en hel del aktiviteter utöver tävlingarna.

Ung Galopp

Lotta Malmborg berättar om ett synnerligen aktivt år, på och utanför tävlingsbanorna på Täby, Göteborg, Strömsholm och Jägersro, där antalet aktiva naturligt nog är störst vid huvudstadsbanan.

–Vi startade med en Kick-off på Täby i mars med 65 personer. Därefter har vi haft tre ponnylicenskurser under året på Täby med sammanlagt 48 deltagare.

–Vi har haft två grillfester på Täby. I samband med Skandinaviska Mästerskapen bjöd vi alla deltagare på grillkväll. Denna sponsrades av Svenne Berg på Industri & Skadesanering. Vi hade också en grillkväll dagen före SM i ponnygalopp, som anordnades av Täby Ungdomsteam.

–Per Anders Gråberg hade, tillsammans med Johan Lindberg, en kurs för våra ponnyryttare, där de fick träna på Plastic Wonder och gå igenom taktik och upplägg via filmvisning. Dagen var mycket uppskattad och så många som 36 barn och ungdomar deltog.

–Under höstlovet hade vi en ”bakom kulisserna”-dag där vi besökte några stallar, TV-studion, speakertornet och startboxarna under Täbys lunchtävlingar. Totalt deltog 18 ungdomar under dagen.

–Vi har även haft två ponnygaloppläger på Täby. Ett tvådagarsläger med övernattning i augusti med 25 barn och ungdomar, och ett dagläger under höstlovet med 14 deltagare. Vi hade sits- och balansträning, filmgenomgång, Plastic Wonder-träning för Shane Karlsson och Per Anders Gråberg, och lägren avslutades med en träningstävling på stora banan.

Färre aktiva i Göteborg

–Den 1 maj höll vi en ponnylicenskurs på Göteborg med 29 deltagare. Vi hoppas att det kan komma igång på allvar med ponnygaloppen på västkusten men tyvärr fick vi flytta den andra tävlingsdagen till Jägersro på grund av banan. Vi red i alla fall en tävlingsdag på banan, den 21 maj med 24 deltagande ekipage.

–Vi har skrivit ut en träningstävling i samband med varje tävlingsdag i Göteborg men vi kan konstatera att det är svårt att få dit ekipage. Vi har stor konkurrens från ridsporten då de har allsvenskan och andra tävlingar på helgerna.

–Göteborgs Ungdomsteam har också haft några styrelsemöten och de reste tillsammans till Strömsholms Grand Nationaltävlingar där de mötte upp Täbys Ungdomsteam och höll ett gemensamt möte. Tjejerna i teamet var med och hjälpte till under ponnygalopptävlingarna i maj, vilket vi uppskattar mycket.

Skånska ryttare på gång

–I Malmö ser vi ett kraftigt ökat intresse för ponnygaloppen som yttrar sig i många deltagare på våra träningstävlingar men tyvärr inte lika stor uppslutning på våra riktiga tävlingar.

–Vi har haft tre licenskurser på Jägersro med totalt 65 deltagare men tyvärr inte fått så stor uppslutning på vår tävlingar som vi hade hoppats. Den första tävlingen i ponnygalopp reds den 24 april. Då red vi en omgång i Dalva De Oliveira Ponnyserie, och glädjande nog var Stefan Friborg och hans hustru Dalva De Oliveira på plats och var prisutdelare under tävlingarna. Stefan var mycket engagerad och gav alla deltagare ett vänligt ord under prisutdelningen oavsett placering.

–Vi hade även ett ”showlopp” under Falsterbo Horse Show där vi hade 8 startande A-ponnyer. Vi fick bra reklam genom att speaker Jan Fristedt intervjuade både oss om ponnygaloppen i Sverige och Shane Karlsson om hur det är att vara jockey. Dessutom läste Jan upp lite fakta om galoppsporten i Sverige.

–Året avslutades med ett ponnygaloppläger där deltagarna fick rida på Plastic Wonder, hälsa på i ett galoppstall, titta på filmer, träna sits och balans och rida en träningstävling på stora banan. Totalt deltog 12 stycken under dagen.

Dalva-serien ett jättelyft!

En titt på tävlingsverksamheten visar att Dalva De Oliveira-serien har betytt ett stort lyft för antalet starter totalt under året, som har fördubblats jämfört med föregående år. På Täby (inklusive Strömsholm) har 539 starter gjorts vid 10 hela tävlingsdagar, samt vid två tillfällen då de minsta ponnyerna har fått visa upp sig i samband med ”stora galoppen”.

På Jägersro har 73 starter gjorts i ”riktiga” ponnylopp, men ytterligare 209 starter har registrerats i de träningstävlingar som har avhållits såväl på Jägersro som på Bornslätt, Ribersborg, Falsterbo och i Klippan.

