Foto: Amie Karlsson/Svensk Galopp
Foto: Amie Karlsson/Svensk Galopp
Foto: Amie Karlsson/Svensk Galopp

Startfältet i Stockholm Cup 2023

Tio hästar kommer till start i Stockholm Cup International (Gr.3) - det största loppet på Bro Park den 17 september 2023. Vilken häst tror du vinner i år?

Startboxbild_230911

1. Big Call (USA)

 • Ryttare Stephane Pasquier
 • Tränare Christophe Ferland
 • Ägare C Ferland & Flora Scott
 • Uppfödare Spruce Lane Farm m fl

Big Call är en fransk gäst, men uppfödd i USA. Han är efter Animal Kingdom som segrade i Kentucky Derby 2011 och Dubai World Cup 2013. Han är av den starkare sorten och gör gärna själv grovjobbet i ledningen, men då skall man komma ihåg att det sällan går snabbt innan 600 meter kvar i Frankrike. Sedan avslutar Big Call sista 600 meterna under 36 sekunder, oavsett om han sprungit 1800 meter eller mer innan. Hästen segrade i en Grupp 3 löpning på Longchamp i våras och startade i Gold Cup på Royal Ascot.

Stephane Pasquier är en 45 år från Frankrike. Han har segrat i Prix de l’Arc de Triomphe (Gr.1) med Rail Link och segrat i Prix du Jockey Club med Study of Man. Han har även vunnit flera lopp utanför Frankrike. I sitt hemland har han 61 segrar på 478 starter i år vilket räcker till en elfteplats i jockeyligan.

Christophe Ferland ligger elva i den franska tränarligan med 39 segrar på 247 starter och strax under 1,9 miljoner euro intränat. Han har över 33 hästar ägda av Bröderna Wertheimer (som äger Chanel) på sin träningslista. Stallet är alltså högkvalitativt. Ferland har tre Grupp 1-segrar och en av dessa togs av Dabirsim som segrade under Frankie Dettori i Grand Criterium (Gr.1).

Foto: Steven Cargill
1

2. Go On Carlras

 • Ryttare Nicolaj Stott
 • Tränare Rikke Rohbach Bonde
 • Ägare Ras Stald
 • Uppfödare Rävdansens Stuteri AB

Go On Carlras var tvåa i Danskt Derby och Danskt Oaks och som fyraåring klev hon in i stoeliten. Hon är efter Harzand som förärver styrka och med segern i Scandinavian Open Championship (Gr.3) visade hon att hon tillhör den yttersta eliten. Efter att ha prövat lyckan i Tyskland genrepade Go On Carlras inför detta genom att segra i Kopparmärralöpning på Göteborg Galopp.

Nicolaj Stott är en del av den framgångsrika Stott-familjen och är en av de mest framgångsrika i Danmark som jockey. Enligt den danska statistiken har Stott 21 segrar i år på 113 starter. I Sverige har det blivit tre segrar på 21 starter. Karriärens höjdpunkt är segern i Svenskt Derby med Stroxx Carlras.

Rikke Rohbach Bonde har ett storstall på i Köpenhamn där hon tillsammans med Nicolaj Stott tränar 26 hästar, många åt hästägaren Stald Ras. I år har hon 13 segrar på 71 starter. Karriärens hittills största seger togs i Svenskt Derby med Stroxx Carlras som även startar idag.

Foto: Burt Seeger
2

3. Espen Hill

 • Ryttare och tränare Madeleine Smith
 • Ägare BeWe Horseshoes AB
 • Uppfödare Katarina Jacobson

Espen Hill är en Helsinki-avkomma som segrade i Svenskt St Leger 2019. Han verkar bara bli bättre med åldern och är något av en följetong i Cupen där han nu gör sin fjärde start. 2400 meter gräs är rätt melodi och formen slipades med en seger i SM för andra året på raken. Att Espen Hill startar och segrar i bättre handikapplopp visar att han verkligen gör skäl för sitt höga formtal. Espen Hill har en härlig inställning till sitt jobb och kommer alltid med en rejäl slutspurt. I fjol var han endast slagen med 2,5 längder här i Cupen och det skulle förvåna om han är långt slagen idag. Skulle den här publikfavoriten segra skulle jublet inte veta några gränser.

