Vi har placerat cookies på din dator och lagrar ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av vår webbplats. Om du inte godkänner eller vill ha mer information kan du läsa mer >här.

Galoppens stjärnor hyllades på fullsatt Triangeln

Det låg en stor förväntan i luften när Svensk Galopp arrangerade årets stora galoppgala i centrala Malmö på lördagskvällen. Inte mindre än 265 gäster hyllade fjolårets två- och fyrbenta stjärnor i fullsatt festsal på Triangeln.

Mest spännande på förhand var naturligtvis vilka namn som röstats fram till Årets Hästar i sammanlagt sju olika kategorier. Och som traditionen bjuder var vinnarna en väl bevarad hemlighet fram till dess att de gyllene kuverten öppnades på scenen.

Två tunga titlar till Let’sgoforit

En duo som hade all anledning att vara nöjda med utfallet av såväl juryns beslut som alla de röster som sänts in till Svensk Galopp var Bodil Hallencreutz och Barbro Wehtje. Sprintern Let’sgoforit tog nämligen inte bara hem den tyngsta och mest prestigefyllda titeln Årets Häst alla kategorier. Grållen blev dessutom utsett till Årets Äldre Häst i tuff kamp med Berling, Hurricane Red och Inaya.

 Letsgoforit

Let’sgoforit vann fem av sju starter förra året, samtliga på hemmabanan Jägersro. Bland de främsta triumferna kan nämnas Zawawi Cup (Gr 3) och Malmö Hösthandicap.

- Vi har haft en del problem med Let’sgoforit, främst i samband med ilastningen vid startboxarna. Men vi har övervunnit det mesta och nu när han har vunnit så många lopp hemma på Jägersro har vi tagit ytterligare ett steg och startat i Dubai, sade Bodil Hallencreutz, som meddelade att nästa start blir den 11 februari.

Dolly Dagger regerade bland tvååringarna

Fem segrar på sex starter och hela 641 000 kronor in på vinstkontot är ett riktigt starkt facit för en tvåårig häst. Därför var det nästan självskrivet att Fredrik Reuterskiöld-tränade Dolly Dagger skulle utses till Årets Tvååring.

Dolly Dagger

Fredrik Reuterskiölds son Oscar Berneklint och ägarrepresentanten Sonja Söderberg tog emot priset och publikens hyllningar.

- Dolly Dagger är en fantastisk häst, som visat fin talang sedan hon kom till stallet, sade Oscar.

Även Dolly Dagger befinner sig i Dubai och har redan hunnit göra en start på Meydan-banan.

- Inför nästa start kommer jag att resa ner och följa henne på plats, sade Sonja Söderberg.

Treåring med internationella meriter

Volatile

Med 37 procent av rösterna bärgade Jessica Long-tränade Volatile titeln Årets Treåring. Den svenskfödde Strategic Prince-sonen bjöd ägargänget i stall Let’s Fly på flera spännande äventyr det gångna året. Efter att ha vunnit Meydan Classic i Dubai i februari reste Volatile till Frankrike på våren och var knappt slagen trea i en Grupp 3-löpning.

- Det fantastiska med att äga en häst i ett konsortium är att så många personer kan dela glädjen. Volatile hade tränat riktigt bra inför sista starten i Dubai och vi visste att han skulle ha en hygglig chans. Trots det var vi lite tagna av stunden när han verkligen gick ut och vann, sade Jessica Long om sin stjärna, som är igång och tränar inför den stundande säsongen.

Obesegrad på hemmabanan

Mrs Loreen från Lennart Jr Reuterskiölds stall gjorde inte många fel under fjolåret. Bortsett från en mindre lyckad insats på Göteborgs gräsbana blev det sju triumfer på lika många starter hemma på Jägersro, bland annat Sofierolöpning och Altamiralöpning. Prestationer som gav henne titeln Årets Sto.

Mrs Loreen

Mrs Loreen ägs av Stall Flimmer, ytterligare ett framgångsrikt konsortium. Majoriteten av ägarna fanns på plats för att ta emot priset.

- Redan när jag såg Mrs Loreen på åringsauktionen fick jag en känsla som jag aldrig haft tidigare. Det var riktigt häftigt att hon lyckades vinna alla lopp utom ett som treåring. Mrs Loreen har en fantastisk inställning till sitt jobb och siktar på en ny spännande säsong, sade Lennart Jr Reuterskiöld.

Calvados populärast i stalltrion

I kategorin Årets Hinderhäst fanns tre nomineringar, samtliga i träning hos hinderspecialisten Dennis Persson. Flest röster i stalltrion, närmare bestämt 63 procent, fick Calvados. Hästen vann fem av nio starter över häckar under fjolåret, bland annat HM Drottningens Pris och Övrevoll Champion Hurdle.

Calvados

Niklas Lovén, som red Calvados fem gånger under 2015, fick ta emot priset eftersom varken Dennis Persson eller ägare Stefan Ratell hade möjlighet att vara på plats.

- Calvados har egentligen alltid ridits av Tobias Hellgren, men när han tog beslutet att sluta fick jag ta över. Efter att ha sett svansen på hästen så många gånger tidigare var det kul att äntligen få rida honom själv, sade Niklas.

Tidigare på kvällen hade Calvados även fått ta emot Skandinavisk Hindersports Championtäcke.

