Foto: Magnus Östh/Svensk Galopp
Foto: Magnus Östh/Svensk Galopp
Foto: Magnus Östh/Svensk Galopp

Per Skoglund inför galoppfesten på Gärdet: ”Jag lovar sol”

Du kanske har sett de virala klippen när TV4-profilen och travexperten Per Skoglund njuter av god mat i TV4:s Nyhetsmorgon? Eller när han ser till att tv-kollegorna får testa att rida galopphäst? Den 6 juni guidar han besökarna på Nationaldagsgaloppen på Gärdet. Vi tog ett snack med Per Skoglund inför publikfesten för att få veta vad vi inte får missa.

Även i år är det den uppskattade TV4-profilen och travexperten Per Skoglund som är konferencier för succén Nationaldagsgaloppen på Gärdet den 6 juni. Under dagen bjuds det på stor fest när galoppstjärnorna gör upp på den tillfälliga arenan i centrala Stockholm. Ett arrangemang som varje år lockar över 40 000 besökare. Vi ringde upp Per Skoglund för 7 snabba frågor inför festen.

Du brukar ju njuta av god mat i TV4:s Nyhetsmorgon. Vad skulle du äta om du var ledig och besökare på Nationaldagsgaloppen?

– Jag skulle köra på både en egen picknickkorg och besöka en av alla foodtrucks som finns på området. Jag skulle packa med mig lite chèvreost, rödbetor, valnötter, honung och så champagne till det. Sedan som varmrätt skulle jag besöka en foodtruck – jag vill gärna prova något nytt som jag inte testat tidigare.

Foto: Magnus Östh/Svensk Galopp
220606MOF-BLO01070

Under Nationaldagsgaloppen finns det flera foodtrucks på plats. Perfekt när magen börjar kurra!

Några av dina TV4-kollegor har ju fått testa på att rida galopphäst i Nyhetsmorgon. Vilken av dem borde besöka Nationaldagsgaloppen?

– Jag tycker att Martin Järborg skulle besöka Nationaldagsgaloppen. Han har en ruskig cowboylook med sin mustasch – sätt på honom en cowboyhatt och ett par chaps så är vi tillbaka till vilda västern, det vore en syn för gudarna, skämtar Skoglund.

Vad får man absolut inte missa när man besöker Nationaldagsgaloppen?

– Man får inte missa chansen att komma nära under ett galopplopp. Så vid något av loppen är mitt tips att ställa dig nära staketet för att uppleva farten när hästarna springer förbi. Hur det verkligen gungar i marken. Den känslan är svår att förklara och något du måste uppleva själv.

NDG.jpg

Per Skoglund tipsar om att stå nära staketet för att uppleva farten och känslan när hästarna springer förbi.

Så var på banan är bästa stället att se loppen?

– Man kan ha sin plats som man hänger på under dagen, men sedan tycker jag även att du kan gå runt lite och upptäcka alla aktiviteter som erbjuds. Egentligen finns inga ställen på Nationaldagsgaloppen som är dåliga, säger han.

Foto: Magnus Östh/Svensk Galopp
220606MOF-DJI_0072

Det händer mycket under Nationaldagsgaloppen. Förutom galopptävlingar bjuds det på publiktävlingar, musik och aktiviteter för barnen.

Vilken publikaktivitet får jag inte missa?

– Kom igen nu – efter den här vintern tycker jag att alla borde ha så mycket energi att de kan dra på sig en hatt och delta i hattparaden som arrangeras. Du behöver inte vinna tävlingen men det är kul att vara med – det kan vara trevligt att ha en hatt som speglar dig själv eller står för något speciellt.

Foto: Magnus Östh/Svensk Galopp
220606MOF-BMO03351

Per Skoglund intervjuar några deltagare i hattparaden.

Blir det sol på Gärdet under nationaldagen?

– Jag lämnar bra vädergaranti. Om det inte blir sol får jag sjunga Nationalsången i bara hatt. Det har varit strålande väder varje år på Nationaldagsgaloppen.