Madeleine Smith både tränar och rider Espen Hill. Hon kallas allmänt Malle av publiken och har i år sju segrar på 37 ritter vilket ger en segerprocent på 19. Som tränare har hon 12 segrar på 70 starter vilket imponerar. Madeleine Smith är baserad på Angarn, strax norr om Täby och kan rida 51 kilo.

Espen Hill är uppfödd i Sverige av Katarina Jacobson och som ägare hittar vi Madeleine Smiths ständige följeslagare Börje Wetterlind.

3

4. Captain Chorus (GB)

 • Ryttare Elione Chaves
 • Tränare Cathrine Erichsen
 • Ägare Team Finn Kristiansen
 • Uppfödare Kenny Kok

Captain Chorus var tidigt lovande, men när han “bara” var sjua i Svenskt Derby trodde man att han kanske var distanssvag. Det visade sig dock att det är gräs under hovarna som gäller och i Norskt Derby var han slagen med endast 2,5 längder. Det är dock 2023 som Captain Chorus fått sitt genombrott. Sonen till Paco Boy segrade i Oslo Cup (L) i juni och var bra som fyra i Marit Sveaas Minneslöp (Gr.3) på Övrevoll. Han slog Espen Hill i en Open Handicap på Bro Park i somras.

Elione Chaves har världen som arbetsfält och har ridit regelbundet i Singapore, Australien och USA för att nämna några länder. Brasilianaren vet dock att han har mängder med stjärnritter, samt sin familj, här i Skandinavien och kommer “alltid” tillbaka. Han leder striden om jockeychampionatet i Sverige med 38 segrar på 211 starter i år.

Catherine Erichsen har ett högkvalitativt stall i Norge. Hon är alltid på Bro Park när de stora pengarna skall delas ut. Stallets främste häst Duca di Como startar i Nickes Minneslöpning (L). Erichsen snittar över 85 000 kronor per start när hon sadlat ut häst i Sverige i år och på det har hon tagit sju segrar på 21 starter, alltså seger i var tredje start!

4

5. Seneschal

 • Ryttare Jan-Erik Neuroth
 • Tränare Wido Neuroth
 • Ägare Stall EOS
 • Uppfödare Stall EOS

Seneschal är en svenskuppfödd valack efter Appel Au Maitre som tävlar i Stall EOS klassiska röda färger med ett vitt lodrätt band. Han är som allra bäst över riktigt långa distanser. Han segrade i Svenskt St Leger som treåring och har två segrar i Kapplöpningssällskapets Stora Pris och trivs alltså särskilt bra på Bro Park. Han var tvåa i SM bakom Espen Hill, slagen med fyra längder.

Jan-Erik Neuroth är tränarsonen som inte behöver be om ursäkt för att han får chansen på stallets fina hästar. Nästa säsong tar han över tränarrörelsen. Sex svenska segrar har det blivit i år och detta på 48 starter. Jan-Erik är känd för att inte förivra sig och ligger gärna och släpar en bit bak i fältet för att sedan sätta in slutstöten när motståndarna känner av mjölksyran.

Wido Neuroth kallas alltid för Derbykungen, men faktum är han lika gärna kan kallas för Cupkungen. 1996 segrade han för första gången i Stockholm Cup International (Gr.3). Då hette hästen Kill The Crab. Sagohästen Valley Chapel tog hem Cupen två gånger och det gällde även Appel Au Maitre. Farouge och Touch of Hawk fick dock nöja sig med bara en seger. 

5

6. Ayani (GB)

 • Ryttare Oliver Wilson
 • Tränare Jessica Long
 • Ägare Chess Racing AB
 • Uppfödare Chess Racing AB

Ayani är svensk galoppsports nya superstar och är obesegrad i år på fem starter. Det blev seger i Voterlöpning, Svenskt Derby och Hurricanelöpning, alltså Jägersros Triple Crown! Alla starter har skett på Jägersros dirttrack, gräset är alltså en okänd faktor. Det finns dock all anledning att tro att Ayani är än bättre på gräset. Fadern Starspangledbanner står för 50 000 euro på Coolmore och var en gudabenådad sprinter/miler vars avkommor förvisso klarar av allvädersbanor, men är bäst på gräset. Intressant är att Starspangledbanner främst lämnar sprinters, men vi vet att Ayani är minst lika stark som sin mor Inaya som segrade i Danskt Oaks. Modern klarade alltså också av gräset på bästa sätt. Sättet Ayani segrat på visar att han är helt överlägsen övriga i kullen och det bör räcka mycket långt här i Stockholm Cup International (Gr.3)

Oliver Wilson är en välstammad jockey som på Bro Park segrat i Stockholms Stora Pris (Gr.3) på King David. Hans största segrar är tagna i Svenskt Derby på Hard One To Please samt Ayani. I år har Wilson 13 svenska segrar på 82 starter och har ett inridet snitt på fantastiska 54 626 kronor per start.

