Foto: Annika Zion/Svensk Galopp
Foto: Annika Zion/Svensk Galopp
Foto: Annika Zion/Svensk Galopp

7 härliga ögonblick från Nationaldagsgaloppen

Äntligen är publiksuccén Nationaldagsgaloppen tillbaka! 6 juni förvandlas Gärdet i centrala Stockholm till en tävlingsarena när galoppstjärnorna gör upp. Vi minns tillbaka på 7 härliga ögonblick och tog hjälp av den folkkära TV4-profilen, travikonen och konferenciern Per Skoglund.

Vill du ha senaste nytt om Nationaldagsgaloppen? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

1: När Ninni Westerlund och Linus blev historiska – vann första loppet någonsin på Nationaldagsgaloppen!

Redan 1831 anordnades galopptävlingar på Gärdet som då kallades Ladugårdsgärdet. Och 1918 trodde man att det var för sista gången.

Men 2013 tävlades det igen på platsen då Nationaldagsgaloppen anordnades för allra första gången och jockeyn Ninni Westerlund och hästen Linus blev historiska som de alla första vinnarna.

– Fantastiskt med en kvinna som fick skriva historia! Jag minns att första året blev en succé och sedan dess har det hållit i sig fram till att Svensk Galopp fick pausa eveneamanget på grund av coronaviruset. Så det är fantastiskt kul att det är tillbaka i år, säger Per Skoglund som är konferencier för årets upplaga av Nationaldagsgaloppen.

Nationaldagsgaloppen linus 3526.jpg

2: När Maria Hagman Eriksson tog dubbelseger som tränare på Gärdet! Och tog med sig tvillingarna in i vinnarcirkeln!

2016 tog galopptränaren och den nyblivna tvillingmamman Maria Hagman Eriksson en dubbelseger på Gärdet och fick inta vinnarcirkeln för att ta emot folkets jubel. Med i vinnarcirkeln följde även hennes två små tvillingar.

– För det första var det här väldigt roligt för henne – men det här visar även hur det är när du jobbar med hästar. Ska man åka och tävla så får tvillingarna följa med – vi kan inte ta ledigt från hästarna och vi vill inte det. Vi vill att alla ska vara med så barnen får följa med och blir det seger så är de med i vinnarcirkeln. Det är underbart, säger Per Skoglund.

Nationaldagsgaloppen Maria Hagman-Eriksson 6548.jpg

3: Publikrekordet 2017

2017 slog Nationaldagsgaloppen till med publikrekord på Gärdet när omkring 50 000 personer besökte evenemanget under en dag. Det fina vädret och bra lopp bidrog till att många nyfikna besökte galopp-festen. I media rapporterades det om att Nationaldagsgaloppen lockat mer publik än det kungliga firandet på Skansen.

– Nationaldagsgaloppen har verkligen tagit sporten till folket. Här har verkligen alla dem som vill föra hästintresset framåt något att lära. Sedan ska man ha i åtanke att det inte är en lätt sak att anordna galopptävlingar inne i stan. Det är verkligen rättvist och underbart att så många kommer, säger Skoglund.

Nationaldagsgaloppen NDG2016_publik003.jpg

4: När stjärnjockeyn Per-Anders Gråberg var avstängd och kom i fängelsedräkt

Då och då händer det att jockeys blir avstängda för någon incident i ett lopp och så var det för jockeyn Per-Anders Gråberg vid Nationaldagsgaloppen 2018. Men istället för att sitta hemma och deppa valde Gråberg att komma till tävlingarna iklädd fängelsedräkt och tävlade i ”Match your dog” tillsammans med jockeykollegan Fredrik Janetzky. En tävling som de till och med vann!

– Det här minns jag var väldigt roligt och man älskar ju när idrottsstjärnor tar en stor bit av sig själva och ger till publiken. Det var otroligt sympatiskt och väldigt uppskattat, säger Per Skoglund.

Nationaldagsgaloppen DSC_0908.jpg

5: När Alcazar gjorde exklusivt framträdande – och sålde en silverhäst för 40 000 kronor

Varje år gästas Nationaldagsgaloppen av artister som bjuder på underhållning. 2018 var det gruppen Alcazar som bjöd på show. Dessutom var de med och auktionerade ut en stor silverhäst: Lady Godiva. Auktionen slutade på 40 000 kronor och pengarna gick oavkortat till regnbågsfonden. Köparen var Mats Gabrielsson som sedan skänkte hästen till galoppbanan Bro Park.

– Det här var ett suveränt initiativ och något som verkligen borde göras igen. Dessutom är Alcazar grymma entertainers, minns Per Skoglund.

Alcazar.jpg

6: När käpphästracet på Gärdet direktsändes i TV4 –och gjorde succé!

