Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp

Välkommen in i galoppsporten

Du behöver inte kunna rida eller träna galopphästar för att engagera dig i galoppsporten. Du kan bli hästägare eller uppfödare, funktionär på våra tävlingar, hjälpa till i ett stall eller nöja dig med att komma på våra tävlingsdagar. Hos oss finns plats för alla, oavsett vad du är intresserad av. Här är några tips på hur du kan lära dig mer om galoppsporten.

Besök en galopptävling

Ta med familjen, kollegorna, kunderna eller varför inte en god vän och kom till galoppbanan. Ät en god lunch, mingla och upplev den nagelbitande spänningen, den varma gemenskapen och förväntningarna i luften.

På våra tre permanenta galoppbanor i Sverige; Jägersro Galopp i Malmö, Bro Park i Upplands Bro utanför Stockholm och Göteborg Galopp på Hisingen tävlar vi under våren, sommaren och hösten.

Bro Park_bild

Bro Park i Stockholm lockar mycket publik till Stockholms Stora Pris i juni och Stockholm Cup i september.

Häng med bakom kulisserna

Följ med på en guidad tur bakom kulisserna och få en förståelse för galoppens värld. Träffa en jockey och få en inblick i hur de klär sig, vilken utrustning de använder och hur deras liv ser ut. Besök vår stallbacke och se var galopphästarna bor och tränar. Se hästarna lastas in i startboxarna för att sedan från stillastående hoppa ut och sätta full fart mot mål.

Rundvisningen passar alla oavsett ålder eller kunskap om galoppsporten.

Gå en introduktionskurs

Är du nyfiken på galoppsporten? Introduktionskursen är öppen för alla som är intresserade av galopp, utan krav på förkunskaper. Kursen hålls på galoppbanorna Jägersro, Göteborg och Bro Park och innehåller grundläggande information om galoppsporten, galoppens historia, hur man läser banprogrammet och rutiner och träning i ett galoppstall. Den ger dig också möjligheten att följa en tävlingsdag med guide samt att provrida den mekaniska galopphästen under erfaren ledning.

Börja med ponnygalopp

Är du under 18 år och gillar att rida? Då är ponnygaloppen ett bra sätt att börja med galoppen! För dig med egen ponny arrangeras träningar på våra galoppbanor varje vecka. Är du intresserad men inte har en egen ponny så finns det ponnygaloppridskolor. Läs mer på sidan Börja med ponnygalopp.

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
DSC_8343

Du kan tävla i ponnygalopp mellan 7-18 års ålder. Man tävlar tillsammans med andra ponnyer i samma storlekskategori.

Praktisera i ett galoppstall

Om du är intresserad av att rida eller arbeta som hästskötare så är efterfrågan på kompetent personal hos tränarna stor, både i Sverige och utomlands. Är du intresserad av att börja arbeta i ett galoppstall och saknar kontakter inom sporten? Hör av dig till info@svenskgalopp.se så hjälper vi dig. Vi kan också hjälpa till att förmedla praktikplatser vid någon av våra galoppbanor i Malmö, Stockholm och Göteborg.

Bli hästägare

Inte mycket slår känslan att heja fram en häst som ger allt på upploppet, i dina unika hästägarfärger inför en jublande publik. Många hästägare uppskattar också att åka ut till stallet med lite morötter, för att klappa sin häst och ta en kaffe med tränaren.

Du kan antingen äga en häst själv eller tillsammans med andra. Oavsett vilket kan vi lova att det är socialt, spännande och roligt. På sidan Äga galopphäst kan du läsa mer om hur du kan bli hästägare och vad det innebär.

Foto: Roman Ramström/Svensk Galopp
BroPark-242

Att vara hästägare och se sin häst vinna är enligt de flesta en obeskrivligt härlig känsla.

Mer om Nationaldagsgaloppen 2024

Nationaldagsgaloppen firas 6 juni i år på Ladugårdsgärdet i centrala Stockholm.

Tävlingarna lockar tusentals besökare och är helt gratis!

Konferencier för tävlingarna är galoppens egna Anna Thelander.

Förutom galopp bjuds det på musik, god mat och dryck, ponnyridning, publiktävlingar, en uppskattad hattparad med bland annat Match your dog och en kändisjury.

Vill du ha senaste nytt om Nationaldagsgaloppen? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Mer om Nationaldagsgaloppen 2024

Nationaldagsgaloppen firas 6 juni i år på Ladugårdsgärdet i centrala Stockholm.

Tävlingarna lockar tusentals besökare och är helt gratis!

Konferencier för tävlingarna är galoppens egna Anna Thelander.

Förutom galopp bjuds det på musik, god mat och dryck, ponnyridning, publiktävlingar, en uppskattad hattparad med bland annat Match your dog och en kändisjury.

Vill du ha senaste nytt om Nationaldagsgaloppen? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Läs mer om Nationaldagsgaloppen

NDG MOF190606-100819

Expertens snabbguide: Så funkar trav, galopp och monté

Den 6 juni intar galoppstjärnorna Gärdet för Nationaldagsgaloppen. Men förutom galoppsport kan du njuta av både trav och monté. Men vad skiljer egentligen de tre sporterna åt? Vi tog hjälp av travtränaren och experten Preben Sövik för att få veta mer!

Nationaldagsgaloppen_1077495.jpeg

7 härliga ögonblick från Nationaldagsgaloppen

Äntligen är publiksuccén Nationaldagsgaloppen tillbaka! 6 juni förvandlas Gärdet i centrala Stockholm till en tävlingsarena när galoppstjärnorna gör upp. Vi minns tillbaka på 7 härliga ögonblick och tog hjälp av den folkkära TV4-profilen, travikonen och konferenciern Per Skoglund.

Nationaldagsgaloppen

Nyfiken på galoppen? Här är sportens viktigaste grunder

Är du fascinerad av galoppsporten och vill veta mer? Då är Nationaldagsgaloppen på Gärdet den 6 juni något du inte får missa. Festen är gratis och lockar varje år 50 000 besökare. Här guidar vi dig så du har koll på läget inför ditt första besök!

Nationaldagsgaloppen MOF190606-101494.jpeg

10 saker du inte visste om galopp

Galoppen är en sport som fängslar miljoner människor runt om i världen. Men visste du att en galopphäst kan ha flera hundra ägare? Och att det i Sverige anordnas en gratis galoppfest den 6 juni varje år i centrala Stockholm? Här är 10 spännande saker som inte alla känner till om galoppen.

Nationaldagsgaloppen DSC_6728.jpeg

Hästvälfärden är viktig på Nationaldagsgaloppen

På Nationaldagsgaloppen bjuds det på spännande lopp mitt i centrala Stockholm – men det många inte vet är att hästarnas välfärd ligger i fokus.

NDG jämförelse.jpg

Bildspel: Gärdets förvandling från en stillsam oas till en gungande folkfest

Det går en ensam man på fältet, vi ser spår i det fortfarande vinterbruna gräset. Förmodligen vet mannen inte att han går mot starten. Där startboxarna har stått uppställda, där hästarna kastat sig ut när grindarna öppnats och publikens rop stegrats när hästarna passerar upploppet. Där över 50.000 människor samlas varje år den 6 juni för att fira Sveriges nationaldag. Här ser ni förvandlingen från promenadstråk tidig vår till folkfesten Nationaldagsgaloppen i början av juni.