Jessica Long tränar i Skåne och har ett fantastiskt 2023 med över fem miljoner kronor intränat redan innan Cupdagen. Det har blivit 18 segrar på 80 starter och förutom Ayani har även hästar som Keep On Dancing och Ready Teddy gjort reklam för stallet. Hon startar ofta sina hästar på Klampenborgs gräsbana och är huvudtränare åt Chess Racing vars välstammade hästar förgyller galoppsporten.

6

7. Prins Valiant (IRE)

 • Ryttare Carlos Lopez
 • Tränare Niels Petersen
 • Ägare Mme Fernande
 • Uppfödare Corduff Stud Ltd

Prins Valiant är ny i Niels Petersens träning, ny som i Petersens träning i strax över en månad. Prins Valiant går upp kraftigt i klass här. Lope de Vega-avkomman var lovande som tvååring och som treåring prövades han mot årgångseliten utan att riktigt räcka till. Karriärens största seger togs i Fyenslöpet år 2022, men 2023 har det ännu inte blivit någon seger.

Carlos Lopez är trea i den svenska championstriden just nu med 29 segrar på 147 ritter. Han rider Niels Petersens bästa hästar och har flera Derbysegrar på sitt samvete. Han har segrat i Stockholm Cup International (Gr.3) år 2016 på Quarterback.

Niels Petersen är den som dominerar de större löpningarna i Skandinavien. Han är stationerad i Norge och dominerar de Skandinaviska storloppen och har otaliga elithästar på träningslistan. Petersen har åtta segrar i Stockholm Cup International (Gr.3) och det med Bank of Burden, Without Fear samt Square de Luynes.

Foto: Burt Seeger
7

8. Hard One To Please (IRE)

 • Ryttare Lanfranco Dettori
 • Tränare Annike Bye Hansen
 • Ägare Väsby Häst AB
 • Uppfödare Lodge Park Stud

Hard One To Please var dubbel Derbysegrare ifjol och är även titelförsvarare! Den Irländske importen efter Fast Company ropades in av Walter Buick på Tattersalls i april som tvååring och detta för fyndpriset 80 000 Guineas. Som åring kostade han dock inte mer än 8 000 pund! Den svenskägde valacken tränas i Norge och har endast gjort nio starter i livet varav fem slutat med seger. Efter att ha prövat lyckan i England på Glorious Goodwood blev det seger i Marit Sveaas (Gr.3) och det verkar som att Hard One To Please plockat fram ytterligare en växel i år.

Frankie Dettori heter egentligen Lanfranco Dettori och är utan överdrift en av de bästa jockeys världen skådat. Den snart 53-årige italienaren har varit baserad i England under större delen av sin karriär, men har haft världen som arbetsfält. Att berätta om alla hans segrar skulle fylla flera böcker. I år är det Frankies sista säsong på turfen och att han gästar Stockholm Cup International (Gr.3) är en stor ära. Det är inte första gången Frankie rider i Cupen. 1996 var han fyra som stor favorit på Godolphins Overbury. Han red även fyra hästar på Stockholms Stora-dagen 2008. Mest känd kanske han är för sin “Magnificient Seven”, då han segrade i alla sju racen på Ascot under deras British Festival of Racing dag i september. Det kostade engelska bookmakers nära en halv miljard!

Annike Bye Hansen tillhör veteranerna på Övrevoll och den svenska publiken känner henne från mängder av storlopp då hon knappast varit den som gödslat med starter i vardagsgaloppen. Hästar som Ragazzo och Captain America är de som man mest förknippar med norskan, men den riktiga genombrottshästen är Hard One To Please.

