Vi har placerat cookies på din dator och lagrar ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av vår webbplats. Om du inte godkänner eller vill ha mer information kan du läsa mer >här.

top_ledvolt

Så går det till på en tävlingsdag

Här kan du läsa hur det går till en vanlig tävlingsdag på galoppbanan.

Många hästar tränas utanför tävlingsbanorna. När de kommer till banan finns det en anvisad box som hästen skall stå i. Boxen är av säkerhetsskäl plomberad och oströdd och där ligger oftast en oöppnad spån- eller torvbal.

Om hästen startar för första gången på banan skall den vara på plats minst två timmar före förstastart för identifiering. Man behöver inte anmäla sig när man kommer till banan.
Kan inte hästen starta ska man ha strukit den i tid, dvs. anmält till banan att den inte kan starta.

Jockeyn fixar sadeln

När hästen är på plats i boxen går man och lämnar jockeydressen med ägarens färger till jockeyn i vågrummet. Senast 40 minuter före löpningen får man sadeln av jockeyn. Han har då vägt ut med rätt vikt hos vågkontrollanten.

Det som räknas med i vikten är ryttaren med sadel. Ryttarens hjälm, säkerhetsväst, spö, och nummervojlocken räknas inte med i programvikten.

Man brukar vara två om att sadla en galopphäst eftersom sadeln är liten och tävlingsgjordarna ofta elastiska. Det är viktigt att allt sitter på plats och att man drar sadelgjorden lika mycket på båda sidor. Dessutom är det viktigt att den som inte drar i gjorden håller sadeln på plats så att den inte glider av eller hamnar snett.


På väg till start


ledvolt

Hästen skall finnas på plats och ledas runt i ledvolten före löpningen.
I ledvolten finns en ringmaster som ser till att hästarna går i rätt ordning och är där i tid. Den som leder hästen kallas träckare vilken är den som tar hand om hästen både före och efter loppet.

När ringmastern ringer i klockan skall ryttarna sitta upp. Hästarna cantrar (långsam galopp) framför publiken ner till startboxarna.

Starttillstånd meddelas av speakern och sedan är det startern och startboxpersonalen som ansvarar för ilastningen av hästarna.


Startboxar


startbox

För att alla hästar skall komma iväg samtidigt i starten används numera oftast startboxar.
Uppfinningsrikedomen har varit stor genom åren för att ge hästarna rättvisa chanser att komma iväg samtidigt.  Från början startade man med flagga. Startern kommenderade fram fältet mot startlinjen och när alla var samlade, fällde han flaggan och loppet hade börjat. Nästa metod blev s k ”startband” som fälldes ned framför hästarna och fjädrade uppåt/framåt för att släppa iväg fältet.

I början av 1900-talet infördes så olika former av stående start i USA, bl a med fasta fack som var upprinnelsen till de rörliga startboxar som finns idag över hela världen. Täby Galopp var först i Sverige, faktiskt även i Europa, med att införa startboxar, vilket skedde i juli 1962.

Hinderlöpningar startas dock genom att hästarna går på en volt och på kommando vänder upp mot starten. Det beror på att hinderlöpningar oftast är längre än slätlöpningar och därmed har starten inte lika stor betydelse.

 

Galoppdomstolen

Tävlingarna övervakas av den Lokala Galoppdomstolen.
Den kontrollerar och övervakar om det sker några trängningar och störningar under loppet.

Det är till Galoppdomstolen man protesterar om man anser att ordningsföljden i mål har påverkats genom vårdslös ridning.

Måldomaren avgör med hjälp av en målkamera ordningsföljden i mål.
Innan resultatet blir offentligt skall ryttarna med utrustning kontrollvägas hos vågkontrollanten (vägas in).

 

Banveterinären

Banveterinären kontrollerar att hästarna är i tävlingsmässigt skick, dvs. att de inte är halta och att de är i så god kondition att de klarar av att springa ett lopp. Det tas minst två dopningsprov varje tävlingsdag. Det är nämligen strängt förbjudet att starta en häst som behandlats med medicinska preparat.

 

Vinnarcirkeln är målet!


vinnarcirkel göteborg

Efter loppet går det vinnande ekipaget med tränare och ägare in i vinnarcirkeln, där de hyllas och tar emot blommor och hederspriser.

Den vinnande hästägaren/hästägarna får skåla i bubbel och får också en dvd på vinnarloppet.

Senast uppdaterad 2020-01-23. info@svenskgalopp.se

Partners