Vi har placerat cookies på din dator och lagrar ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av vår webbplats. Om du inte godkänner eller vill ha mer information kan du läsa mer >här.

Göteborg invigning TOP

Historik - mer än 200 år av galoppsport i Göteborg

I Sverige anordnades den första kapplöpningen i Göteborg den 21 september 1814. Dessa tävlingar gick av stapeln på Heden i nuvarande centrala Göteborg och arrangerades i anslutning till ett officiellt flottbesök från England. Givetvis fanns flera kungligheter från svensk sida på plats.

På 1890-talet började man regelbundet rida galopplöpningar i Partille på galoppbanan Partillehed. Banan fick emellertid lämna plats för bebyggelse och tävlingarna flyttade till Kviberg där de fortsatte till 1923. I Partille finns adressen ”Galoppvägen” kvar än i dag. Nuvarande besöksadress till Göteborg Galopp är ”Jockeyvägen”. Banan är belägen på Hisingen, ett stenkast från Volvoanläggningen och bara en knapp halvtimmes bilväg från Göteborgs centrum.

Under tiden från 1923 tills Åby invigdes 1936, bevarades intresset för sporten i Göteborg. Den sammanhållande kraften var ryttmästare Henning Krafft. Den 28 mars 1928 bildade hästintresserade göteborgare ett konsortium – Göteborgs Galoppsällskap. 84 personer löste tillsammans 270 andelar à 100kr.

1928 inköptes gården Stora Åby i Mölndal för att där bygga en kombinerad kapplöpnings- och ridsportsanläggning. Projektet kunde drivas tack vare att dåtidens ryttare var intresserade av både galopp och ridsport. De usla allmänna kommunikationerna gjorde att avståndet från Göteborg till Mölndal blev för stort och ridhuset i Bö byggdes. Det som skulle ha blivit en stor anläggning för all ridsport blev bara en galoppbana. Samarbetet med Mölndals kommun var besvärligt och det tog ända till 1935 innan man fick det sprittillstånd som ansågs helt nödvändigt för banan. 1936 invigdes Åby som en kombinerad trav- och galoppbana.

Mölndals kommun tog stegvis kontroll över banan och 1976 sålde kommunen galoppbanan. Då återstod bara travet på den bana som Göteborgs Galoppsällskap en gång byggt. Söndagen den 3 oktober 1976 reds det sista löpet på Åbys gräsbana och sällskapet var tillbaka på det som brukar kallas ruta ett. Under de följande åren skedde en generationsväxling och nya krafter kom in i sällskapet. Den nya generationen accepterade inte de gamla reglerna med en stängd förening, där man valdes in som medlem. Stadgarna ändrades så att alla intresserade kan bli medlemmar.

Efter enträget arbete och galoppentusiaster slit fick Göteborg åter en galoppbana. Sommaren 2002 invigdes denna natursköna galoppbana på Hisingen. Tävlingarna anordnas sedan 2009 av Svensk Galopp AB där Göteborgs Galoppsällskap är delägare.

Idag arbetar föreningen för samma mål som år 1928 – en anläggning för både galopp och ridsport, där galoppen åter kan bli en del av den stora folkrörelsen kring hästen. I anslutning till Göteborg Galopp bedrivs verksamhet med islandshästar, körning och fälttävlan.

2019 arrangerar Göteborg Galopp tio tävlingsdagar och den 1931 m långa gräsbanan betraktas som en av de bästa i Skandinavien.

Senast uppdaterad 2019-05-09. info@svenskgalopp.se

Partners