Om Nationaldagsgaloppen

Sedan 2013 har Svensk Galopp arrangerat Nationaldagsgaloppen på Gärdet och den har blivit en folkkär tradition. Traditionen dateras dock tillbaka till 1831 då kapplöpningar årligen ägde rum på Ladugårdsgärdet, som det då kallades, fram till 1918.

En gång om året, på Nationaldagen den 6 juni, flyttar galoppsporten in till centrala Stockholm och ett antal lopp rids på Gärdet på Kungliga Djurgården.

Det är ett evenemang som redan vid premiären 2013 lockade runt 50 000 personer. Sedan dess har Nationaldagsgaloppen blivit en riktig folkfest. Fler och fler vill titta på de snabba hästarna och de tuffa ryttarna. Loppen ramas in av artister, hattparader, barnaktiviteter och annat kul. Det är fri entré och gratis program. 

Nationaldagsgaloppen blev inställd år 2020 och 2021 på grund av coronapandemin.

Kapplöpningar i Stockholms hjärta - en nygammal tradition

Idén med att ha galopptävlingar på Gärdet är inte ny. Redan den 7 juni 1831, i närvaro hans Majestät Konungen inleddes en tradition, som pågick i nästa 100 år. Kapplöpningarna på Ladugårdsgärdet – dagens Gärdet – är ursprunget till dagens svenska galoppsport. Kapplöpningarna var dessutom stora sociala evenemang och för Stockholms noblesse var kapplöpningarna ett måste.

Svensk Galopp väckte 2013 en mångårig tradition till liv. I en modern förpackning återupplivades, med start på Nationaldagen, de succéartade kapplöpningstävlingarna på Gärdet.

Gärdet ingår i den Kungliga Nationalstadsparken

Det är på klassisk mark som Nationaldagsgaloppen avgörs. Gärdet är på många sätt en fantastisk arena och har genom åren tjänat många syften. Detta vackra historiska landskap – bara ett par kilometer från Stureplan – bjuder på en unik blandning av natur-, kultur och rekreationsvärden.

Djurgårdsmarken, som är grunden i ”Nationalstadsparken”, har i närmare femhundra år varit kunglig mark. Kungarnas skiftande intressen har gett området dess speciella mångfald. Karl XI:s stora jaktintresse resulterade i att han på 1680-talet lät inhägna Södra och Norra Djurgården till en stor jaktpark. Gustav III smyckade på 1780-talet Brunnsvikens stränder med engelska parker där Haga blev kronan på verket.

Kungliga Nationalstadsparken utgör en ekologiskt viktig spridningskorridor för ett stort antal växter och djur. Bland däggdjuren kan nämnas räv, grävling, mård, mink och rådjur. Ett hundratal fågelarter häckar i området. Norra Europas största bestånd av grova ekar finns här.

Fler sidor om Nationaldagsgaloppen

Galopptävlingarna

Nationaldagsgaloppen bjuder på åtta stycken kapplöpningar, varav två spännande ponnylopp!

Aktiviteter

Programmet innehåller fartfyllda galopplöpningar som ramas in av livemusik, nationalsången, hattparad, barnaktiviteter, ponnygalopp och annat skoj.

Praktisk info

Här är praktisk information för dig som planerar att besöka Nationaldagsgaloppen. Varmt välkommen!

Hattparaden

Hattparaden är ett mycket populärt och självklart inslag under Nationaldagsgaloppen. Alla är välkomna att vara med och tävla och de bästa hattarna belönas med fina priser.

Press och media

Premiären för Nationaldagsgaloppen var 2013. Galopptävlingarna arrangeras årligen på Gärdet i Stockholm den 6 juni. Det är fritt inträde och gratis program.