–Vi har även haft 10 träningstävlingar på Täby med totalt 134 deltagare, berättar Lotta vidare. En träningstävling är ett sätt för oss att värva in nya till ponnygaloppen. I dessa lopp har man möjlighet att prova på ponnygalopp innan man går en licenskurs. Vi bjuder också in ridhästar till dessa lopp för att på så sätt bredda sporten. Dessa träningstävlingar har under året legat under vårt HUS-projekt Ridehorse Racing.

–Lägg till detta de populära måndagsträningarna från april till november, där både ponnyer och ridhästar är välkomna, så har vi flera vägar in i sporten.

Ponnygaloppen rekryteringsbas

Vi kan konstatera att ponnygaloppen verkligen fungerar som rekryteringsbas för stora galoppen. Många av ponnyryttarna fortsätter upp till stor häst, läs amatörlopp, och deras föräldrar investerar i hästar och går Steg 1- och Steg 2-kurserna för att bli amatörtränare.

En av många amatörryttare som kommer från ponnygaloppen är Fanny Olsson, som debuterade för ett år sedan med seger på arabstoet Shezza. I år har det blivit 24 ritter i amatörlopp, men Fanny rider fortfarande ponnygalopp också, sista året nu, på den egna arabhästen Amiri Joad. Hon säger så här om skillnaden mellan att rida ponnygalopp och amatörlopp:

– I amatörloppen är det ofta många hästar och loppen är jämna, så det kan bli tuff ridning när det blir trångt och ryttarna ropar till varandra. I ponnyloppen är fälten mer utspridda och de flesta ser till att hålla stora avstånd även i sidled. Och där rider man ju inte om prispengar eller om spelarnas pengar, så det är inte lika mycket på fullt allvar.

– Annars är den stora skillnaden mellan amatörlopp och ponnylopp förstås startboxarna! Jag tycker att det är jättekul att springa av från boxarna, det är nästan det roligaste med hela loppet! Att rida voltstart som i ponnygaloppen är svårare men samtidigt nyttigt, eftersom man verkligen måste ha kontroll över sin ponny om det ska fungera när man är många som ska få plats.

Andra ponnyryttare som ”i modern tid” har gått vidare till att rida amatörlopp (och har tagit med sig sina anhöriga in i den stora galoppen) är bland andra Milou Samuelsson, Vendela Brismar, bröderna Fredrik och Rickard Gustafson och Elin Ahlin, vars familj nu har flera framgångsrika hästar i träning hos Patrick Wahl. Stefan Rödjare, som kommer från ridhästträningen, har också blivit hästägare ”på riktigt” och rider turer hos Roy Arne Kvisla.

Ponnygaloppåret avslutades på Täby Galopp den 11 december med ett uppskattat Lucia- och tomtetåg i full galopp. Vi kan vänta oss att Ung Galopp lägger in ytterligare en växel under det kommande året!

Nadja Bellander

 

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Katinka Berg kommer den 30 juni 2024 att lämna sitt uppdrag som interim marknads- och försäljningschef för Svensk Galopp AB.

Enligt kontraktet avslutas det tidsbegränsade uppdraget den 30 juni. Ansvaret för kommersialisering av Svensk Galopp läggs på den kommande vd:n. Rekryteringsprocessen av ny vd pågår för närvarande.

- Mitt uppdrag som interim marknad & försäljningschef för Svensk Galopp AB var att sätta struktur, skapa och implementera ny kommunikationsstrategi, identifiera ny strategisk riktning för ökad omsättning och tillväxt i galoppsporten, säger Katinka.

- Tillsammans med mitt hårt arbetade team har vi på mycket kort tid genomfört stora insatser och skapat förändringar som ska ligga till grund för en positiv utveckling av Svensk Galopp, samt galoppen i Sverige. Jag tackar för fantastiskt roliga och produktiva månader med ledningsgruppen och marknadsteamet, avslutar Katinka.

Häst i box Häst i box

Svensk Galopp introducerar ett nytt e-postutskick för dig som är verksam inom galoppsporten. Vår målsättning är att kunna ge dig den mest relevanta informationen för att framgångsrikt bedriva din verksamhet inom sporten. Läs mer

Tävling SvenskGaloppFlagga Elina Björklund.jpg Tävling SvenskGaloppFlagga Elina Björklund.jpg

Ett nytt och slutförhandlat tilläggsavtal gällande galoppverksamheten på Jägersro var åter på agendan när Svensk Galopps fullmäktige möttes för en extrainsatt stämma på måndagskvällen. Den här gången antogs avtalet med kvalificerad majoritet. Skånska Fältrittklubben presenterade även ett kompletterande förslag, som ej fick bifall av fullmäktige. Läs mer