Obesegrad arabgaloppör

Macallan

Med 44 procent av rösterna tog Bodil Blomqvist-tränade Macallan hem titeln Årets Arabiska Fullblod. Skimmelvalacken vann samtliga tre starter på tre olika banor under fjolåret och vet fortfarande inte hur det är att förlora.

- Att vinna Wathba Stud Sprint Farm Cup som treåring var riktigt starkt. Macallan är egentligen en sprinter och det är tveksamt om han klarar Derbydistansen i år. Vi får se hur vi lägger upp matchningen, sade Bodil Blomqvist, som äger hästen tillsammans med uppfödare Kerstin Kimfors.

- Macallan är en ljuvlig häst. Jag ägde både hans mamma och mormor, fyllde Kerstin Kimfors i.

Ryttarchampions

Även en lång rad andra priser delades ut den här aftonen. Främst till sportens tvåbenta profiler. En nyopererad Fredrik Johansson och Neil Grant delade ut priser till årets ryttarchampions.

 Ryttarchampions

Med hela 93 segrar var Elione Chaves helt överlägsen i jockeyligan. Som många säkert har noterat befinner sig den brasilianske jockeyn i Singapore just nu. Hans sambo Dina Danekilde tog emot priset.

- Elione har egentligen inga dåliga sidor som jockey. Han kan rida alla hästar och det är en styrka, sade Dina.

Fredrik Janetzky tappade lärlingschampionatet på målsnöret 2014. Ifjol var han med sina 27 segrar en klass för sig.

- Det har varit ett fruktansvärt roligt år och allt har bara rullat på, summerade Fredrik, som även fick ta emot Mischa Kahns lärlingspris.

Niklas Lovén är ”still going strong” bland hinderryttarna trots att han ständigt utmanas av namn som Henrik Engblom och Christopher Roberts.

- Att vinna HM Drottningens Pris med Calvados var en av årets stora höjdpunkter, sade Niklas

Sverige har flera duktiga kvinnliga amatörryttare. Den starkast lysande stjärna ifjol var Josefin Landgren, som tog hela tio svenska segrar på 34 starter.

- Men allra roligast ifjol var nog att vinna en proffslöpning i Norge, sade Josefin, som tänker plocka ut lärlingslicens när säsongen drar igång på allvar.

Per-Anders Gråberg red riktigt schysst under 2015. Den flerfaldige championjockeyn hade faktiskt bara två förseelser på 371 ritter. För den bedriften kan han titulera sig Sportens Riddare 2015 och belönades med Jockeyklubbens prischeck som överräcktes av ordförande Christina Odenberg.

Tränarchampions

Tränarnestorn Bruno Nilsson delade ut priser till årets tre championtränare.

Tränarchampions

Niels Petersen har dominerat tränarligan i såväl Sverige som Skandinavien de senaste åren. För tredje gången i rad lade han beslag på det nationella tränarchampionatet.

- Men i början av säsongen såg det riktigt tungt ut. I juni hade vi bara två segrar. Men sedan vände det och Bank of Burdens framgångar är nog det jag minns allra starkast, sade Niels.

Maria Hagman-Eriksson är ett relativt nytt namn bland landets amatörtränare. Fina framgångar med arabgaloppörer som Al Janoob och Al Murjaan räckte till en ganska säker seger amatörtränarligan.

- Det rullade på bra under fjolåret med ett par positiva överraskningar, sade Maria, som även skördat fina framångar i distansritt.

Dennis Persson har hunnit samla på sig en lång rad championat som hindertränare. Som vi nämnde var Dennis inte själv på plats i Malmö. Niklas Lovén tog emot priset.

Inte heller landets vinstrikaste hästägare Nils Petter Gill hade möjlighet att närvara. Han representerades av Niels Petersen.

Mrs Loreen tog inte bara hem priset som Årets Sto. Hennes sju triumfer på kapplöpningsovalen gav henne även Tattersalls Pris som Segerrikaste Häst. Och inte nog med det. Stall Flimmers sto tog även hem priset Årets Svenskuppfödda häst. En nöjd uppfödare och delägare Christer Schildt tog emot priserna.

Ytterligare två champions uppmärksammades inom avel och uppfödning.

Uppfödarchampions

Bo Helanders fick pris som Årets Uppfödare. Helanders uppfödningar sprang in en bra bit över två miljoner kronor under 2015.

Gloria De Campeao blev championhingst 2015. Peter Björnssons son Johan från Alebäcks Stuteri tog emot priset.

- Vi är ju egentligen ett travstuteri, men tack vare Gloria De Campeao har vi även fått ett varmt välkomnande i galoppsporten, sade Johan.

Galopp ABBA

Redan innan förrätten hade serverats såg fyra välkända sportprofiler till att gästerna kom i rejält festhumör inför aftonens prisutdelningar. Till ABBA’s välkända musik bjöd tränarna Jessica Long och Peter Jardby samt lärlingen Fredrik Janetzky och SGs nya sportchef Dennis Madsen på galoppens eget svar på ABBA reunion. Att showen föll publiken i smaken gick liksom inte att ta miste på.

Aftonens meny bestod av skagenröra till förrätt, tournedos till huvudrätt och till dessert serverades citronpaj. 

> Se fler bilder på svenskgalopp.smugmug.com 
 

Senast uppdaterad 2016-01-31. info@svenskgalopp.se

Bro Parkbro bankropp Till banan

Jägersro Galoppjägers bankropp2 Till banan

Göteborg GaloppGG bankropp2 Till banan