Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Allt är inte svart och vitt i föreningslivet

1 juli 2013

Tidigare i veckan tillträdde Göran Terninger som ny anläggningschef på Täby Galopp. Som vi tidigare berättat har Göran en lång och gedigen yrkeskarriär bakom sig, bland annat som polis och VD för Örebrotravet. Längre än så – närmare bestämt 42 år - är hans starka engagemang i att arrangera schacktävlingar på både nationell och internationell nivå. Men för sex år sedan fick Göran erfara att föreningslivet innehåller många skilda viljor och uppfattningar.

Det går inte att ta miste på Görans entusiasm inför det nya uppdraget som anläggningschef på Sveriges huvudstadsbana.

- Det känns oerhört inspirerande. För varje dag som går snappar jag upp nya spännande saker, berättar Göran.

- Det tog inte lång tid att förstå att travet och galoppen är ganska lika. Visst är det lite olika stuk på själva tävlingsarrangemangen, men på det rent organisatoriska planet samt i min kommunikation med tränarna fungerar det ungefär på samma sätt.

Som ny anläggningschef finns det många stora och tidsödande frågor att sätta sig in i.

- Därför är jag väldigt glad över att min företrädare Bo Rosenqvist valt att stanna kvar ett par månader så att jag successivt kan sätta mig in i alla områden, säger Göran.

Tidigare klubbdirektör

En sak som inte riktigt framkom i den korta pressrelease som gick ut i slutet av förra veckan är Görans engagemang och långa erfarenhet från föreningslivet. Under ett par år efter VD-tjänsten på Örebrotravet blev Göran rekryterad som klubbdirektör för ett hockeylag som hamnat i ekonomiskt trångmål efter ett antal tvivelaktiga bokslutsdispositioner.

Det jobbet initierades för övrigt via travets och hockeyns gemensamma sponsorer och innebar en turbulent säsong i hockeyn näst högsta grundserie som både utredare och sportslig klubbansvarig med stort fokus i media med rubriker som "travdirektören sadlar om" och förhoppningar att polisbakgrunden skulle skapa ordning och reda i hockeykaoset.

21 år i Sveriges Schackförbunds styrelse

Görans bidrag inom hockeysporten är dock ganska blygsamt jämfört med den kraft han i form av ideellt arbete lagt ner för att utveckla schacksporten i Sverige. Ett engagemang som fick ett abrupt slut 2006 då han efter 21 år tvingades lämna sin styrelsepost i Sveriges Schackförbund.

Bakgrunden till den tråkiga sortin var en hotellfaktura på 160 000 kronor avseende logi, mat och möten som uppkommit i samband med att Göran under en längre tid arbetat ideellt med att få Schack OS till Sverige och Göteborg.

- Under min tid i Schackförbundet hade jag förmånen att som svensk representant bevista alla schackolympiader mellan 1999-2006, bl a i Turkiet, Grekland, Spanien, Slovenien, Tyskland och Italien samt många andra uppdrag i Europa och även ett i Kina. Jag blev även invald i världsschackförbundet, FIDE, som så kallad International Organizer. Efter en Europa-kongress i Bulgarien lyckades vi ro hem det stora evenemanget Lag–EM till Göteborg, bl a med hjälp av ett rekommendationsbrev från vår dåvarande statsminister, berättar Göran.

Lag-EM arrangerades under två intensiva veckor i Göteborg. Spelare från inte mindre än 40 längder deltog och den mediala uppmärksamheten blev stor.

Ett ännu större projekt

Stärkt av framgångarna valde Göran och Sveriges Schackförbund att spänna bågen ännu högre i ett försök att få prestigefyllda Schack-OS till Göteborg. Ett arrangemang som under två veckor skulle locka 2 000 personer från 155 länder till Sverige.

Budgeten för Schack-OS låg på cirka 50 miljoner kronor och några av landets ledande företag ställde sig positiva till att gå in med omfattande sponsorstöd.
Men trots hårt arbete gick drömmen om att få världens största schacktävling till Göteborg dessvärre inte i uppfyllelse.

De många kontakterna på minister- och departementsnivå för att få statliga garantier försvann också med valet 2006 och skulle ta flera år att bygga upp igen. Kvar fanns en nota för de kostnader som framför allt belastat Görans konto under de åtta månader han jobbade med arrangemanget.

- Min ersättning var endast ett statligt traktamente utöver nämnda kostnader vilka fakturerades direkt. Inre stridigheter – kanske i besvikelse - gjorde att jag till och med blev polisanmäld för dessa kostnader. Denna blev dock avskriven så fort den hamnade på polisens bord, säger Göran.

Den uppkomna skulden reglerades senare genom en uppgörelse mellan hotellet och Schackförbundet. Göran ansåg själv att han hade ingått ett muntligt avtal - baserat på det skriftliga avtalet som fanns för Lag-EM året innan - med försäljningschefen på hotellet och avgick från styrelsen i protest. Vid en extrakongress avgick sedan även Schackförbundets ordförande.

Medial uppmärksamhet

I efterdyningarna har tvisten mellan Göran, hotellet samt Schackförbundet fått viss uppmärksamhet i media.

- Jag känner ingen bitterhet för att jag fått klä skott för en mängd skriverier om detta nu sex år efter mina ansträngningar att få Schack-OS till Sverige. Tvärt om har jag enbart positiva minnen från dessa 42 år i schackets ideella tjänst. Meningsskiljaktigheter och starka viljor är något som förekommer i allt föreningsliv.

- Nu brinner jag för vara med i teamet för Svensk Galopp, som en helt vanlig avlönad medarbetare, och med drivkraften att arrangera tävlingar med andra hästar än de på brädet, avslutar Göran.

Göran Terningers tidigare kontrovers med Svenska Schackförbundet var naturligtvis en av många frågor som Svensk Galopps VD Gunnar Werner lade i vågskålen i samband med att Göran anställdes som ny anläggningschef.

- Min uppfattning är att ingen till hundra procent kan uppfylla kravspecifikationen för en anläggningschef på Täby Galopp. Inte heller av Göran. Men han ligger väldigt nära. Att vara chef innebär att vara ifrågasatt. Det är något som inte minst jag fått och fortfarande får uppleva, säger Gunnar Werner.

- Detta är varken första eller sista gången som Göran kommer att bli ifrågasatt. Med den gedigna kunskap och erfarenhet Göran har, inte minst av häst och hästfolk, är jag emellertid övertygad om att han kommer att kunna tillföra mycket gott till galoppsporten, fortsätter Gunnar.

 

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Tävling SvenskGaloppFlagga Elina Björklund.jpg Tävling SvenskGaloppFlagga Elina Björklund.jpg

Ett nytt och slutförhandlat tilläggsavtal gällande galoppverksamheten på Jägersro var åter på agendan när Svensk Galopps fullmäktige möttes för en extrainsatt stämma på måndagskvällen. Den här gången antogs avtalet med kvalificerad majoritet. Skånska Fältrittklubben presenterade även ett kompletterande förslag, som ej fick bifall av fullmäktige. Läs mer

Bara miljö TOP Bara miljö TOP

Under de senaste veckorna har fokus legat på framtagning av ett färdigt hyresavtal, fortsatt arbete med olika tillstånd gällande markområdet samt framskrivning av programhandling. Projektgruppen har också genomfört ett antal informationstillfällen för intresserade. Läs mer

MOF181205-209231.jpg MOF181205-209231.jpg

Anders Gustafson kommer under våren 2024 att lämna sitt uppdrag som t.f vd för Svensk Galopp AB. Läs mer