Foto: Magnus Östh/Svensk Galopp
MOF190606-101120

Per Skoglund lovar sol under Nationaldagsgaloppen så packa med solskyddsfaktor och en solhatt.

Till sist, vad är det häftigaste med Nationaldagsgaloppen?

– Det är den gamla sanningen; att uppleva galopplopp tillsammans med tusentals andra på en plats där du normalt inte ser galopplopp.

Mer om Nationaldagsgaloppen 2023

Nationaldagsgaloppen firas 6 juni i år på Ladugårdsgärdet i centrala Stockholm.

Tävlingarna lockar tusentals besökare och är helt gratis!

Konferencier för tävlingarna är den uppskattade TV4-profilen Per Skoglund.

Förutom galopp bjuds det på musik, god mat och dryck, ponnyridning, publiktävlingar, en uppskattad hattparad med bland annat Match your dog och en kändisjury.

Vill du ha senaste nytt om Nationaldagsgaloppen? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Mer om Nationaldagsgaloppen 2023

Nationaldagsgaloppen firas 6 juni i år på Ladugårdsgärdet i centrala Stockholm.

Tävlingarna lockar tusentals besökare och är helt gratis!

Konferencier för tävlingarna är den uppskattade TV4-profilen Per Skoglund.

Förutom galopp bjuds det på musik, god mat och dryck, ponnyridning, publiktävlingar, en uppskattad hattparad med bland annat Match your dog och en kändisjury.

Vill du ha senaste nytt om Nationaldagsgaloppen? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Fler artiklar om Nationaldagsgaloppen

Ledvolt 6877

”Vi hoppas på fantastiskt väder och massor av folk”

6 juni klockan 11.00 drar festen igång på Gärdet när Nationaldagsgaloppen avgörs. Linda Bengtzing uppträder, det blir rafflande lopp, publiktävlingar och ett eget område där barn och ungdomar kan roa sig."Vi hoppas på fantastiskt väder och massor av folk", säger projektledaren Linda Persson.

NDG MOF190606-100819

Expertens snabbguide: Så funkar trav, galopp och monté

Den 6 juni intar galoppstjärnorna Gärdet för Nationaldagsgaloppen. Men förutom galoppsport kan du njuta av både trav och monté. Men vad skiljer egentligen de tre sporterna åt? Vi tog hjälp av travtränaren och experten Preben Sövik för att få veta mer!

Nationaldagsgaloppen_1077495.jpeg

7 härliga ögonblick från Nationaldagsgaloppen

Äntligen är publiksuccén Nationaldagsgaloppen tillbaka! 6 juni förvandlas Gärdet i centrala Stockholm till en tävlingsarena när galoppstjärnorna gör upp. Vi minns tillbaka på 7 härliga ögonblick och tog hjälp av den folkkära TV4-profilen, travikonen och konferenciern Per Skoglund.

Nationaldagsgaloppen

Nyfiken på galoppen? Här är sportens viktigaste grunder

Är du fascinerad av galoppsporten och vill veta mer? Då är Nationaldagsgaloppen på Gärdet den 6 juni något du inte får missa. Festen är gratis och lockar varje år 50 000 besökare. Här guidar vi dig så du har koll på läget inför ditt första besök!

Nationaldagsgaloppen MOF190606-101494.jpeg

10 saker du inte visste om galopp

Galoppen är en sport som fängslar miljoner människor runt om i världen. Men visste du att en galopphäst kan ha flera hundra ägare? Och att i Sverige anordnas varje år en gratis galoppfest den 6 juni i centrala Stockholm! Här är 10 spännande saker som inte alla känner till om galoppen.

Nationaldagsgaloppen DSC_6728.jpeg

Därför är hästvälfärden det viktigaste under Nationaldagsgaloppen

På Nationaldagsgaloppen bjuds det på spännande lopp mitt i centrala Stockholm – men det många inte vet är att hästarnas välfärd ligger i fokus.

Linda Bengtzing

Linda Bengtzing till folkfesten på Gärdet 6 juni

Äntligen kan vi avslöja att folkkära Linda Bengtzing kommer underhålla publiken på Nationaldagsgaloppen den 6 juni.