”Vi hoppas på fantastiskt väder och massor av folk”

6 juni klockan 11.00 drar festen igång på Gärdet när Nationaldagsgaloppen avgörs. Linda Bengtzing uppträder, det blir rafflande lopp, publiktävlingar och ett eget område där barn och ungdomar kan roa sig."Vi hoppas på fantastiskt väder och massor av folk", säger projektledaren Linda Persson.

De stora öppna ytorna på Gärdet, Ladugårdsgärdet, är idag ett populärt promenadstråk för Stockholmarna, men några gånger per år förvandlas även grönområdet till en stor festplats. Den 6 juni, på Sveriges Nationaldag, är det dags för galoppstjärnorna att inta området då platsen blir till en galopparena för en dag.

Tävlingsdagen, som varje år lockar tusentals besökare, har blivit en folkkär tradition så har du inte hunnit besöka tävlingarna tidigare år är det hög tid nu!

För att du ska ha stenkoll på allt som dagen har att erbjuda tog vi pulsen på projektledaren Linda Persson som håller på med de sista förberedelserna.

Varje år är det en artist som inviger dagen med att sjunga den svenska Nationalsången – i år är det Linda Bengtzing.

Linda Bengtzing har inför tävlingarna varit med i en galoppsändning i TV4 och var lyrisk över att få uppträda under Nationaldagsgaloppen.

– Eftersom jag är en hästtjej kan jag inte tänka mig något bättre än att vara där med klapprande hovar, svettiga hästar och massor av glada människor. Det är en dröm för mig, jag blev jätteglad när jag fick den här frågan.

NDG tv-sändning

Linda Bengtzing gästade en galoppsändning i TV4 inför Nationaldagsgaloppen. Linda Bengtzing inviger dagen med att sjunga Sveriges nationalsång.

Under dagen kommer det bjudas på flera galopplopp, men nytt för i år är att det även avgörs ett montélopp då Sveriges montéelit är på plats.

– Det blir även två ponnygalopplopp och Svensk Travsport kommer att visa upp trav med sulky i form av tandemkörning, säger Linda Persson och fortsätter:

– Vi har även ett käpphästlopp med deltagare från Lilla Rörby Ryttarklubb och Solvalla Travskola.

DSC_9842

Under dagen kan du spana in när Lilla Rörby Ryttarklubb och Solvalla Travskola gör upp i ett käpphästlopp.

För barn och ungdomar finns det massor att upptäcka i barnområdet.

– Där kan du till exempel prova att rida käpphäst eller ta med din egen käpphäst för att hoppa en bana. Du kan prova den mekaniska galopphästen och/eller klättra på en klättervägg – och så mycket mer. På barnområdet finns något för alla barn och ungdomar.

För publiken finns det även möjlighet att vara med i publiktävlingar där Hattparaden brukar locka många. Alla som vill får vara med och det gäller att ha den bästa hatten. Kategorierna som du kan tävla i är ”Gärdets bästa hatt” och ”Gärdets bästa barnhatt” samt ”Match you dog” och i potten ligger det riktigt fina priser.

– I juryn sitter precis som tidigare år Let's Dance-profilen Ann Wilson, tv-profilen Anders Bagge och Martin Edlund, även kallad ”Mingel-Martin” som var en av deltagarna i Gift vid första ögonkastet i fjol.

Festen leds av tv-profilen Per Skoglund som kommer att guida besökarna under dagen.

– Nytt för i år är att vi har två idrottsstjärnor; skidåkaren Johan Olsson och fotbollsspelaren Nilla Fischer som kommer att få testa att rida den mekaniska galopphästen Winmachine uppe på stora scenen under ledning av av galoppjockeyn Per-Anders Gråberg.

DSC_9824

Per Skoglund guidar besökarna under dagen.

Både Svensk Travsport och Svensk Galopp har varsitt tält som du kan besöka för att få veta mer om respektive sport.

– I galopptältet andas det galopp med experter på plats och utmaningar som du kan ta dig an. Där är en publiktävling där förstapriset är en galoppresa till Frankrike.

– I Svensk Travsports tält erbjuds det massor av roliga lekar och aktiviteter. Bland annat en klapp-ponny som du kan klappa och ta bilder med.

