Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Delad glädje är dubbel glädje!

27 januari 2014

Kurre Andersson hittade tillbaka till galoppen genom Riksgaloppen och nu har ett helt nytt liv öppnat sig då galoppen har blivit hans nya hobby.

Första gången Kurre Andersson besökte Täby Galopp var på 70-talet. Efter att ha haft ett stort galoppintresse gick han över till travet och galoppen glömdes nästan bort. I samband med starten av Riksgaloppen 2010 hittade han tillbaka till galoppen som nu har blivit en stor del av hans liv.

kurre andersson square
Kurre i vinnarcirkeln med Glad Bear.

 

Kurre Andersson är numera en ganska välkänd profil på Täbys stallbacke. De allra flesta dagar finns Kurre på plats på Täby för att följa träningen och hjälpa till i Caroline Malmborgs stall. Men vi backar bandet och börjar historien om Kurre redan 1969.
Då arbetade han hos travtränare Folke Widman som då höll till på Sigtuna Stuteri. Han körde lastbil och hästtransport under drygt två år.

Jag fick även prova på att köra travhäst, inte i tävlingssulky men man fick en känsla ändå, berättar Kurre som 1985 köpte in sig som andelsägare på travhästen Kamelia Ego. Hon tränades av Kaj Widell men karriären blev kort efter att hon hade skadat sig.

– Hon gick ett kval men sedan började det strula och hon fick gå till avel. Där avslutades mitt travhästägande men jag följer fortfarande travet hela tiden, alla dagar i veckan. Jag kanske lägger ner lite för mycket tid på det, skrattar Kurre.

 Galoppen kom in på allvar i Kurres liv genom hans fru Ingalill som jobbade hos ett ATG-ombud i Hägersten under tjugo år. Ägaren till affären älskade galopp och mellan 1980-2000 var hela gänget på Täby ungefär varannan tävlingsdag.

Vi åkte dit med kunder och åt middag och spelade. Sedan såldes affären och den nya ägaren var inte intresserad av galopp. Då blev det att vi mer och mer sällan åkte till Täby. Men galoppen har alltid funnits i bakhuvudet.

 Glad bear square
Första segern för Kurre som galopphästägare kom den 17 augusti med Glad Bear som han äger tillsammans med Anders Ekström.

 

 När Riksgaloppen drog igång 2010 såg Kurre information om den i en spelbutik. Han köpte en andel i alla stallarna det året och galoppintresset började vakna till liv igen.

 – Jag besökte inte stallarna där jag hade Riksgaloppandelar i men jag var ofta på Täby, i stort sett varje tävlingsdag.

En av Kurres vänner sedan 15 år är Svenne Berg, även han med ett stort galoppintresse som både ägare och uppfödare. Svenne har ett saneringsföretag och hans företag fick några jobb inne på stallbacken och Kurre hjälpte till. Det året hade Caroline Malmborg Riksgaloppören Cheerful Giver, även kallad Sigge och som han redan hade köpt en andel i.

Jag lärde känna tjejerna i stallet och gick på Riksgaloppens Kick-off. Efter ett tag började jag hänga mer och mer på i stallet både till vardags och på tävlingsdagarna. Det är stor skillnad mot travet. På galoppen är det en mycket större öppenhet än det är på travet. Det känns mer personligt. Alla hälsar när man kliver in på stallbacken och i stallet och man känner sig alltid välkommen, galoppen har blivit en livsstil för mig. Den sociala biten är viktig och jag har verkligen Riksgaloppen att tacka för att jag hittade tillbaka till galoppen!

När Cheerful Giver skadades köptes åringen Hearts And Bones in på hösten och såldes i hundra andelar. Kurre var med på auktionen och fick för första gången vara med redan från inköpet. Efter det köptes fler hästar in i större eller mindre delar.

Att äga galopphäst är så kul och speciellt det här med andelshästar. Delad glädje är dubbel glädje heter det ju och det är en oslagbar känsla när någon av mina hästar vinner, oavsett hur liten eller stor del jag äger. Dessutom får man nya kompisar genom andelsägandet, menar Kurre som faktiskt gick i parallellklassen med en annan av  Riksgaloppens profiler, Gunnel Jörndahl.

push play
När Push Play köptes  i England på Breeze-up till Stall Forward, där Kurre ingår, var han med på resan. Här vinner Push Play på Täby den 12 januari i år.

 

I fjol var Kurre med på några resor då Carolines hästar tävlade i Malmö och i Göteborg. Han var även med i England på Breeze-up auktionen då Push Play köptes in till stallet. I början av vintern köptes en hästtransport in till hans nya firma, Kurtans Bygg & Transport och det är faktiskt Maharajahs före detta transport som Kurre kör.

Jag har alla tillstånd till min firma klara nu och jag kör gärna även andras hästar när det behövs, det är bara att kontakta mig, säger Kurre.

Även Ingalill, Kurres fru, har börjat intressera sig för galoppen och nu har hon vid flera tillfällen hjälpt till med serveringen på Stall Malmborgs ”Öppet Hus” tillsammans med väninnan Ulrika och hon självklart tycker hon att det är kul att gå på galoppen. Även Inga-Lill är delägare i Carolines Riksgaloppör Der Blaue Reiter eller Bosse som han kallas som ägs av Stall Hyperion.

Kurre har haft ett eget företag som han sålde för ett par år sedan. Nu har han galoppen att fokusera på, det har blivit hans stora hobby och Kurre är lite av en allt-i-allo i Stall Malmborg.

Jag hjälper till med det mesta där det behövs, från att laga horsewalkern till att skruva ihop IKEA-möbler. Jag har svårt att sitta still och sommartid blir det en hel del golf men vintern hade varit riktigt tråkig utan galoppen, avslutar Kurre som började året på bästa sätt då han den 12 januari hade en snygg dubbelseger då hans hästar Glad Bear och Push Play vann på Täby samma dag.

 

Lotta Malmborg


 

Fler nyheter, artiklar och bloggar

ITM Spring Mile 2023 ITM Spring Mile 2023

16 april 2024 | Nyhet

Premiär för Veckosvepet

Lagom till att galoppsäsongen startar presenterar vi en liten nyhet på hemsidan. Under rubriken “veckosvepet” ger vi dig de kommande tävlingsdagarna runt om i Skandinavien tillsammans med korta notiser från när och fjärran. Veckosvepet publiceras varje tisdag. Läs mer

Mohaymin och Andreas Tapia Dalbark efter segern i Wathba Stallions Cup 2023 redigerad Mohaymin och Andreas Tapia Dalbark efter segern i Wathba Stallions Cup 2023 redigerad

15 mars 2024 | Nyhet

Så övervintrar Mohaymin

Årets arabiska fullblod heter Mohaymin och hans tränare Annelie Eriksson var strålande glad efter utmärkelsen: "Det kändes superbra. Jag känner mig väldigt nöjd – segrar och utmärkelser är ofta bara en pinne på vägen. Jag är sällan nöjd, men nu är jag det och det är lite av en ny känsla." Läs mer

DSC_5594 copy-X2 Nimitz vinner SM för 2 åriga hästar DSC_5594 copy-X2 Nimitz vinner SM för 2 åriga hästar

11 mars 2024 | Nyhet

Så övervintrar Nimitz

I vår artikelserie har vi kommit till den yngste pristagaren som på gräsunderlaget har haft lekstuga med motståndarna under sin första säsong på banan. Han har verkligen imponerat på banan och fick också utmärkelsen "Årets 2-åring" 2023. Nu stundar snart en ny spännande säsong. Möt Nimitz! Läs mer