8

9. Stroxx Carlras (IRE)

 • Ryttare Per-Anders Gråberg
 • Tränare Rikke Rohbach Bonde
 • Ägare Stald Ras
 • Uppfödare Jas Linnane, J Moore, B Gardiner

Stroxx Carlras hade ett fantastiskt 2021 med segrar i Svenskt och Norskt Derby. Han visade även snabbhet genom att segra i Mischa Kahns Minneslöpning över 1600 meter. 2022 var ett så kallat “mellanår”, men Stroxx Carlras var ändå tvåa i Pramms Memorial (L). Trots segern i Norskt Derby verkar det ändå som att sonen till Footstepsinthesand ändå är bäst på dirttrack. Stroxx Carlras var struken i en tilltänkt start inför detta och gör årsdebut idag.

Per-Anders Gråberg är alltid inblandad i den svenska championstriden. “P-A” har 34 segrar på 202 ritter i år och ligger tvåa på det. P-A kommer för alltid att vara förknippad med Bank Of Burden som han segrade hela fyra gånger med i Stockholm Cup International (Gr.3). Förutom sina insatser i sadeln har han ett uppskattat tipsprogram; “Gråberg Granskar” på atg.se.

Rikke Rohbach Bonde har även med 2 Go On Carlras.

9

10. Outbox (GB)

 • Ryttare Hollie Doyle
 • Tränare Archie Watson
 • Ägare Hambleton Racing Ltd XXXlll
 • Uppfödare Sheikh Mohammed Obaid Al Maktoum

Outbox är en riktig globetrotter med Frankel som far och Street Cry som morfar. Mycket bättre blir det inte och ifjol var Outbox tvåa här i Stockholm Cup International (Gr.3), Han var faktiskt tvåa även 2021 och hoppas på att det är tredje gången gillt som gäller! I år har det sett ut som att formen sviktat något, med all rätt för en åttaåring, men Outbox var tvåa i en Listed på Newmarket i juli och den formen brukar räcka en bit här.

Hollie Doyle är Englands mest framgångsrika kvinnliga jockey genom tiderna och därmed förstås en av de främsta i världen. Hon har ridit och segrat på Bro Park förut och har 684 segrar på 4595 starter i England de senaste fem åren.

Archie Watson känner Bro Park väl och vet vilket motstånd Bro Park bjuder på denna toppdag. Watson har gjort 16 starter på Bro Park, och det har blivit tre seger. Den första togs av Corinthia Night som segrade i Bro Park Sprint Championship (L) 2019. I fjol segrade Watson med Manitou i Svealand samt i H.M. Drottningens Pris med Al Zaraqaan. I våras var han trea med Brave Emperor i Stockholms Stora Pris (Gr.3).

Foto: Steven Cargill
1

Fler sidor om Stockholm Cup

Bro Park Jpeg 3-100

Besöksinformation

Vad kostar det, när ska jag vara på plats och hur ska jag klä mig? På den här sidan finns allt du behöver veta inför ditt besök på Stockholm Cup på Bro Park den 17 september 2023.

dreamstime_m_97407489.jpg

Stockholm Cup på tv och sociala medier

Kan du inte komma till Bro Park den 17 september? Då får galoppbanan komma hem till dig! Du kan följa tävlingarna via TV12 eller ATG:s webb-tv. Häll upp ett glas bubbel, slå dig ner framför skärmen och njut av sport på högsta nivå!

Her Him

Stockholm Cup-dagens löpningar

Stockholm Cup International (Gr.3) är den största av de tio löpningar som avgörs under Stockholm Cup-dagen på Bro Park i september. Läs om dagens alla lopp!

Thundering Blue foto Elina Björklund.jpg

Stockholm Cup-lopp vi minns

Mr Eubanks, Collier Hill, Bank of Burden och Thundering Blue. Under åren har vi fått se många stjärnhästar segra i Stockholm Cup International. Här är några av de mest minnesvärda loppen.

Stockholm Cup eventbild 610 430.jpg

Tio anledningar att besöka Stockholm Cup

Vi ses väl på Bro Park den 17 september 2023? Det blir en spännande och internationell dag med våra allra bästa galopphästar, god mat och roliga aktiviteter för hela familjen. Här är tio anledningar till varför du inte får missa Stockholm Cup-dagen!

dreamstime_m_69511760.jpg

Galoppens bästa brunchrecept

Vad dukas upp på brunchbordet om tränare Francisco Castro, jockey Martin Rodriguez och Bro Park-stammisen Louise Bäckman får välja? Inspireras av de här galoppfantasterna och inled Stockholm Cup-söndagen med en brunch!

Cup-fältet2019.jpg

Samarbete

Vill du eller ditt företag synas i samband med vårt största evenemang för året?