På Nationaldagsgaloppen tävlar inte bara stora galopphästar och små ponnys. 2019 arrangerades för första gången ett käpphästrace efter ett initiativ av tv och radio-profilen Gry Forssell.

– Det tog ett litet tag innan jag förstod hur stort det här med käpphästar är bland unga idag. Det här är en fantastisk möjlighet att visa upp inte bara galopp utan även andra intressen, säger Per Skoglund.

Nationaldagsgaloppen Käpphäst 6629.jpg

7: När jockeyn Ulrika Holmquist blev drottningen av Gärdet

Jockey-talangen Ulrika Holmquist hade stor show på Gärdet 2019 när hon vann fyra av dagens sex lopp. Det här var första gången Ulrika vann fyra lopp under en tävlingsdag och att få göra det på Gärdet var något alldeles extra.

– Jag kom ihåg när startlistorna till loppen kom och att man tänkte att hon skulle kunna vinna ett eller två lopp men så vann hon fyra. Det var verkligen härligt att se, minns Per Skoglund.

Nationaldagsgaloppen Spirit River 1093.jpg

Mer om Nationaldagsgaloppen 2024

Nationaldagsgaloppen firas 6 juni i år på Ladugårdsgärdet i centrala Stockholm.

Tävlingarna lockar tusentals besökare och är helt gratis!

Konferencier för tävlingarna är galoppens egna Anna Thelander.

Förutom galopp bjuds det på musik, god mat och dryck, ponnyridning, publiktävlingar, en uppskattad hattparad med bland annat Match your dog och en kändisjury.

Vill du ha senaste nytt om Nationaldagsgaloppen? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Mer om Nationaldagsgaloppen 2024

Nationaldagsgaloppen firas 6 juni i år på Ladugårdsgärdet i centrala Stockholm.

Tävlingarna lockar tusentals besökare och är helt gratis!

Konferencier för tävlingarna är galoppens egna Anna Thelander.

Förutom galopp bjuds det på musik, god mat och dryck, ponnyridning, publiktävlingar, en uppskattad hattparad med bland annat Match your dog och en kändisjury.

Vill du ha senaste nytt om Nationaldagsgaloppen? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Läs mer om Nationaldagsgaloppen

NDG MOF190606-100819

Expertens snabbguide: Så funkar trav, galopp och monté

Den 6 juni intar galoppstjärnorna Gärdet för Nationaldagsgaloppen. Men förutom galoppsport kan du njuta av både trav och monté. Men vad skiljer egentligen de tre sporterna åt? Vi tog hjälp av travtränaren och experten Preben Sövik för att få veta mer!

Nationaldagsgaloppen

Nyfiken på galoppen? Här är sportens viktigaste grunder

Är du fascinerad av galoppsporten och vill veta mer? Då är Nationaldagsgaloppen på Gärdet den 6 juni något du inte får missa. Festen är gratis och lockar varje år 50 000 besökare. Här guidar vi dig så du har koll på läget inför ditt första besök!

Nationaldagsgaloppen MOF190606-101494.jpeg

10 saker du inte visste om galopp

Galoppen är en sport som fängslar miljoner människor runt om i världen. Men visste du att en galopphäst kan ha flera hundra ägare? Och att det i Sverige anordnas en gratis galoppfest den 6 juni varje år i centrala Stockholm? Här är 10 spännande saker som inte alla känner till om galoppen.

Nationaldagsgaloppen DSC_6728.jpeg

Hästvälfärden är viktig på Nationaldagsgaloppen

På Nationaldagsgaloppen bjuds det på spännande lopp mitt i centrala Stockholm – men det många inte vet är att hästarnas välfärd ligger i fokus.

NDG jämförelse.jpg

Bildspel: Gärdets förvandling från en stillsam oas till en gungande folkfest

Det går en ensam man på fältet, vi ser spår i det fortfarande vinterbruna gräset. Förmodligen vet mannen inte att han går mot starten. Där startboxarna har stått uppställda, där hästarna kastat sig ut när grindarna öppnats och publikens rop stegrats när hästarna passerar upploppet. Där över 50.000 människor samlas varje år den 6 juni för att fira Sveriges nationaldag. Här ser ni förvandlingen från promenadstråk tidig vår till folkfesten Nationaldagsgaloppen i början av juni.

DSC07756

Välkommen in i galoppsporten

Du behöver inte kunna rida eller träna galopphästar för att engagera dig i galoppsporten. Du kan bli hästägare eller uppfödare, funktionär på våra tävlingar, hjälpa till i ett stall eller nöja dig med att komma på våra tävlingsdagar. Hos oss finns plats för alla, oavsett vad du är intresserad av. Här är några tips på hur du kan lära dig mer om galoppsporten.