Under dagen brukar omkring 50 000 personer besöka festligheterna – som är helt gratis. Alla som kommer får ett tävlingsprogram och Expressen lovar att 2 000 besökare får gratis kaffe.

– Vi drar igång klockan 11.00 och 11.15 blir det invigning. Vi hoppas på fint väder och massor av folk så se till att komma i tid, säger Linda Persson.

DSC_9719

Det blir flera galopplopp – bland annat ett ponnylopp.

Mer om Nationaldagsgaloppen 2023

Nationaldagsgaloppen firas 6 juni i år på Ladugårdsgärdet i centrala Stockholm.

Tävlingarna lockar tusentals besökare och är helt gratis!

Konferencier för tävlingarna är den uppskattade TV4-profilen Per Skoglund.

Förutom galopp bjuds det på musik, god mat och dryck, ponnyridning, publiktävlingar, en uppskattad hattparad med bland annat Match your dog och en kändisjury.

Vill du ha senaste nytt om Nationaldagsgaloppen? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Mer om Nationaldagsgaloppen 2023

Nationaldagsgaloppen firas 6 juni i år på Ladugårdsgärdet i centrala Stockholm.

Tävlingarna lockar tusentals besökare och är helt gratis!

Konferencier för tävlingarna är den uppskattade TV4-profilen Per Skoglund.

Förutom galopp bjuds det på musik, god mat och dryck, ponnyridning, publiktävlingar, en uppskattad hattparad med bland annat Match your dog och en kändisjury.

Vill du ha senaste nytt om Nationaldagsgaloppen? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Fler artiklar om Nationaldagsgaloppen

NDG MOF190606-100819

Expertens snabbguide: Så funkar trav, galopp och monté

Den 6 juni intar galoppstjärnorna Gärdet för Nationaldagsgaloppen. Men förutom galoppsport kan du njuta av både trav och monté. Men vad skiljer egentligen de tre sporterna åt? Vi tog hjälp av travtränaren och experten Preben Sövik för att få veta mer!

MOF190606-304950

Per Skoglund inför galoppfesten på Gärdet: ”Jag lovar sol”

Du kanske har sett de virala klippen när TV4-profilen och travexperten Per Skoglund njuter av god mat i TV4:s Nyhetsmorgon? Eller när han ser till att tv-kollegorna får testa att rida galopphäst? Den 6 juni guidar han besökarna på Nationaldagsgaloppen på Gärdet. Vi tog ett snack med Per Skoglund inför publikfesten för att få veta vad vi inte får missa.

Nationaldagsgaloppen_1077495.jpeg

7 härliga ögonblick från Nationaldagsgaloppen

Äntligen är publiksuccén Nationaldagsgaloppen tillbaka! 6 juni förvandlas Gärdet i centrala Stockholm till en tävlingsarena när galoppstjärnorna gör upp. Vi minns tillbaka på 7 härliga ögonblick och tog hjälp av den folkkära TV4-profilen, travikonen och konferenciern Per Skoglund.

Nationaldagsgaloppen

Nyfiken på galoppen? Här är sportens viktigaste grunder

Är du fascinerad av galoppsporten och vill veta mer? Då är Nationaldagsgaloppen på Gärdet den 6 juni något du inte får missa. Festen är gratis och lockar varje år 50 000 besökare. Här guidar vi dig så du har koll på läget inför ditt första besök!

Nationaldagsgaloppen MOF190606-101494.jpeg

10 saker du inte visste om galopp

Galoppen är en sport som fängslar miljoner människor runt om i världen. Men visste du att en galopphäst kan ha flera hundra ägare? Och att i Sverige anordnas varje år en gratis galoppfest den 6 juni i centrala Stockholm! Här är 10 spännande saker som inte alla känner till om galoppen.

Nationaldagsgaloppen DSC_6728.jpeg

Därför är hästvälfärden det viktigaste under Nationaldagsgaloppen

På Nationaldagsgaloppen bjuds det på spännande lopp mitt i centrala Stockholm – men det många inte vet är att hästarnas välfärd ligger i fokus.

Linda Bengtzing

Linda Bengtzing till folkfesten på Gärdet 6 juni

Äntligen kan vi avslöja att folkkära Linda Bengtzing kommer underhålla publiken på Nationaldagsgaloppen den 6 juni.