Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Ungdomsbloggen 3 - Melissa Juneskans

5 maj 2016

Här kommer den tredje ungdomsbloggen. Det är Melissa Juneskans som har skrivit ett inlägg på ungdomsbloggen med anledning av att hon nyligen gick Svensk Galopps Ryttarlicenkursen.

melissa juneskans
Melissa Juneskans i vinnarcirken, prisutdelare Per Anders Gråberg

 Jag heter Melissa Juneskans och är snart 15 år. Jag bor med min familj på en liten gård söder om Norrtälje. Min mamma är amatörtränare och vi har just nu fyra hästar hemma på gården. Jag är uppväxt med hästar och kom in i galoppsporten direkt via min familj som alla är engagerade i galoppsporten och hästarna. Jag började tävla ponnygalopp direkt när jag fyllt sju år och det är fantastiskt roligt. Jag har haft förmånen att få tävla alla kategorier.

Jag har praktiserat och jobbat lite på loven hos proffstränare Maria Sandh och jockeyn Gustavo Solis. Det har varit väldigt lärorikt och jag har fått rida fina hästar och lära mig mycket. Jag har också haft förmånen att få rida i träning med flera duktiga jockeys som P-A Gråberg, Fredrik Janetzky, Gustavo Solis och Tobias Hellgren m.fl. Det ger otroligt mycket att få tips och råd när man rider och kan korrigera och prova sig fram under överinseende.


 melissa juneskans e g bernouilli
Melissa Juneskans och hennes fina ponny EG. Bernouilli. efter seger i NP-Racing Ponnyderby 2015. Vid tygeln proffstränare Niels Petersen som sponsrade löpen. Samt min mentor proffsjockeyn Rafael Schistl i sällskap med William.

 

 Jag gick amatörryttarkursen 9-10 april, vilket var väldigt lärorikt. Det var Cecilia Gråberg som tog emot oss på morgonen på Solvalla och hälsade oss välkomna. Kursen hölls i samarbete med travet vilket var kul, då man lärde känna nya människor och fick lite insyn i travsporten. Dagen började med kostlära. Där fick vi lära oss hur man ska ta hand om sig själv, gällande vad man bör äta och hur man bör tänka kring hälsosam kost i samband med träning. Vi fick lära oss av Maria Henström som är nutritionist, hur man bedömer olika sorters mat och vad de innehåller. Hur man kan undvika onödigt socker och istället äta bra och välbalanserat. Det betyder inte att man inte kan äta godis ibland!

I kursen ingick även att vi fick öva på plastic putt för P-A Gråberg som gav tips och goda råd. Där mättes också vår puls under tiden vi puttade, för att se hur mycket vi tog i och hur vi påverkades av att ta i. P-A höll också i en filmvisning av lopp, där vi gick igenom och diskuterade vad som var bra och dåligt med olika händelser under loppen. Han tog också upp vad som är viktigt att tänka på gällande säkerheten före, under och efter loppen. P-A tryckte också på vikten av att ha en god kondition för att både kunna prestera sitt bästa för tränare/hästägare men också för att orka vara uppmärksam och därigenom undvika olyckor i loppen.
 


reglisse dreamy boom boom 
Melissa/ Dreamy Boom Boom (närmast kameran) och Fredrik Janetzky/ Reglissé


Vi hade också media träning med Robert Sjöblom, där vi fick förståelse för vikten av att uttrycka sig på rätt sätt i media. Robert lät oss intervjua varandra för att öva på hur vi skulle stå och vad man bör tänka på under en intervju. Efter media träningen var det dags för fystest och löpning. För att vara godkänd så ska man springa tre kilometer under femton minuter och sen visa att man klarar anvisad styrketräning på godkänt sätt. Camilla Eriksson höll i träningen och den var väldigt bra men den var också tuff. Det är bra att den är hård, då det krävs en god fysik för att rida löp. Vi sprang på Solvallas travbana som är doserad, så det är inte helt lätt i kurvorna eller på bortre långsidan för den delen, när motvinden ligger på som den gjorde, fy bubblan! P-A föregick med gott exempel och sprang som en hare före oss andra.

Dag två var vi på Täby där var det genomgång av reglementet med Cecilia Gråberg. Hon gick noggrant igenom regler och vilket ansvar och vilka skyldigheter en amatörryttare har. Vi fick också rida på den mekaniska hästen plastic, där man fick visa att man kunde byta tygeltag, rida finish, byta piskhand samt byta glasögon. Dagen avslutades med att vi skrev teoriprov.

Det var roligt och lärorikt att gå kursen. Det var också kul att även några redan licenserade ryttare kom för att delta i media och fystest. Jag känner att jag har en god grund att bygga vidare på för min framtida amatörryttarkarriär. Ett stort Tack! för en bra och rolig kurs.

 Melissa Juneskans

 

 

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Duca Di Como och PA Duca Di Como och PA

Per Anders Gråberg är Sveriges framgångsrikaste ryttare just nu. Den här säsongen ska han rida Duca Di Como – Skandinaviens högst handikappade (rankade) häst. När frågan kom inför säsongen, att ta över stjärnan som i princip vunnit allt som går att vinna över medeldistans, tvekade inte Per Anders. Nej, säger han. "Jag vet att om ”Duca” är som han ska så brukar han vara bäst." Läs mer

ITM Spring Mile 2023 ITM Spring Mile 2023

16 april 2024 | Nyhet

Premiär för Veckosvepet

Lagom till att galoppsäsongen startar presenterar vi en liten nyhet på hemsidan. Under rubriken “veckosvepet” ger vi dig de kommande tävlingsdagarna runt om i Skandinavien tillsammans med korta notiser från när och fjärran. Veckosvepet publiceras varje tisdag. Läs mer

Bro Park Jpeg 3-100 Bro Park Jpeg 3-100

Äntligen! Säsongspremiär onsdag 17:e april. Förväntningarna är enorma, inget är egentligen avslöjat utan alla drömmar lever fortfarande. Alla hästar är vinnare. Läs mer