Därför är hästvälfärden det viktigaste under Nationaldagsgaloppen

6 juni bjuder Svensk Galopp in till stor publikfest på Gärdet när Nationaldagsgaloppen avgörs. Det bjuds på spännande lopp mitt i centrala Stockholm – men det många inte vet är att hästarnas välfärd ligger i fokus. "Hästarnas ve och väl kommer före alla andra intressen", säger Helena Gärtner, säkerhetsansvarig för Nationaldagsgaloppen.

6 juni är alla som vill välkomna till Gärdesfältet för att njuta av toppsport, publiktävlingar, musik och förhoppningsvis solsken.

Planeringen och förberedelserna inför tävlingarna pågår för fullt och en viktig punkt är hästarnas välfärd.

– För Svensk Galopp är alltid hästvälfärden det viktigaste, berättar Helena Gärtner, säkerhetsansvarig för Nationaldagsgaloppen.

Hon berättar att galoppsporten i Sverige styrs av ett tävlingsreglemente samt ett antidopningsreglemente.

– Antidopningsreglementet är ett gemensamt för hela Skandinavien Vi har bland annat samma karenstid som finns inom ridsporten. Det är viktigt att tävla med friska hästar som inte är under behandling, säger hon.

Nytt för i år är regelverket för användning av spö under loppen. Nu får jockeyn inte använda spöet i drivande syfte utan bara för att undvika fara.

– Det innebär att det inte får ske några slag för att få hästen att öka farten. Men jockeyn får ha med sig ett spö i loppet för att undvika fara, berättar Helena.

En annan viktig faktor är underlaget, marken som hästarna tävlar på får varken vara för hård eller för mjuk.

– På Gärdet tävlar hästarna på gräs så där blir det inte för mjukt. Men vi säkerställer att det inte blir för hårt. Det kan handla om att vattna banan för att få svikt i den, säger hon.

Foto: Magnus Östh/Svensk Galopp
MOF190606-100434.jpg

Under tävlingsdagen kommer såväl domare som veterinär vara på plats.

– Banveterinären kontrollerar före start så alla hästar ser friska ut. Alla hästar som ska tävla får trava upp innan start så det blir en besiktning innan de kan bege sig till ledvolten. Domarna bevakar tävlingarna och ser om det är en häst som till exempel är obekväm med situationen. Då kan de ingripa och stryka hästen från loppet.

– Det går inte att göra något som en häst inte vill göra. Här har vi ett stort ansvar, hästarna har inte själva valt detta. Vi har ridit in hästarna och satt dem i tävling så det är viktigt att det sker på deras villkor.

Helena poängterar även att hästarna inom galoppen sköts noga. Hästarna har en tränare som har huvudansvaret och dessutom en arbetsryttare som sköter om den dagliga träningen och all skötsel.

– Galopphästarna ska må bra annars kan de inte prestera, så det är viktigt med skötsel, träning och bra foder. Hästarna är tränarens och arbetsryttarens arbetskamrat så de är väldigt måna om dem.

Foto: Jessica Bergström
Helena_Gärtner_IMG_5014.jpg

Helena Gärtner är säkerhetsansvarig på Nationaldagsgaloppen.

Viktig fakta – så fungerar det under en tävlingsdag

  • Banan prepareras noggrant flera veckor innan tävlingarna och banan kontrolleras av veterinären innan loppen.
  • Alla hästar som ska tävla får en egen box med strö på tävlingsplatsen.
  • En veterinär tittar på hästarna före och efter loppet. Under tävlingsdagen finns även en hovslagare på plats som kan hjälpa till om en av hästens skor skulle sitta löst.
  • Det finns tydliga säkerhetsrutiner kring galopptävlingar. Till exempel är staketet på banan utformat speciellt för galoppsport. Startboxarna är vadderade och personalen som hjälper till att lasta hästarna har stor erfarenhet.
  • Galoppdomstolen kontrollerar att alla regler följs under loppet. Reglerna är till för att skydda både hästar och ryttare. Exempelvis får du inte störa andra ekipage.
  • Efter loppet leds hästarna runt så de får varva ner. Hästarna får också vatten att dricka samt att de sköljs av med vatten.

Mer om Nationaldagsgaloppen 2023

Nationaldagsgaloppen firas 6 juni i år på Gärdesfältet i centrala Stockholm.

Tävlingarna lockar tusentals besökare och är helt gratis!

Konferencier för tävlingarna är den uppskattade TV4-profilen Per Skoglund.

Förutom galopp bjuds det på musik, god mat och dryck, ponny-ridning, publik-tävlingar, en uppskattad hattparad med bland annat Match your dog och en kändisjury.

Mer om Nationaldagsgaloppen 2023

Nationaldagsgaloppen firas 6 juni i år på Gärdesfältet i centrala Stockholm.

Tävlingarna lockar tusentals besökare och är helt gratis!

Konferencier för tävlingarna är den uppskattade TV4-profilen Per Skoglund.

Förutom galopp bjuds det på musik, god mat och dryck, ponny-ridning, publik-tävlingar, en uppskattad hattparad med bland annat Match your dog och en kändisjury.

Mer läsning om Nationaldagsgaloppen

NDG MOF190606-100819

Expertens snabbguide: Så funkar trav, galopp och monté

Den 6 juni intar galoppstjärnorna Gärdet för Nationaldagsgaloppen. Men förutom galoppsport kan du njuta av både trav och monté. Men vad skiljer egentligen de tre sporterna åt? Vi tog hjälp av travtränaren och experten Preben Sövik för att få veta mer!

Nationaldagsgaloppen_1077495.jpeg

7 härliga ögonblick från Nationaldagsgaloppen

Äntligen är publiksuccén Nationaldagsgaloppen tillbaka! 6 juni förvandlas Gärdet i centrala Stockholm till en tävlingsarena när galoppstjärnorna gör upp. Vi minns tillbaka på 7 härliga ögonblick och tog hjälp av den folkkära TV4-profilen, travikonen och konferenciern Per Skoglund.

Nationaldagsgaloppen

Nyfiken på galoppen? Här är sportens viktigaste grunder

Är du fascinerad av galoppsporten och vill veta mer? Då är Nationaldagsgaloppen på Gärdet den 6 juni något du inte får missa. Festen är gratis och lockar varje år 50 000 besökare. Här guidar vi dig så du har koll på läget inför ditt första besök!

Nationaldagsgaloppen MOF190606-101494.jpeg

10 saker du inte visste om galopp

Galoppen är en sport som fängslar miljoner människor runt om i världen. Men visste du att en galopphäst kan ha flera hundra ägare? Och att i Sverige anordnas varje år en gratis galoppfest den 6 juni i centrala Stockholm! Här är 10 spännande saker som inte alla känner till om galoppen.